Sparta, Slavia a Jablonec v Evropě - 1. kolo

Luboš Přibyl

Luboš Přibyl

Sparta, Slavia a Jablonec v Evropě - 1. kolo


Trojlístek zástupců dnes bude v Evropě hájit čest a koeficient českého fotbalu. Poté, co překvapivě vypadla Plzeň s bulharským CSKA Sofia se situace českých klubů zase o kus zhoršila. Důležité body do koeficientu budou místo čtyř týmů sbírat pouze tři. Zatímco Sparta v prvním kole Evropské ligy zajíždí do dánské Kodaně, aby změřila síly s tamním Brøndby, Slavia i Jablonec zahájí boje v Konfereční lize na domácích stadionech.

Brøndby (Den) - Sparta, 21:00 (Evropská liga)

Dle papírových předpokladů by měl být aktuální dánský mistr nejslabším členem skupiny, kterou kromě českého zástupce tvoří ještě Rangers a Lyon. Pokud chtějí letenští pomýšlet na postup ze skupiny, měli by dnešní duel zvládnout, a to nejlépe za tři body. Hostující trenér Pavel Vrba si je situace moc dobře vědom. "Skupina je těžká, ale jsou ještě těžší skupiny. Musíme být do druhého, nebo třetího místa, abychom hráli na jaře. Doufám, že se nám to podaří. Hlavně zjistíme, na co doopravdy máme," poznamenal pro kluboovu televizi. 

Tým z Kodaně čekal na účast v hlavní fázi evropských pohárů od sezóny 2005/06, kdy se objevil v Poháru UEFA. To Sparta si zahraje skupinu Evropské ligy podruhé za sebou. Její cesta do ní vedla přes 2. předkolo Ligy mistrů, v němž vyřadila Rapid Vídeň. Ve 3. předkole ztroskotala na Monaku a putovala rovnou do EL. Dánský mistr nestačil ve 4. předkole LM na Salcburk a po dvou porážkách 1:2 na něj rovněž zbyla EL..

Ani jeden z týmů nezažil vítěznou generálku. Sparta podlehla Plzni 2:3 a Brøndby remizovalo 1:1 se Silkeborgem. Tým z hlavního města Dánska zaznamenal již pátou remízu v úvodních 8 duelech nového ročníku domácí ligy. K tomu si připsal pouze jediné vítězství a dvě porážky. Tým není v úplně optimálním rozpoložení, po úspěšném ročníku odešlo hodně hráčů a na jeho hře je to znát, tak doufejme, že toho Sparta využije.

Předzápasové kurzy

Vstupní bonus u 22bet

Slavia - Union Berlín (Ger), 18:45 (Evropská konferenční liga)

Pro druhé pražské "S" je základní skupina EKL zklamáním. Čtvrtfinalista minulého ročníku Evropské ligy si brousil zuby na Ligu mistrů. Ve 3. předkole ovšem nestačil na maďarský Ferencváros a ve 4. předkole EL ho pro změnu zdolala polská Legia Varšava. Hosté se v Evropě představí po 20 letech. Za sedmé místo v minulém ročníku Bundesligy byli odměněni 4. předkolem EKL a přes finský KuPS dokázali projít do hlavní fáze. Kromě Unionu narazí Slávisté ve skupině ještě na Feyenoord a Maccabi Haifu.

Vzhledem k tomu, že přímo do osmifinále postoupí pouze vítěz skupiny, zatímco druhý v tabulce musí absolvovat souboj s třetím týmem z EL v šestnáctifinále, bude hrát roli každý bod. Ideální by tedy bylo začít vítězstvím. Slavii však nečeká lehký úkol. Hosté v letošní sezóně ještě nepoznali hořkost porážky (v Bundeslize 1-3-0). Dalším problémem je dlouhodobě bohatá marodka. Pro dnešní zápas nebudou k dispozici Kolář, Kúdela, Hovorka, Provod a kvůli červené kartě z Polska také Holeš. Jistý není ani start Olayinky.

Výkop zápasu je naplánován na 18:45 a pozitivní zprávou je, že stadion může být zcela zaplněn.

Předzápasové kurzy

Daniel Samek a Ubong Ekpai se radují z gólu proti Slovácku

Zdroj: isport.blesk.cz

Jablonec - CFR Kluž (Rom), 21:00 (Evropská konferenční liga)

Třetím českým zástupcem v pohárové Evropě je Jablonec. Ten se poprvé v historii dokázal do hlavní fáze probojovat přes předkola. Nejprve tedy ve 3. předkole EL nestačil na skotský Celtic, ale proti Žilině již Severočeši neponechali nic náhodě a s celkovým skóre 8:1 dvojutkání jasně dominovali.

Čtyřnásobnému rumunskému mistrovi v řadě se předkola vůbec nepovedla. Nejprve vypadl z YB Bern z LM a poté nestačil ani na CZ Bělehrad a po dvou porážkách vypadl i z EL.

Svěřenci Petra Rady ve skupině narazí ještě na nizozemský Alkmaar a dánské Randers a budou se muset pořádně ohánět, pokud chtějí pomýšlet alespoň na druhé místo.

Domácí zatím příliš dobrou formou neoplývají. V lize jim po sedmi odehraných kolech (2-2-3) patří až 11. místo. Těšit je může alespoň nedělní generálka, v níž porazili 1:0 Karvinou. Svěřenci Petra Rady tak v domácí soutěži naplno bodovali po dlouhých sedmi týdnech. To jejich dnešní soupeř sice v posledním kole zaváhal a prohrál 0:1 na hřišti Botosani, ovšem byla to jeho první ztráta bodů v osmi kolech.

Kluž nemá na český fotbal dobré vzpomínky. Předloni totiž "Železničáři" poznali trpkost vyřazení ve 4. předkole Ligy mistrů. Stopku jim po dvou výhrách 1:0 vystavila Slavia. Kdyby tak skončil i dnešní duel, tak by se z českých fanoušků určitě nikdo nezlobil.

Předzápasové kurzy