Po dramatickém finiši je šampionem F1 Verstappen


Nizozemský pilot Max Verstappen ovládl poslední závod kalendáře v Abú Zabí a poprvé v kariéře se stal mistrem světa F1. Druhý Lewis Hamilton přišel po sérii zmatků o vedení až v posledním kole závodu a na osmý titul krále F1 nedosáhl.

22Bet nabízí 100% vstupní bonus !

Velká cena Abú Zabí

Ačkoli do hlavního závodu startoval z prvního místa Verstappen, o vedení přišel hned v první zatáčce. Hamilton využil lepšího startu a dostal se do vedení. Na vedoucí pozici pak kroužil drtivou většinu závodu. Závodu, který v obrovské míře ovlivnily nehody a safety car. Ve 36. kole skončil v závodě Antonio Giovinazzi, kvůli čemuž byl aktivován systém virtuálního safety caru. Nizozemský pilot toho využil a při zastávce v boxu nasadil nové tvrdé pneumatiky. Na nich pak stahoval Hamiltonův náskok. Ten byl však stále nad hranicí deseti vteřin.

Už se zdálo, že si Hamilton dojede pro vítězství jak v závodě tak v celém šampionátu. Ovšem šest kol před koncem havaroval Nicolas Latifi a na trať musel safety car. Ačkoli vedení Mercedesu logicky tlačilo na to, aby se za zpomalovacím vozem závod dojel, nestalo se tak. Při výjezdu safety caru stihl ještě Verstappen zajet do boxu pro nové pneumatiky, ty nejměkčí. A právě to rozhodlo o jeho vítězství. Vedení závodu totiž rozhodlo, že před posledním kolem zajede safety car zpět do boxů a závěrečné kolo se pojede. Právě v posledním kole pak Verstappen na nové sadě pneumatik Hamiltona udolal a dojel si pro vítězství.

Zdroj: f1sport.auto.cz

Protest Mercedesu

Není divu, že po infarktovém a zmatečném závěru závodu podalo vedení Mercedesu protest. Nelíbilo se jim především rozhodnutí vedení závodu, že jezdci, kteří ztráceli na čelo závodu jedno kolo, směli předjet Hamiltona, když na trati kroužil safety car. Za vedoucím Britem tak již nebylo pět jezdců o kolo zpět ale druhý v pořadí Verstappen. Na měkké a rychlejší sadě pneumatik. Poté, co se Nizozemec dostal před Hamiltona v posledním kole, na jedné z rovinek kličkoval tak, aby nebylo možné se před něj dostat. Komisaři závodu však oba protesty Mercedesu zamítli a v Red Bullu tak mohou oslavovat první titul Maxe Verstappena.

Rabona nabízí 100% vstupní bonus !