Ovečkin vstřelil gól číslo 767 a předstihl Jágra


Ruský ostrostřelec Alexander Ovečkin pomohl svým 767. gólem v NHL k výhře Washingtonu Capitals nad New York Islanders 4:3 po samostatných nájezdech. Touto brankou se tak dostal v historických tabulkách zámořské soutěže na třetí místo před českou legendu Jaromíra Jágra, který Ovečkinovi na dálku pogratuloval.

Trefu si schoval až pro domácí diváky

Na Ovečkinův gól číslo 767 se čekalo přesně týden. Od duelu proti Calgary Flames z 9. března, ve kterém se ruský hokejista trefil hned dvakrát, vyšel dvakrát za sebou střelecky naprázdno. Neuspěl na ledě kanadských celků z Edmontonu a Vancouveru. Jakoby si schovával trefu, se kterou překoná Jágra, až pro domácí publikum ve Washingtonu.

Ovšem ani v domácím zápase proti Islanders to dlouho nevypadalo, že by kýžený Ovečkinův gól měl padnout. Ještě pět minut před koncem základní hrací doby byl ruský hokejista bez gólu i bodu.

Ne že by se nesnažil. Za celý zápas vypálil na gólmana Islanders Varlamova hned sedm střeleckých pokusů. Nakonec se ujal až jeho pokus zápěstím z mezikruží po vyhraném vhazování spoluhráče Kuzněcova v čase 55:02.

Měl jsem dobré šance už v těch předchozích zápasech. Tentokrát jsem prostě zavřel oči a vypálil. Je to pro mě ještě o to příjemnější, že jsem se trefil proti svému dobrému kamarádovi Varlamovovi.

Gól, kterým překonal Ovečkin Jágra v NHL:

Gratulace od Jágra i pohled do budoucnosti

Ovečkin se úterním gólem do sítě Islanders stal zároveň nejlepším evropským střelcem v historii NHL. Dosud se tímto statusem mohl pyšnit Jaromír Jágr, který na dálku Rusovi pogratuloval, ale současně ho v nadsázce upozornil, že ještě možná neřekl v NHL poslední slovo.

Velká osmičko, moc ti gratuluju! Ale nezapomínej, že jsem s hokejem ještě neskončil. Klidně je možné, že se do NHL vrátím a začnu tě nahánět.

Před Ovečkinem jsou v tuto chvíli už tak pouze dvě legendy zámořského hokeje. Na druhém místě je to Gordie Howe, který má na svém kontě 801 branek a první není nikdo jiný, než „The Great One“ Wayne Gretzky s 894 góly. 

O překonání Howea asi nikdo z hokejových fanoušků příliš nepochybuje. Vždyť jen v této sezóně nastřílel Ovečkin už 37 branek v pouhých 59 utkáních. S naháněním Gretzkého rekordu to ale bude mít ruský sniper o poznání složitější a velkou roli bude hrát vedle formy i Ovečkinovo zdraví. 

Jak vidíte dostihy o historicky nejlepšího střelce NHL vy? Překoná Ovečkin nakonec i Gretzkyho, nebo se bude muset spokojit s pohledem na záda kanadské legendy z druhého místa?