Slávisté se v předkole Konferenčí ligy představí na horké turecké půdě

Luboš Přibyl

Luboš Přibyl

Slávisté se v předkole Konferenčí ligy představí na horké turecké půdě


Bouřlivá atmosféra čeká na hráče pražské Slavie v prvním utkání play-off o osmifinále Evropské konferenční ligy v tureckém Istanbulu. Turečtí fanoušci jsou známí svou horkokrevností a hostujícím hráčům dají své zapálení pro fotbal zajisté pocítit. Dvojzápas s Fenerbahce, aktuálně šestým týmem turecké Superligy, je pro český fotbal velmi důležitý i z hlediska koeficientu. Právě Turecko totiž drží důležitou patnáctou příčku zaručující dvě místa v předkole Ligy mistrů v sezoně 2023/24 a pět účastníků v pohárové Evropě.

Fenerbahce – Slavia Praha (Konferenční liga, 17. 2., 18:45)

Turecké týmy svou kvalitou nebudí takový respekt jako tomu bylo v letech minulých. Poslední turecký zástupce, který se v Lize mistrů dokázal dostat přes základní skupinu, byl v sezoně 2017/18 Besiktas. Od té doby je největším úspěchem tureckého fotbalu v evropských pohárech osmifinále Evropské ligy, do něhož se v sezoně 2019/20 dostal Basaksehir. Narozdíl od českých klubů však Turecko mívá pravidelně účastníka v základní skupině Ligy mistrů.

Fenerbahce se v letošní sezoně v evropských pohárech představilo po dvouleté odmlce. V základní skupině Evropské ligy skončilo se šesti body za Frankfurtem a Olympiakosem Pireus na třetím místě a muselo se tak spokojit s pádem o soutěž níž. Za sebou nechalo pětibodové Antverpy.

Slávisté si po svém loňském tažení Evropskou ligou určitě představovali jinou soutěž než Konferenční ligu, nakonec však mohou být rádi za postup alespoň do play-off, do něhož se dostali díky druhému místu v základní skupině. O svém postupu rozhodli až v posledním utkání skupiny na hřišti Unionu Berlín.

Souboj bez favorita

Souboj českého mistra s třetím týmem loňského ročníku turecké Superligy nemá papírového favorita. I podle sázkových kanceláří jsou šance na postup prakticky vyrovnané. Dvojzápas začne výkopem na moderním Fenerbahçe Şükrü Saracoğlu Stadyumu s kapacitou až 48 000 diváků. „Čeká nás zápas s obrovským klubem, který patří mezi tři nejslavnější v zemi, s krásným stadionem a neskutečnými fanoušky. Je to pro nás velká výzva,“ řekl trenér sešívaných Jindřich Trpišovský, který kvůli zdravotním problémům s týmem do turecké metropole neodletěl.

Ani jeden z týmů se nenachází v ideálním rozpoložení. Fenerbahce, jehož barvy hájí i český reprezentant Filip Novák, v lednu z důvodu neuspokojivých výsledků vyměnilo trenéra. Odvolaného Pereiru nahradila klubová ikona Ismail Kartal. Šedesátiletý Kartal v klubu dlouhá léta hrával a působil v něm také jako hlavní trenér, asistent i jako kouč mládeže.

Fenerbahce čeká na titul už od sezony 2013/14. Oba jeho tradiční rivalové Besiktas a Galatasaray během té doby získali po třech titulech, což fanoušci a vedení klubu samozřejmě těžce nesou. Zatím mu nevychází podle představ ani letošní sezóna. Po 25 odehraných kolech je až šesté a na první Trabzonspor ztrácí již nedostižných 20 bodů. Jeho výsledky jsou jako na houpačce. Od začátku ledna odehrálo šest ligových utkání s bilancí 2 – 2 – 2. V posledním ligovém kole sice zvítězilo 2:1 na hřišti Giresunsporu, předtím však doma nezvládlo důležitý souboj s Basaksehirem, kterému podlehlo 0:1. Na soupisce najdeme několik zajímavých jmen. Nejznámějším z nich je určitě Mesut Özil, jenž je po útočníkovi Enneru Valenciovi druhým nejlepším střelcem týmu. 

Slavia vykročila do jarní části sezony na své poměry hrůzostrašně. Nejprve v lize na domácím stadionu podlehla 0:1 poslední Karviné a následně v pohárovém derby 0:2 Spartě. Na první jarní výhru si tedy musela počkat až do třetího zápasu. Díky gólu Lingra si odvezla tři body za výhru 1:0 ze Slovácka.

Sešívaní zatím zůstávají za očekáváním nejen výsledky, ale trápí je také předváděná hra. Zdá se, že odchod Jana Kuchty jejich hru poznamenal více než se čekalo. V Turecku navíc budou muset vyřešit také trable na pravém kraji obrany. Kvůli kartám se do hry nedostane Alexander Bah a zranění do zápasu nepustí ani Lukáše Masopusta.

Kde sledovat zápas mezi Fenerbahcem a Slavií Praha živě?

Přímý přenos z Istanbulu odvysílá kanál České televize ČT 2. V případě, že nemáte možnost sledovat televizní přenos, můžete si zápas pustit na webu České televize díky službě iVysílání. Výkop utkání je naplánován na 18:45.

Vstupní bonus u 1Bet

Předzápasové kurzy na zápas Fenerbahce - Slavia Praha