Pietro Fittipaldi

Luboš Řepa

Luboš Řepa

Pietro Fittipaldi


Brazilský závodník s americkými kořeny Peitro Fittipaldi se narodil 25. června v Miami. Jak již jeho jméno napovídá, patří do závodní rodiny s velkou tradicí. Je vnukem slavného Emersona Fittipaldiho, který dvakrát vyhrál šampionát Formule 1. Závodění se navíc věnuje i jeho bratr Enzo Fittipadli. Blíže k napodobení svého dědy má však Pietro, který již absolvoval i svůj debut v F1.

  • Tým: Testovací pilot Haas F1 Team
  • Stát: Brazílie
  • Datum narození: 23. června 1996
  • Oficiální web: https://www.haasf1team.com/season/team/pietro-fittipaldi
  • První Velká cena F1: VC Sachíru 2020
  • Počet pódiových umístění F1: 0
  • Počet vítězství v F1: 0
  • Nejlepší sezóna v F1: 2020

 

Začátky závodní kariéry

Začátek Fittipaldiho kariéry se datuje k roku 2011. Tehdy absolvoval první ročník v sérii NASCAR American Series, kde si připsal také premiérové vítězství na okruhu Mickory Motor Speedway, což na nováčka nebylo vůbec špatné. V dobrých výsledcích brazilský pilot pokračoval i v následující sezoně, když vyhrál jeden ze závodů a v celkovém pořadí se umístil na velmi slušném pátém místě.

Stěhování do Evropy

Od roku 2013 pokračovala Fittipaldiho kariéra v Evropě. Zde nejprve debutoval v šampionátu BRDC Formule 4 a také v kategorii Formule Renault. O rok později dokázal v druhé jmenované kategorii dokonce celkově zvítězil, když si triumf svými výsledky zajistil již před posledním závodem.

1xBit nabízí sázení v kryptoměnách !

Začátky v kategorii Formule 3

Skvělé výsledky stále mladého pilota přesvědčily vedení stáje Fortec Motorsport, aby mladého Brazilce angažovali ve svém týmu pro rok 2015. Znamenalo to, že Fittipaldi tak prožil další debut v nové kategorii, tentokrát jí byl Formule 3. Ve své první sezoně se pak umístil celkově šestnáctý s dvaatřiceti body.

O rok později pokračoval Fittipaldi ve stejném týmu ovšem v kategorii Formule V8 3.5 Series. Zde se mu však příliš nedařilo a s pouhým jedním umístěním na stupních vítězů dokončil ročník na celkovém desátém místě. Jeho týmový kolega Louise Delétraze skončil těsně na druhém místě. Následující dva roky závodil Fittipaldi ve stejné kategorii ovšem s vozem Lotus. V poslední sezoně této závodní etapy dokázal Brazilec vyhrát šest závodů a celý šampionát vyhrát o neuvěřitelných čtyřiačtyřicet bodů.

Přes IndyCar až do Formule 1

Na začátku roku 2018 byl Fittipaldi jmenován jezdcem Hondy v populární IndyCar Series. Zdálo se však, že tento skok byl na mladého pilota až příliš velký, jelikož v šesti závodech, kterých se účastnil, dosáhl pouze jednou umístění v první desítce a v celkovém pořadí šampionátu obsadil až šestadvacátou pozici.

V polovině roku 2018 navíc Fittipaldi utrpěl první velmi vážné zranění ve své závodnické kariéře. Během kvalifikace na vytrvalostní závod World Endurance Championship ve Francii si po nešťastné nehodě zlomil obě nohy a dočasně se musel za závodního světa stáhnout. Nikoli však na dlouho, již na konci téhož roku nastal další velký posun v jeho kariéře. Již v říjnu 2014 byl Brazilec pozván do Ferrari Driver Academy a jeho sen řídit monopost Formule 1 se mu poprvé splnil na konci listopadu 2018, kdy absolvoval ve vozu stáje Haas několik okruhů na trati Yas Marina.

