Sen o Pekingu se rozplynul. Samková na olympiádu nepojede

Roman Mráz

Roman Mráz

Sen o Pekingu se rozplynul. Samková na olympiádu nepojede


Měla to být česká medailová naděje na olympiádě v Pekingu, ale teď už je jasné, že se Eva Samková nestihne do začátku her vyléčit ze zranění. Reprezentační kouč Marek Jelínek se ke stavu české snowboardcrossařky vyjádřil takto: „Její stav se neslučoval s ježděním v trati a nechceme Evce ubližovat."  Zároveň s tím ukončila Samková letošní sezónu.

Dva měsíce na rekonvalescenci byly málo

Od začátku to byl nerovný boj české lyžařky s časem. Po prosincové nehodě na závodě Světového poháru družstev v rakouském Montafonu si Eva Samková zlomila oba kotníky. Lékaři, realizační tým i samotná lyžařka dělali vše proto, aby jí účast na olympiádě neunikla. Situaci zkomplikoval ještě koronavirus, který Samková v lednu chytla. Leč nakonec se nezadařilo. Českou reprezentanku teď čeká další rehabilitace a postupné uzdravování: „Rozhodnutí nejet do Pekingu bylo těžké, ale správné. Teď se soustředím na to, abych se uzdravila a fungovala dál. Říkala jsem, že olympiáda není nejdůležitější věc na světě, a teď můžu dokázat, že to tak cítím."

Zpátky na lyžích možná na jaře

Česká snowboardcrossařka tak nepřidá do sbírky třetí olympijskou medaili. V Soči 2014 získala zlato a o čtyři roky později na olympiádě v Pchjongčchangu vybojovala bronz. K tomu co bude Evu Samkovou čekat v nejbližších týdnech se vyjádřil trenér Marek Jelínek: „Závodů se určitě účastnit nebude, jízda na sjezdovce nebo v lehké snowboardkrosové trati by se ale dala na jaře stihnout." Navíc by měla Samková během her na dálku kandidovat do Komise sportovců mezinárodního olympijského výboru. A co vzkázala na závěr fanouškům česká reprezentantka? „Zahojím se a vrátím zpátky." Přejeme Evě Samkové tedy brzké uzdravení.