Šok v baráži: úřadující mistři Evropy vypadli s Makedonií!


Fotbalová Itálie zažila ve čtvrtek večer pořádný šok a blamáž. V domácím utkání baráže o letošní MS v Kataru totiž nestačila na výběr Severní Makedonie a prohrála 0:1. Itálie se tak stala teprve čtvrtým týmem v historii, který se po triumfu na evropském šampionátu nedostal na následující mistrovství světa.

Na výhru nestačilo Italům ani 32 střel

Přestože je makedonský fotbal na vzestupu, o čemž by mohlo vyprávět například Německo, které se Severní Makedonií prohrálo loni na své půdě 1:2, přesto asi nikdo nečekal, že by balkánský celek uspěl i na horké italské půdě v Palermu. Úřadující mistři Evropy byli jednoznačným favoritem v zápase a oči italských fanoušků směřovaly už spíše do dalšího kola baráže, ve kterém italský nároďák mohlo potkat Portugalsko.

Italové přitom zasypali makedonského brankáře Dimitrievskiho neuvěřitelnými 32 střeleckými pokusy. Naproti tomu Makedonci vypálili za celý zápas pouze čtyři střely. Také statistika rohových kopů byla jednoznačně ve prospěch celku z Apeninského poloostrova - 16:0. Navzdory všemu ale na konci zápasu svítil na tabuli překvapivý stav 0:1 pro Severní Makedonii. Ve druhé minutě nastavení vstřelil z hranice vápna k tyči rozhodující gól Trajkovskij.

Zdolali mistry Evropy a nebojí se ani Ronalda a spol.

Po senzačním vítězství nad Itálií jsou makedonští fotbalisté tak už pouze jednu výhru od účasti na mistrovství světa. O tom, zda se na MS v Kataru nakonec podívají, rozhodne duel hraný v Portugalsku 29. března. A do posledního barážového duelu určitě nepůjdou se sklopenými hlavami, jak je vidět z komentáře kapitána makedonského výběru:

Klidně můžeme velké vítězství zopakovat.“ - kapitán Makedonců Stefan Ristovski

Moment, na který jsme čekali!“ - trenér Severní Makedonie Blagoja Milevski

Naproti tomu italským fotbalistům po šokující prohře příliš do řeči nebylo a jen stěží přijímali fakt, že nepostoupí na druhé MS v řadě:

Jsme zničení, totálně zdrcení.“ - obránce Giorgo Chiellini

Nechápu, co se vůbec stalo!“ - záložník Marco Veratti

Na stole teď bude zřejmě také možná změna trenéra u italské reprezentace. Roberto Mancini sice podepsal loni smlouvu až do roku 2026, ale po kolapsu v baráži údajně zvažuje rezignaci:

Jako trenér nesu odpovědnost. Moc mě to kvůli klukům mrzí.“