Rezervní pilot stáje Formule 1

Jen pár hodin poté, co si poprvé osahal vůz Formule 1, bylo oficiálně oznámeno, že Fittipaldi se stane pro následující ročník rezervním a testovacím pilot stáje Haas F1. Testovací jízdy absolvoval vnuk slavného závodníka na začátku sezony v Barceloně, následně v polovině roku v Bahrajnu a o pár týdnů později v Katalánsku.

Premiéru na závodě Formule 1 pak Fittipaldi prožil na konci sezony 2020, kdy ve startovním poli nahradil Romaina Grosjeana po jeho nebezpečně vyhlížející nehodě v předchozím závodě v Bahrajnu. Velká cenu Sachíru se tak stala pro Fittipaldiho velkým debutem a zároveň se stal prvním vnukem bývalého šampiona F1, který v nejprestižnější motoristické kategorii startoval.

Zdroj: sport5.cz

Brazilec se sice při své premiéře velmi snažil, ale bylo znát, že vůz Haas zatím nepatří k těm nejlepším v pelotonu. Navíc Fittipaldi nebyl zvyklý na závodní tempo a Velkou cenu Sachíru dokončil na sedmnáctém místě, jako poslední ze všech jezdců, kteří dojeli do cíle. Sám šéf americké stáje pak vyzdvihl, že brazilský pilot dokázal dokončit svůj první závod ve Formuli 1.

Na konci roku ještě jednou zaskakoval Fittipaldi za francouzského jezdce ve Velké ceně Abu Dhabi. Kvalifikaci dokončil brazilský jezdec na devatenáctém místě, ale do závodu startoval ze sedmnácté pozice, jelikož někteří jeho konkurenti posbírali penalizace. V hlavním závodě se pak jeho stáji příliš nepodařila jedna ze zastávek v boxech a i díky tomu skončil Fittipaldi opět na devatenáctém, posledním místě. I tak bylo ovšem krátce poté oznámeno, že ve stáji Haas zůstane jako testovací jezdec i na další sezonu.

Sledujte závody Formule 1 živě

Sedačka v F1 na dosah

Poté, co Fittipaldi absolvoval rok 2021 v roli testovacího pilota týmu Haas, byl na začátku roku 2022 zatím nejblíže k tomu, aby se trvale usadil ve startovním poli nejprestižnější kategorii. Poté, co Rusko zahájilo invazi na Ukrajinu, musel ze stáje Haas odejít Nikita Mazepin spolu se svým otcem a hlavním sponzorem. Několik dní se uvažovalo o tom, kdo ruského jezdce u americké stáje nahradí a ve hře byl i právě Fittipaldi. Stáj se však nakonec rozhodla pro Kevina Magnussena, který v jejich barvách závodil v předchozích sezonách. Fittipaldi tak nadále zůstává zatím jen v roli zkušebního a testovacího pilota.

Pietro Fittipaldi a osobní život

Pietro Fittipadli se narodil 25. června 1996 v Miami. Kromě brazilského pasu má také ten americký. K závodění měl již od dětství velmi blízko, jelikož jeho dědeček Emerson Fittipaldi je bývalým dvojnásobným mistrem světa ve Formuli 1. Také Pietrovo mladší bratr Enzo závodí a stejně jako Pietro byl i on pozván do Ferrari Driver Academy, odkud je cesta do Formule 1 mnohem snazší.

Zdroj: firststyle.cz

Pietro Fittipaldi na sociálních sítích

Aktivitu brazilsko-amerického závodníka můžete sledovat také na jeho sociálních sítích, kde pilot sdílí nejen své zážitky ze závodní trati, ale také z osobního života.

 

Nenechte si ujít profily dalších jezdců Formule 1:
         
 

Romain Grosjean

Nikita Mazepin

Kevin Magnussen

 

 

Odkazy na zdroje:
  1. https://www.haasf1team.com/season/team/pietro-fittipaldi
  2. https://www.formule.cz/pg/2020/f1/jezdci/pietro-fittipaldi
  3. https://en.wikipedia.org/wiki/Pietro_Fittipaldi
  4. https://cs.wikipedia.org/wiki/Pietro_Fittipaldi