Sparta, Slavia a Jablonec v Evropě - 2. kolo

Luboš Přibyl

Luboš Přibyl

Sparta, Slavia a Jablonec v Evropě - 2. kolo


Trojlístek zástupců dnes bude v Evropě opět hájit čest a koeficient českého fotbalu. Možná trochu překvapivě jsme se v prvním kole dočkali vítězství obou českých zástupců v EKL - Slavia porazila 3:1 Union Berlín a Jablonec si poradil 1:0 s Kluží. Dnes budou oba celky čelit těžšímu soupeři. Slavia se představí na půdě Feyenoordu Rotterdam a Jablonec odehraje své utkání ve 100 kilometrů vzdáleném Alkmaaru. Sparta po bezbrankové remíze s Brøndby vyzve skotské Rangers.

Sparta - Rangers (Sco), 18:45 (Evropská liga)

Sparta začala svou pouť základní skupinou bezbrankovou remízou na hřišti dánského mistra Brøndby a nutno říct, že zápas příliš fotbalové kvality nenabídl. Na obou týmech bylo vidět, že nechtějí prohrát a s bodem se spokojí. To potvrdila i slova Pavla Vrby: "Jsme spokojení, že jsme s Bröndby získali bod a rozjeli jsme tu soutěž tak, že s Rangers budeme hrát zápas, který pro nás bude hodně důležitý. Doufám, že v domácím prostředí potvrdíme bod z tohoto zápasu. Byl by to velice dobrý vstup do Evropské ligy,"  prohlásil kouč domácích na tiskové konferenci. 

Loňský osmifinalista EL Rangers ve svém prvním utkání podlehl před vlastními fanoušky 0:2 Lyonu, a pokud chce pomýšlet na postup, měl by dnes na Letné bodovat. Mnozí jistě mají v živé paměti březnový dvojzápas s druhým pražským "S", který vyvrcholil rasistickým obviněním Ondřeje Kúdely. Přestože zkušený stoper sešívaných nařčení Glena Kamary odmítl, vyfasoval od UEFA desetizápasový distanc, který ho připravil o EURO. Finský reprezentant dostal po fyzickém napadení Kúdely v útrobách stadiónu pouze třízápasový trest.

S rasismem mají čerstvé zkušenosti i letenští. Kvůli trestu z předkola LM proti Lyonu nesmí vpustit na stadión fanoušky. Výjimku tvoří 10 000 děti od šesti do čtrnácti let s doprovodem. Kapacita už je naplněna.

Sparta má na skotský fotbal dobré vzpomínky. V minulé sezóně si dvakrát poradila 4:1 se Celticem a celkově nepodlehla skotskému soupeři šestkrát v řadě. Na dnešní duel se navíc naladila sobotním vítězstvím 5:2 ve Zlíně.

Rangers nevyhráli na půdě českých zástupců ani jeden ze čtyř dosavadních zápasů, ve třech z nich navíc prohráli. O víkendu zvítězili v domácí soutěži 1:0 na hřišti Dundee.

Zápas můžete sledovat od 18:45 na stanici Sport 1.

Předzápasové kurzy

Vstupní bonus u Rabony

Alkmaar (Ned) - Jablonec, 18:45 (Evropská konferenční liga)

Že budou jablonečtí po prvním zápase s Kluží vést skupinu, mnoho fanoušků nečekalo. Díky remíze Alkmaaru na hřišti dánského Randers (2:2) jde o realitu. My si přejeme, aby jim vedení vydrželo i po druhém kole, bude to však velmi těžký úkol. Dvanáctý celek Eredivise ja velký favorit a na český fotbal má velmi dobré vzpomínky.

Jablonečtí si jsou síly svého soupeře dobře vědomi: "Pamatuji si, že Alkmaar byl hodně ofenzivní. Teď už je to ale jiný tým s hodně mladými hráči. Viděl jsem i jejich odvetu (4. předkola EL) s Celticem a Alkmaar tam ukázal velkou sílu. Byl lepší a měl hodně brankových příležitostí. Z tohoto pohledu to bude těžký zápas," říkal po losu skupiny jediný střelec prvního utkání proti Kluži Václav Pilař.

Severočechům se v lize zatím moc nedaří. Po devátém kole jim s devíti body patří až desátá příčka a dobře se jim nevedlo ani v neděli, když doma podlehli v podještědském derby 0:1 Liberci. Do Alkmaaru navíc s týmem neodletěl zraněný Doležal. K dispozici naopak trenéru Radovi bude čtyřicetiletý Tomáš Hübschmann.

Nizozemský celek o víkendu uťal sérii tří porážek v lize a na domácím hřišti deklasoval 5:0 G.A. Eagles a posunul se na 12. místo. V evropských pohárech je to ovšem jiná série. Alkmaar na domácím hřišti neprohrál již 13 utkání v řadě (naposledy v sezóně 2016/17 s Lyonem). Proti českým týmům má navíc v pohárových utkáních bilanci 3-3-0. Naposledy vyřadil v loňské sezóně ve 2. předkole LM plzeňskou Viktorku 3:1 po prodloužení. S Jabloncem se utkal ve 3. předkole EL v sezóně 2011/12 a doma vyhrál 2:0 a v odvetě remizoval 1:1. Český tým má tedy Alkmaaru co vracet. 

Zápas můžete sledovat od 18:45 na stanici Sport 2.

Předzápasové kurzy

Jablonecká děkovačka fanouškům po utkání

Zdroj: ceskatelevize.cz

Feyenoord (Ned) - Slavia, 21:00 (Evropská konferenční liga)

Vítězně vstoupila do soutěže také pražská Slavia. V utkání proti Unionu Berlín si sice zahrávala a nechala soupeře i přes početní výhodu srovnat, ovšem v závěrečné desetiminutovce převrátila po brankách Kuchty a Schranze výsledek na svou stranu. Její dnešní soupeř remizoval v Izraeli na půdě Maccabi Haifa 0:0. Dle bookmakerů je favoritem dnešního utkání domácí celek.

Vzhledem k tomu, že přímo do osmifinále soutěže postupuje pouze vítěz skupiny (týmy na druhých místech narazí na třetí týmy z Evropské ligy), by bylo ideální, kdyby dnes sešívání neprohráli. Jejich početná marodka, především pak problémy se stopery, situaci trochu komplikují. Na druhou stranu Slavii se výsledkově daří. Vyhrála již pět utkání v řadě a před víkendovým derby protáhla ligovou neporazitelnost na 54 utkání.

Feyenoord je mužstvo s bohatou a úspěšnou minulostí. V sezóně 1969/70 ovládl PMEZ a v letech 1974 a 2002 opanoval Pohár UEFA. Na tyto úspěchy však v posledních letech hrdý klub pouze vzpomíná. V loňské sezóně skončil až na pátém místě a do hlavní fáze soutěže se tak musel prokousávat přes 3 předkola (vyřadil kosovskou Dritu, švýcarský Lucern a švédský Elfsborg). V posledních zápasech ovšem chytil výbornou formu. O víkendu otočil nepříznivě se vyvíjející utkání s Nijmegenem a vyhrál 5:3. Tři dny předtím porazil 3:1 Heerenveen a krátce předtím nečekaně deklasoval PSV Eindhoven 4:0 na jeho vlastní půdě.

Výkop utkání je naplánován na 21:00. Zápas můžete sledovat na ČT Sport či na webu České televize.

Předzápasové kurzy