Senzace v Dubaji! Veselý porazil Djokoviče a pomohl Medveděvovi k prvnímu místu

Roman Mráz

Roman Mráz

Senzace v Dubaji! Veselý porazil Djokoviče a pomohl Medveděvovi k prvnímu místu


Český tenista Jiří Veselý porazil ve čtvrtfinále turnaje v Dubaji dosavadní světovou jedničku Novaka Djokoviče 6:4, 7:6 a nad srbským tenistou dokázal zvítězit už ve druhém ze tří vzájemných utkání. Djokovičova prohra navíc znamená, že se od příštího týdne stane novým lídrem žebříčku ATP Rus Daniil Medveděv.

Český tenista zná na Djokoviče zřejmě tajný recept

Před pár dny jsme vám na našem serveru přinesli článek ohledně boje o první místo žebříčku ATP mezi Novakem Djokovičem a Daniilem Medveděvem. V tu chvíli by asi nikoho z tenisových fanoušků na celém světě nenapadlo, že do hry o tenisový trůn výrazně promluví český tenista Jiří Veselý, kterému navíc patří momentálně až 123. příčka.

Je pravda, že při pohledu na srbského soupeře Jiřího Veselého si možná leckdo vzpomněl na jejich první zápas v Monte Carlu před šesti lety. Český hráč tehdy šokoval celý tenisový svět, když zvítězil nad Djokovičem ve druhém kole 2:1 na sety. A dá se říci, že nyní se historie v Dubaji v zásadě opakovala.

                                        Novak Djokovič gratuluje Jiřímu Veselému k výhře na turnaji v Dubaji.                                       zdroj:sport.cz

Osmadvacetiletý Veselý se musel do hlavního turnaje prokousat nejdříve kvalifikací a před zápasem s Djokovičem už tak byl solidně rozehrán. Naproti tomu srbský tenista odehrál, zejména kvůli jeho postoji k očkování, v letošní sezóně teprve třetí utkání. 

Cestu za vítězstvím začal český tenista tím, že Djokoviče brejknul hned v první hře utkání a ikdyž si Srb vzal servis zpět, přeci jen měl poslední slovo Veselý a po druhém brejku dovedl první sadu do vítězného konce. Vývoj druhého setu byl podobný tomu prvnímu. Veselý sebral Djokovičovi podání a za stavu 5:4 šel servírovat na ukončení zápasu. To se mu sice ještě nepodařilo, Djokovič dotáhl zápas nakonec do tie-breaku, ve kterém ale dominoval český tenista, zkrácenou hru ovládl 7:4 a připsal si další cenný skalp srbského tenisty.

Sestřih čtvrtfinálového zápasu v Dubaji mezi Veselým a Djokovičem:

Reakce hráčů po zápase

Jiří Veselý:

"Nikdy bych nečekal, že ho znovu porazím, že budu mít proti Novakovi šanci. Je to skvělý šampion." 

 "Novak je tak úžasný od základní čáry. Skvěle se pohybuje, s ním si to musíte všechno vydřít, bojovat o každý fiftýn. A myslím, že jsem dnes odvedl výbornou práci."

Novak Djokovič:

"Diváci mi fandili, ale bohužel to nebyl můj den. Hrál líp. Chodil si pro údery. Jeho podání bylo výborné, celá jeho hra byla výborná. Když potřeboval zahrát skvělý míč, tak ho zahrál. Čekal jsem od sebe vyšší úroveň, ale všechna čest Jiřímu."

Na první místo žebříčku se tak po selhání Djokoviče dostane Daniil Medveděv. Bude to od roku 2004 vůbec první jednička mimo "Velkou čtyřku". Doposud se na mužském trůně střídali pouze Federer, Nadal, Djokovič a Murray. Medveděv se také stane teprve třetím ruským tenistou, který dosáhl na pozici číslo jedna v žebčíčku ATP. Před ním to byl Jevgenij Kafelnikov a Marat Safin.