Slovensko vyřadilo favorita olympiády a bude hrát o medaile


Zámořští favorité olympijského hokejového turnaje jsou už ze hry venku. Ve čtvrtfinále si totiž slovenský národní výběr vyšlápl na Spojené státy americké a zvítězil 3:2 po samostatných nájezdech. O účast ve finále bude hrát Slovensko proti Finsku, které vyřadilo Švýcary. Z turnaje vypadla také Kanada, která nestačila na Švédsko.

Nevyužité přesilovky zřejmě rozhodly

Málo platné bylo americkému výběru, že svoji skupinu vyhrál jako jediný tým v turnaji bez porážky a postoupil do čtvrtfinále přímo. K postupu do semifinále mu nepomohly ani dva dny volna před duelem se Slováky. Ti naopak museli absolvovat druhý zápasy ve dvou dnech, když v úterý hráli ještě vítezné osmifinále proti Německu.

V samotném zápase to přitom dlouho vypadalo, že USA potvrdí papírové předpoklady. Američtí hokejisté sice pustili Slovensko ve 12. minutě do vedení po gólu Slafkovského, ale v poslední minutě první třetiny Američané vyrovnali a ve 29. minutě šli už do vedení 2:1 díky brance Hentgese. Během celého zápasu ale měla reprezentace USA problém s vlastními přesilovkami, nevyužila ani jednu z pěti nabídnutých. Ve třetí třetině navíc Američané nepotrestali dvojnásobné slovenské vyloučení. 

Skóre 2:1 pro USA svítilo na světelné tabuli v National Indoor Stadium ještě v 60. minutě. V tu chvíli už hráli Slováci s odvolaným brankářem a tento tah se jim nakonec vyplatil, když po nahození Čajkovského vyrovnal v čase 59:16 z dorážky Hrivík: "Ten gól určitě patří mezi moje tři nejdůležitější v kariéře." V prodloužení i přes množství šancí gól nepadl a duel tak musel do samostaných nájezdů. V něm čarovali oba gólmani, kteří zlikvidovali dohromady osm nájezdů. Jako jediný se prosadil ve čtvrté sérii Cehlárik a poslal Slovensko do semifinále. "Při rozcvičce jsem si vyzkoušel tuto kličku. Jsem rád, že mi vyšla," řekl po zápase střelec vítězného nájezdu.

zdroj: olympics.com

V pátečním semifinále nastoupí slovenský výběr proti Finům, kterým tak budou moci oplatit porážku 2:6 ze skupiny. Tak daleko se Slovensku na olympiádě povedlo postoupit zatím pouze ve Vancouveru v roce 2010, tehdy však prohráli s Kanadou a v následném souboji o třetí místo i s Finskem. To postoupilo do pekingského semifinále po výhře 5:1 nad Švýcarskem. V dalších čtvrtfinálových duelech vyřadil Ruský olympijský výběr Dánsko poměrem 3:1 a končí i druhý zámořský celek Kanada, která nestačila na Švédy.

Čtvrtfinále hokejového turnaje na ZOH 2022:

USA - Slovensko 2:3 SN (1:1, 1:0, 0:1 - 0:0, 0:1)

Finsko - Švýcarsko 5:1 (2:0, 1:1, 2:0)

ROV - Dánsko 3:1 (1:0, 1:1, 1:0)

Kanada - Švédsko 0:2 (0:0, 0:0, 0:2)