S Ruskem hrát nebudeme, hlásí před baráží Polsko i Švédsko


Za necelý měsíc by měla proběhnout baráž fotbalového mistrovství světa, ale kvůli událostem z posledních dnů na Ukrajině do ní proti Rusku odmítá nastoupit reprezentace Polska. Na twitteru to napsal šéf polského fotbalového svazu Cezary Kulesza. K bojkotu se později připojili také Švédi. 

Poláci odmítají nastoupit v baráži proti Rusům...

Už včera jste se na našich stránkách mohli dočíst o reakcích sportovního světa ohledně ruské invaze na Ukrajinu, kde jsme se okrajově také dotkli baráže pro MS 2022 v Kataru. Nyní vám přinášíme bližší informace týkající se bojkotu některých fotbalových reprezentací před březnovou baráží.

Duel baráže pro MS 2022 v Kataru mezi Polskem a Ruskem je na programu 24. března. Včera se na mimořádném jednání UEFA rozhodlo o tom, že by reprezentace Ruska i Ukrajiny měly hrát své domácí zápasy na neutrální půdě, což se týká také barážových klání. Dnes, o pouhý den později, to ale vypadá, že proti Rusku nebude chuť ani vůle hrát, ať už to bude kdekoliv. Jako první přišli s bojkotem zástupci polského fotbalu, konkrétně jeho šéf Cezary Kulesza:

Dost řečí, je čas jednat. Vzhledem k eskalaci agrese Ruské federace na Ukrajině tým Polska neplánuje odehrát zápas play off proti týmu Ruska.“

Jednáme se švédskou a českou federací, abychom předložili FIFA společné stanovisko.“

                                                                   Šéf polského fotbalu Cezary Kulesza.                                zdroj: sparkchronicles.com

...a Švédové následují jejich rozhodnutí

Podobné stanovisko dorazilo dnes odpoledne i ze severní Evropy, konkrétně se proti zápasům s Ruskem postavilo Švédsko. To sice hraje své barážové utkání proti české reprezentaci, ale pokud by postoupilo, mohlo by narazit ve finále baráže právě na ruský výběr. Nejvyšší představitel švédské kopané Karl-Erik Nilsson se k podpoření polského rozhodnutí vyjádřil takto:

Švédská reprezentace nebude hrát případný barážový zápas proti Rusku, bez ohledu na to, kde se bude hrát.

Rusko se nemůže zapojit, dokud bude toto šílenství pokračovat.“

Oba fotbalové svazy zároveň vyzvaly mezinárodní fotbalovou federaci FIFA, aby zrušila veškeré zápasy Ruska v baráži pro nejbližší mistrovství světa. Zatím není jasné, jak se FIFA k celé situaci postaví. Ve hře je více možností. Například kontumace zápasů ve prospěch Ruska. Ale situace se může vyvinout také opačným směrem a ruská reprezentace bude vyloučena ze soutěže.