O Pešánově budoucnosti se rozhodne příští týden


Po prohře české hokejové reprezentace v osmifinále olympijského turnaje se Švýcarskem se začíná přetřásat možný konec Filipa Pešána na reprezentační lavičce. Podle šéfa českého hokeje Tomáše Krále by se o osudu kouče mohlo rozhodnout příští týden: "Je to zklamání. Co k tomu říct? Dopadlo to, jak to dopadlo, čekali jsme víc. Až se vrátí, tak se bude situace kolem trenéra řešit na výkonném výboru."

Co dál po historickém neúspěchu?

Asi málokdo čekal, že by český hokejový nároďák došel až do finále. Po zrušení účasti hráčů z NHL se výkonnost jednotlivých týmů přeci jen vyrovnala a tak jako Německo v Pchjongčchangu, může v Pekingu překvapit pro změnu jiný černý kůň turnaje. Každopádně prohra v osmifinále se Švýcarskem je nejhorší výsledek českého výběru v historii a otevírá se debata proč tomu tak je

Ačkoliv je jasné, že momentální generace hokejistů nedosahuje kvality těch předešlých, první na ráně bývá po neúspěchu většinou trenér. O pozici Filipa Pešána se hojně diskutovalo už před olympijskými hrami. Tehdy ještě situaci ustál. Otázka je, jak se k neúspěchu postaví vedení českého hokeje nyní? "I historicky jsme oslovili velkou řadu trenérů, ne každému se do toho chce. Nějaká jména jsou. Je namístě se podívat do zahraničí. Je jasné, že se to musí řešit," říká Tomáš Král.

zdroj: idnes.cz

Ke své pozici se po prohře se Švýcarskem vyjádřil i samotný Filip Pešán: "Samozřejmě je to neúspěch. Jsem zklamaný, je pár minut po zápase a nejsem schopný říct víc. Nemám připravenou řeč pro případ porážky se Švýcarskem." Zároveň ale dodal, že je v současné době pro Česko možná velký úspěch už jen to, že hraje na velkých turnajích o medaile. V případě, že by vedl národní tým i na MS v Helsinkách by podle jeho vlastních slov nic nezměnil:"Šel bych podobnou cestou jako na olympiádě. Výsledky nebyly výbuch, ale byla otázka, jestli dnes zápas o gól vyhrajeme, a budeme zase ve hře o medaili, nebo ne. Nemůžu proti týmu říct ani půl slova."