Růžička se vrátil po 31 letech do Litvínova vítězně

Roman Mráz

Roman Mráz

Růžička se vrátil po 31 letech do Litvínova vítězně


Zápas proti Mladé Boleslavi se Růžičkovi a jeho družině povedl na jedničku. Litvínov zvítězil jednoznačně 5:0. Návrat domů měl pro trenéra navíc ještě pomyslnou sladkou třešničku na dortu v podobě 1000. odtrénovaného zápasu v základní části extraligy.

Hokejové začátky v Litvínově

Vladimír Růžička zná Litvínov jako svoje boty. Hokejově vyrostl právě zde. V pěti letech začal s hokejem v přípravce Chemopetrolu a v dospělosti pomohl získat žluto-černým v 80.letech i stříbrnou a bronzovou medaili v nejvyšší československé lize. V roce 1990 odtud odešel do NHL, kde se rozhodl zkusit štěstí v Edmontonu Oilers.

stadion Ivana Hlinky

zdroj: mulitvinov.cz

Trenérská premiéra na lavičce Vervy

Zkušeností a úspěchů má za sebou Růžička, coby trenér, celou řádku. Vyhrál s národním týmem zlato na MS 2010, se Slavií získal dvakrát extraligový titul. Během reprezentační přestávky vystřídal na lavičce Litvínova Vladimíra Orságha a jak přiznal po zápase s Mladou Boleslaví, takovou nervozitu ještě nezažil. „Takhle jsem na střídačce nervózní ještě nebyl. Ani když jsem trénoval národní mužstvo, což je jako divný…Ale když jsem přijížděl jako trenér hostů, bylo to úplně jiné. Člověk si vybaví, jak jsem tu dělal první kroky na ledě, začal hrát v šestnácti letech první zápasy za áčko. Táta stál vždycky támhle naproti. Jak tady vylezu na led, pořád ho tam vidím. I na trénincích. To se nedá zapomenout.“  

Zápas v režii domácích

V samotném zápase nečekalo Růžičku nic lehkého. Mladá Boleslav byla na 5. místě s náskokem 11 bodů před Vervou. Ale domácí byli od začátku aktivní, snažili se hrát útočně, svého soupeře k ničemu pořádně nepouštěli a přestříleli ho 27:18. Když v první třetině využil Litvínov navíc dvě přesilové hry, bylo pro Boleslav už těžké se vrátit do zápasu zpět. Zbytek zápasu si litvínovští pohlídali, přidali ještě tři branky a vyhráli přesvědčivě 5:0. 

Uvítací bonus