Přijde Djokovič o první místo?


Srbský tenista Novak Djokovič může po téměř roce a půl přijít o post světové jedničky, na který si dělá zálusk Andreii Medveděv z Ruska. Djokovič má v čele žebříčku náskok 440 bodů a je přihlášen na turnaj v Dubaji. Tam mu ale nemusí teoreticky stačit ani zisk trofeje. Ruský tenista, který hraje pro změnu v mexickém Acapulcu, má vše ve svých rukou.

Medveděvovi „stačí" vyhrát Acapulco

V čele mužského tenisu se drží už nepřetřžitě 86 týdnů Novak Djokovič. Celkově začal jako světová jednička už 361. týden. O tom zda si připíše týden navíc se rozhodne během pár dní v mexickém Acapulcu, potažmo na turnaji ve Spojených arabských emirátech v Dubaji. Ruský tenista startuje v Mexiku poprvé, Djokovič má z Dubaje naopak už 5 triumfů, naposledy zde vyhrál v roce 2020.

Matematický scénář hry o světový tenisový trůn vypadá následovně: Medveděv se stane jedničkou, pokud turnaj v Acapulcu vyhraje. Pak už nebude záležet na výsledku srbského tenisty v Dubaji. V ostatních případech musí Rus uhrát alespoň stejný počet kol, jako Djokovič, aby se před něj dostal. V případě, že by Medveděv skončil už v 1. nebo 2. kole, musí doufat, že Djokovič vypadne nejdéle ve 2. kole, respektive čtvrtfinále.

Společný trénink Djokoviče s Medveděvem

zdroj: tennismajors.com

Souboj o první místo na dálku

A jaká čeká oba tenisty turnajovým pavoukem? Jak v Dubaji, tak i v Acapulcu startují hráči z TOP 10, takže to Djokovič ani Medveděv nebudou mít úplně lehké, při cestě k případnému triumfu. Djokovičova konkurence v Dubaji je například Andrej Rublov, nebo Felixe Auger-Alliasime. Jeho ruského pronásledovatele čeká v Acapulcu pro změnu Alexander Zverev, či Stefanos Tsitsipas.

Novak Djokovič je ale podle svých slov smířen s tím, že ho Medveděv vystřídá na pozici číslo jedna:

Jediný scénář, který mi teď běží hlavou, je, že tu chci vyhrát všechny zápasy. Je skvělé, že si tady zase můžu zahrát." 

Má to ve svých rukou. Stejně se to jednou stane. A pokud k tomu dojde už tento týden, budu první, kdo mu pogratuluje."