Novým trenérem Petrohradu je syn miliardáře


Fanoušci ledního hokeje jsou svědky podivuhodné situace v ruské KHL. Tamní Petrohrad má nového. Na tom by nebylo nic zvláštního, kdyby se však nejednalo o Romana Rotenberga, syn ruského oligarchy s kontakty na prezidenta Putina. Pro Rotenberga se bude jednat o první trenérskou zkušenost.

22Bet nabízí 100% vstupní bonus !

Zvláštní volba nového kouče

Poté, co byl z pozice hlavní trenéra SKA Petrohrad odvolán Valerij Bragin, nebyl každoroční favorit na zisk titulu bez kouče dlouho. Volba nového trenéra však nejednoho fanouška zaskočila. Je jím Roman Rotenberg, syn ruského miliardáře Borise Rotenberga, který patří do úzké skupiny blízkých Putinových přátel. Ačkoliv se Rotenberg pohybuje v hokejovém prostředí již několik let, s trénováním má prakticky nulové zkušenosti. I to je důvod, proč si fanoušci SKA myslí, že jeho volbu doprovázelo politické pozadí.

To potvrzují i další skutečnosti. Například fakt, že prezidentem Petrohradu je Gennadij Timčenko, další ruský miliardář a přítel Putina. Jedním z hlavních sponzorů ruského celku je navíc státem kontrolovaný gigant Gazprom. Právě v dceřiné společnosti Gazprombank zastává Rotenberg pozici viceprezidenta.

MostBet nabízí bonus až 8000 Kč !

Přirovnání k Mourinhovi

Na tiskové konferenci k jmenování nového trenéra se Rotenberg vyjádřil velmi sebevědomě, když přítomným novinářům sdělil, že je jako hokejový Mourinho. Stejně jako portugalský kouč ani Rotenberg nikdy nehrál profesionálně a přesto věří, že jako kouč může uspět. Dle ruských médií získal trenérský diplom na univerzitě na Sibiři. Odtrénoval zatím jediný zápas, když v loňském roce zaskakoval na střídačce Petrohradu za Bragina, který onemocněl koronavirem. Ačkoli se nový trenér Petrohradu dočkal i zastání, například od prezidenta svazu Vladislava Treťjaka, převažují spíše negativní komentáře. S jedním takovým přispěchal i Andrej Nikolišin, jenž hrál devět sezon v NHL a nyní je skautuje pro Chicago. Ten se vyjádřil velmi chytlavě:

„Nechci ani domýšlet, kam to povede. Na trenérská místa se třesou desítky bývalých skvělých hráčů. Tohle rozhodnutí nemá s hokejem nic společného. To se může stát jen v Rusku.“