První zimní posilou Sparty se stal Čvančara


Fotbalový útočník Tomáš Čvančara přišel na Letnou z Jablonce a podepsal zde víceletou smlouvu. Během podzimu nastřílel pět gólů ve Fortuna lize a tři branky v evropských pohárech. Jeden z podzimních gólů vstřelil právě Spartě.

Po deseti letech opět v rudém dresu

Jednadvacetiletý ofenzivní hráč přichází do Sparty coby juniorský reprezentant, který by měl na Letné zaplnit typologicky prázdné místo. Čvančara je 190 cm vysoký útočník s dobrou orientací ve vápně a solidní rychlostí i technikou. Sparta pro něj však není úplně neznámá, působil zde již v sezóně 2010-11 v mládežnickém týmu. Ukázal se i v juniorce Slavie před pěti lety. Od roku 2018 byl Tomáš Čvančara hráčem FK Jablonec. Na severu Čech toho však moc neodehrál. S výjimkou letošního podzimu sbíral starty především na hostování  ve Slavoji Vyšehrad a SFC Opava. Má za sebou i krátkou mezinárodní zkušenost v italském Empoli, kde byl v roce 2019 jako junior na hostování.

Góly Tomáše Čvančary:

Splněný sen

Zájem o Tomáše Čvančaru měla i Slavia, ale mladý útočník upřednostnil městského rivala: „Jsem nadšený a je to pro mě velká čest. Vážím si toho, že o mě Sparta projevila zájem. Jako malej kluk jsem si přál tady hrát a teď se mi to konečně splní.“ Důvod, proč si Sparta vybrala do svého kádru právě bývalého útočníka Jablonce, vysvětlil sportovní ředitel Tomáš Rosický: „Hledali jsme útočníka vyšší postavy, který má dobrý pohyb, umí hrát zády k bráně i nabíhat za obranu, zároveň je ochotný poctivě pracovat například při napadání stoperů.“ V útoku Sparty na něj čeká konkurence v podobě Adama Hložka, Matěje Pulkraba, Martina Minčeva, Václava Drchala a Lukáše Juliše.

Vizitka Tomáše Čvančary:

2018 - 21   FK Jablonec          24 zápasů/6 gólů

2019 - 20  Slavoj Vyšehrad    21/13

2021           SFC Opava            10/0

Reprezentace:

2017/18    Česko U18              14/6

2018                     U19                1/0

2021                     U21                2/1