Rallye Monte Carlo: Loeb nejstarším vítězem, Cais dojel devátý


Tovární jezdec týmu Hyundai Motorsport Sébastien Loeb zvítězil v Monte Carlu, kde v lednu již tradičně začíná světový šampionát v rallye. Ve svých 47 letech se tak stal historicky nejstarším vítězem závodu mistrovství světa. Dařilo se i české automobilové naději Eriku Caisovi, který skončil na devátém místě a připsal si dva body do hodnocení MS.

Po čtyřech letech znovu nejrychlejší

Francouzský jezdec si tak stoupnul na nejvyšší pódiový stupínek ve světovém šampionátu po čtyřech letech. Naposledy to bylo v roce 2018 při španělské rally ještě coby závodník týmu Citroën. Devítinásobný šampion WRC si v Monte Carlu dojel pro jubilejní 80. vítězství, přestože zde startoval bez svého dlouholetého navigátora Daniela Eleny, kterého nahradila francouzská spolujezdkyně Isabelle Galmicheová. Sébastien Loeb má tak za sebou povedený start do roku 2022, kromě vítězství v Monte Carlu si mohl vychutnat i druhé místo z Rallye Dakar, která před týdnem skončila. Do Monte Carla přitom neodjížděl s velkým očekáváním: Jsem moc šťastný. Moc jsem toho neočekával, když jsem sem jel, ale byl to skvělý souboj. Ogier byl opravdu rychlý a mně se moc včera a dnes ráno nedařilo.“ Loeb se stal zároveň historicky prvním jezdcem v rallye, který zvítězil ve voze s hybridním pohonem.

Na trati se neztratila ani česká naděje

Na druhém místě dojel s Toyotou Yaris Loebův francouzský krajan a spolujmenovec Sébastien Ogier: „Na startu jsem slyšel nějaký zvláštní zvuk z motoru a možná jsem vystartoval trochu dříve. Ale můžu odjíždět s hlavou vztyčenou. Odvedl jsem svou práci, byl to dobrý víkend napoprvé s hybridem.“ Radost mohl mít i český fanoušek z jízdy Erika Caise závodícího s vozem Ford Fiesta. Toho v roce 2020 označil motoristický časopis Motorsport News jako jednoho z TOP 10 největších talentů současné rallye. Dvaadvacetiletý Čech si odbyl první start ve WRC už loni v Rally Catalunya a letos v Monte Carlu si oproti debutu polepšil o čtyři příčky. 

Erik Cais na trati v Rallye Monte Carlo.                                                                                                                                                             zdroj: youtube.com 

Pořadí Rallye Monte Carlo:

1. Loeb, Galmicheová (Fr./Ford Puma) 3:00:32,8, 2. Ogier, Veillas (Fr./Toyota Yaris) -10,5, 3. Breen, Nagle (Ir./Ford Puma) -1:39,8, 4. Rovanperä, Halttunen (Fin./Toyota Yaris) -2:16,2, 5. Greensmith, Andersson (Brit., Švéd./Ford Puma) -6:33,4,.....9. Cais, Těšínský (ČR/Ford Fiesta) -12:29,2, 23. Černý, Černohorský (ČR/Ford Fiesta) -24:14,0, 45. Rada, Jugas (ČR/Fiat 124 Abarth) -53:22,9.

Průběžné pořadí MS: 1. Loeb 27, 2. Ogier 19, 3. Rovanperä 17, 4. Breen 15, 5. Neuville 11, 6. Greensmith 10, ...10. Cais 2.

Pořadí týmů: 1. M-Sport Ford 42, 2. Toyota 39, 3. Hyundai 13, 4. Toyota NG 8.