Slavii trápí absence. Potvrdí proti Linci roli favorita?

Luboš Přibyl

Luboš Přibyl

Slavii trápí absence. Potvrdí proti Linci roli favorita?


Slávisté řeší před prvním osmifinálovým duelem Konferenční ligy proti Linci velký počet absencí. Dle slov trenéra Trpišovského je k dispozici pouze 14 hráčů do pole. I přes výrazné absence půjde český mistr do dvojzápasu jako favorit.

Slavia Praha – LASK Linz (Konferenční liga, 10. 3., 18:45)

Slávisté dnes vpodvečer rozehrají ve svém domácím prostředí osmifinálový souboj s rakouským Lincem. Dle sázkových kanceláří i odborné veřejnosti je favoritem na postup český zástupce. Ten už má narozdíl od svého soupeře dva zápasy jarní fáze Konferenční ligy za sebou. Proti tureckému Fenerbahce zvítězil dvakrát 3:2.

Vsaďte si na postup Slavie v kurzu 1.69 u sázkové kanceláře 1Bet

LASK se díky prvnímu místu v základní skupině play-off o osmifinále vyhnul a byl nasazen rovnou mezi šestnáctku nejlepších. Forma rakouského zástupce v základní skupině byla impozantní. Z šesti duelů dokázal pětkrát vyhrát a jednou remizovat. Úžasné bylo také jeho skóre, které ukazovalo 12:1.

Abychom však z Lince nedělali neporazitelný supertým, je důležité zmínit, že jeho skupina patřila mezi ty papírově nejslabší. Kromě něj totiž čítala ještě Maccabi Tel-Aviv, HJK Helsinky a FC Alashkert (Arménie). I tak si ale za své výkony zalouží hráči Lince uznání. To navíc umocňuje fakt, že v letošní sezóně v deseti zápasech evropských pohárů ještě neprohráli. Cestou do základní skupiny vyřadili srbskou Vojvodinu a skotský St. Johnstone.

V Evropě paráda, doma bída

Zatímco v Konferenční lize LASK na podzim válel, v domácí Bundeslize to byla úplně jiná káva. Už po podzimu bylo takřka jasné, že tentokrát to na skupinu o titul nebude a bude se muset smířit se skupinou o udržení. I z té však lze zabojovat o Konferenční ligu.

Systém rakouské soutěže je nastavený tak, že dvanáctičlenná tabulka se po 22 utkáních rozdělí na dvě poloviny. V té lepší se bojuje o titul a evropské poháry, zatímco v té horší jde o záchranu, příp. o možnost zahrát si play-off o Konferenční ligu. Bojům o záchranu se LASK nejspíše vyhne, na osmém místě naopak ztrácí pouhé dva body na sedmé místo zaručující play-off o Konferenční ligu.

Na soupisce Lince figuruje i jméno českého obránce Filipa Twardzika, jenž odehrál celý poslední zápas a byl u porážky 0:1 na hřišti Wolfsbergu. Slávisté mohou při přípravě vycházet z poznatků Madse Emila Madsena, který kádr českého mistra před sezónou posílil právě z Lince, v jehož dresu zasáhl do čtyřiadvaceti ligových duelů a tří utkání Evropské ligy.

Hráči Lince při výhře nad HJK Helsinky

Hráči Lince při výhře nad HJK Helsinky (zdroj: uefa.com)

Slavii trápí absence

Problém, se kterým se potýkají trenéři domácích, jsou výrazné absence. Jde již o takový evergreen letošní sezóny. „Momentálně máme k utkání 14 zdravých hráčů do pole, věřím, že jich bude 16. Věřím, že nás ještě někdo doplní. Jsou tam karetní tresty, hráči, kteří nejsou na soupisce, a někteří zranění hráči. Včera nemohl absolvovat trénink Sor, který cítí následky po střetu s Krejčím v derby. Věřím, že na čtvrtek bude připraven. Je tam spousta otazníků, které snad do zítra vyřešíme,“ uvedl na tiskové konferenci hlavní trenér Trpišovský. 

Nejvíce bude Slavii tlačit bota v obraně. Kvůli karetnímu trestu nebudou na Linec k dispozici Oscar Dorley s Tarasem Kačarabou a Davidové Hovorka a Jurásek zase nejsou na soupisce pro evropské poháry. Zranění trápí také Kúdelu, Ševčíka, Masopusta či Sora. S podobnými problémy si však Slávisté umí poradit. Vzpomeňme např. na první utkání proti Fenerbahce, kdy na pravém kraji obrany zaskakoval Ivan Schranz.

Kde sledovat zápas mezi Slavií Praha a Lincem živě?

Přímý přenos odvysílá sportovní kanál České televize ČT Sport. V případě, že nemáte možnost sledovat televizní přenos, můžete si zápas pustit na webu České televize díky službě iVysílání. Výkop utkání je naplánován na 18:45.

Vstupní bonus u 1Bet

Předzápasové kurzy na zápas Slavia Praha – LASK Linz

Tip redakce