Sparta se po pěti letech představí v jarní fázi evropských pohárů

Luboš Přibyl

Luboš Přibyl

Sparta se po pěti letech představí v jarní fázi evropských pohárů


Dlouhých pět let čekali sparťanští příznivci na účast svého klubu ve vyřazovací fázi některého z evropských pohárů. Dočkali se až díky nově vzniklé Konferenční lize, do níž jejich klub spadl z vyšších pater Evropské ligy. Soupeřem letenských bude vedoucí tým srbské ligy FK Partizan. Sparťané začnou dvojzápas doma na Letné.

Sparta Praha – FK Partizan (Konferenční liga, 17. 2., 21:00)

Psalo se 23. února 2017, když Sparta v rámci šestnáctifinále Evropské ligy odehrála na dlouhou dobu svůj poslední zápas ve vyřazovací fázi evropských pohárů. Před svými fanoušky tehdy remizovala s ruským Rostovem 1:1, což po prohře 0:4 z Ruska znamenalo stopku. Z borců, kteří se tenkrát představili na hřišti, figurují v současném kádru letenských pouze Michal Sáček, Matěj Pulkrab a Lukáš Juliš. Trenérem Sparty byl tehdy David Holoubek (kvůli chybějící licenci však oficiálně zastával roli hlavního kouče Tomáš Požár). Od té doby se na sparťanské lavičce protočilo 8 trenérů a až tomu poslednímu Pavlu Vrbovi se podařilo protlačit tým do jarní fáze pohárů. Nešlo však z letošní sezóny vytěžit víc?

Sparta začala svou cestu evropskými poháry ve 2. předkole Ligy mistrů, ve kterém dokázala vyřadit rakouský Rapid Vídeň. V následujícím kole však bylo nad její síly Monako a Sparta se poroučela rovnou do základní skupiny Evropské ligy. Skupinu s Lyonem, Bröndby a Rangers neměla špatně rozehranou a ještě před pátým kolem držela druhé místo před skotským soupeřem. Ve vzájemné konfrontaci na Rangers ale nestačila a kvůli horšímu skóre ze vzájemnných zápasů se musela spokojit se třetím místem, které uhájila v posledním zápase skupiny proti dánskému Bröndby.

Celek ze srbské metropole se musel do základní skupiny EKL nejprve prokousat přes tři předkola. Následně ve skupině s Gentem, Famagustou a Florou Tallinn obsadil s osmi body druhé místo za belgickým mužstvem. Pavel Vrba už jednu zkušenost s Partizanem má. V sezóně 2017/18 ho dokázal s Plzní vyřadit v šestnáctifinále Evropské ligy. Je trochu symbolické, že od té doby se Partizan v jarní části evropských pohárů nepředstavil.

Poradí si Sparta s rolí favorita?

Český zástupce vstupuje do dvojzápasu podle sázkových kanceláří jako mírný favorit. Soupeřovy síly si jsou ale všichni dobře vědomi. „Partizan každý rok v domácí soutěži bojuje o titul, aktuálně vede s výbornou bilancí srbskou ligu. Obecně dostávají poměrně málo branek, střelecky se jim přitom například na domácí scéně opravdu hodně daří. Je to tým poskládaný většinově z domácích hráčů. Respektujeme sílu soupeře, ale přejeme si postoupit do další fáze soutěže,“ prohlásil po losu sparťanský trenér Pavel Vrba. 

V Srbsku se po zimní přestávce zatím odehrálo jedno kolo a Partizan v něm nezaváhal a zvítězil 2:0 na hřišti Radnički Niš. Jeden gól dala největší ofenzivní zbraň Partizanu Ricardo Gomes. Třicetiletý kapverdský útočník nasázel v probíhající sezóně ve všech soutěžích již 23 branek.

Partizanu se v lize zatím daří náramně. Ve 22 utkáních zaznamenal 20 vítězství a jen 2 remízy a tabulku vede s pětibodovým náskokem na úhlavního rivala CZ Bělehrad. Je tak na nejlepší cestě vystřídat ho po 4 sezónách kralování na srbském trůně. Partizan se rovněž pyšní nejlepší ofenzivou a defenzivou. Jeho skóre je 59:6. V průměru tedy inkasuje zhruba v každém čtvrtém zápase. Srbsku i díky jeho výkonům patří v tabulce koeficientů 11. místo. Českému koeficientu by se tedy hodilo srbského zástupce eliminovat.

Spartě patří v ligové tabulce třetí místo se čtyřbodovým mankem na vedoucí dvojici Slavia, Plzeň. A právě s Plzní odehrála generálku na dnešní souboj a Pavel Vrba nemohl být po zápase proti svému bývalému zaměstnavateli příliš spokojen. Sparta vyválčila bod za remízu 2:2, když prohrávala už 0:2. Nenavázala tak na povedené pohárové derby, v němž porazila Slavii na jejím hřišti 2:0.

Kde sledovat zápas mezi Spartou a Partizanem živě?

Přímý přenos z Letné odvysílá sportovní kanál Sport 1. O tom, kde tento kanál můžete naladit, se dozvíte v našem přehledu sportovních kanálů. Výkop utkání je naplánován na 21:00.

Vstupní bonus u 1Bet

Předzápasové kurzy na zápas Sparta Praha – FK Partizan