Slavii stačí k postupu remíza. Hrát na ni by se však nemuselo vyplatit

Luboš Přibyl

Luboš Přibyl

Slavii stačí k postupu remíza. Hrát na ni by se však nemuselo vyplatit


Fotbalisté pražské Slavie si z bouřlivé atmosféry v Istanbulu dovezli do domácí odvety velmi cenné vítězství 3:2. Ještě v loňské sezóně by měly tři vstřelené branky na tureckém trávníku takřka postupovou hodnotu, kvůli zrušenému pravidlu o gólech na hřišti soupeře je však nyní důležitý „pouze“ celkový rozdíl. I tak ale mají sešívaní před odvetou mnohem lepší výchozí pozici než jejich soupeř. K postupu do osmifinále Evropské konferenční ligy jim totiž stačí i remíza. 

Slavia Praha – Fenerbahce Istanbul (Konferenční liga, 24. 2., 21:00)

Jarní probuzení slávistů přišlo v pravý okamžik. Do zápasu proti Fenerbahce přitom vstupovali s nelichotivou venkovní bilancí, která v letošní sezóně evropských pohárů čítala jednu remízu, čtyři porážky a pouze tři vstřelené branky. Svěřenci Jindřicha Trpišovského, který kvůli zdravotním komplikacím do Turecka s týmem neodcestoval, však potvrdili, že vyřazovací fáze je v jejich podání úplně jiné kafe.

Genk, Leicester, Rangers a nyní také Fenerbahce. Skalpy všech těchto renomovaných týmů na jejich hřišti si již mužstvo pod vedením trenérského štábu Jindřicha Trpišovského připsalo ve vyřazovací fázi evropských pohárů.

Fenerbahce, v jehož dresu minulý týden chyběli kvůli zranění český reprezentant Filip Novák a největší hvězda týmu Mesut Özil, na podzim v základní skupině Evropské ligy na venkovních hřištích vyhrálo (Antverpy), remizovalo (Frankfurt) i prohrálo (Olympiakos Pireus).

Turecký velkoklub nebude chtít dát svou kůži lacino a o postup se ještě popere. Ostatně zrušené pravidlo o gólech na hřištích soupeřů jej stále udržuje ve hře. Postupu věří i trenér hostů Ismail Kartal: „Oba týmy si vytvořily stejné množství šancí. Mohli jsme dnes klidně vyhrát, ale dva inkasované góly v rychlém sledu nás srazily. Pojedeme do Prahy vyhrát, ještě není konec. Věříme, že postoupíme,“ prohlásil po prvním utkání.

Stačí remíza, ale...

Pražané nastoupí do odvety s vědomím, že nemusí nikam spěchat. K postupu jim totiž stačí i remíza. Určitě však nebudou od začátku zalezlí ve vlastní šestnáctce. To by proti takovému soupeři byla sebevražda. Trenérský tým Slavie je pohárovou Evropou natolik protřelý, že svým hráčům jistě naordinuje účinnou taktiku. „Přivezli jsme si z Istanbulu to, co jsme chtěli, což znamená výhru. Ve finále asi mohla být i výraznější. Ale před zápasem bychom takový výsledek brali, takže jsme strašně vděční. Věřím, že s podporou našich fanoušků to dotáhneme k postupu,“ prohlásil pro klubovou televizi asistent trenéra Jaroslav Köstl, jenž při absenci Jindřicha Trpišovského vedl tým z pozice hlavního kouče. 

Pro červenobílé hovoří také pohárová statistika. V loňské sezóně doma podlehli pouze Arsenalu a v té letošní na domácím trávníku ještě neprohráli. Pozitivní je také skutečnost, že po rozvolnění protipandemických opatření bude moct být stadion z poloviny zaplněný.

Slavia se před těžkou odvetou naladila ligovým vítězstvím 1:0 ve vršovickém derby proti Bohemce. O její výhře rozhodl v závěru první půle Olayinka, který zužitkoval nadýchaný centr Baha. Dánský krajní obránce bude po odpykání karetního trestu ve čtvrtek opět k dispozici.

Fenerbahce vyhrálo s pozměněnou sestavou 2:0 nad Hataysporem. I z velké rotace hráčů lze vyčíst, že trenér Kartal před odvetou rozhodně nic nezabalil.

Jaroslav Köstl na lavičce Slavie v roli hlavního kouče

Jaroslav Köstl si v Istanbulu vyzkoušel roli hlavního trenéra (zdroj: slavia.cz)

Kde sledovat zápas mezi Slavií Praha a Fenerbahcem Istanbul živě?

Přímý přenos ze Sinobo Stadium odvysílá sportovní kanál České televize ČT Sport. V případě, že nemáte možnost sledovat televizní přenos, můžete si zápas pustit na webu České televize díky službě iVysílání. Více se dozvíte v našem přehledu sportovních kanálů. Výkop utkání je naplánován na 21:00.

Předzápasové kurzy na zápas Slavia Praha – Fenerbahce

Vstupní bonus u 1Bet