Nominace českého týmu na Karjala Cup 2021


Finský Karjala Cup je tradičně prvním reprezentačním turnajem nové sezóny. Na tom letošním však půjde o víc než jen o body do tabulky EHT, a to především nominovaným hráčům. Společně s ruským Channel One Cupem jde totiž o dvě prověrky před olympijskými hrami v Pekingu. Realizační tým si tak na těchto podnicích bude chtít otestovat hráče, kteří by mohli na olympiádě doplnit hráče z NHL.

Nominace českého týmu

Národní tým od nového ročníku změnil koncept fungování a přimknul se ke stylu nominace, kdy hlavní zodpovědnost za výběr hráčů nenese hlavní trenér Pešán, ale generální manažer týmu Petr Nedvěd. Jak ovšem sám Nedvěd říká, kooperace s trenéry je extrémně důležitá: "Jsme ale jeden tým a i se tak chováme. Za finální sestavu sice beru stoprocentní zodpovědnost já, ale neexistuje, že přinesu 25 hráčů napsaných na papíře, hodím to trenérům a konec. Jejich zpětná vazba je pro mě extrémně důležitá. Ve finále to jsou oni, kdo stojí na střídačce." 

Letošní Karjala je jiná v tom, že předchází olympisjkým hrám. Trenéři si tak potřebují vyzkoušet hráče, kterými budou doplňovat ty z NHL. I proto v nominaci najdeme jediného nováčka, kterým je brankář Hradce Králové Štěpán Lukeš. Naopak v ní nechybí mnoho zkušených hráčů. Šanci poprat se o vrchol kariéry tak dostane i pětatřicetiletý Milan Gulaš, jenž oblékne reprezentační dres po dvou letech.

V nominaci čítající celkem 25 jmen figurují tři brankáři, osm obránců a čtrnáct útočníků. Největší zastoupení má česká extraliga se čtrnácti zástupci. Šest hráčů dodala finská liga, tři jsou z KHL a po jednom ze švédské a švýcarské soutěže.

  • Brankáři: Štěpán Lukeš (Hradec Králové), Miroslav Svoboda (Plzeň), Petr Kváča (Liberec)
  • Obránci: Jakub Jeřábek (Spartak Moskva/KHL), Libor Zábranský (Jukurit/Fin.), David Sklenička (Jokerit/KHL), Filip Pyrochta (SaiPa/Fin.), Dominik Mašín (Ilves Tampere/Fin.), Lukáš Klok (Nižněkamsk/KHL), Jan Ščotka (Jyväskylä/Fin.), David Jiříček (Plzeň)
  • Útočníci: Jakub Flek (Karlovy Vary), Lukáš Jašek (Lahti/Fin.), Pavel Kousal (Mladá Boleslav), David Kaše (Sparta), Michal Řepík (Sparta), Matěj Stránský (Davos/Švýc.), Ondřej Najman (Mladá Boleslav), Michael Špaček (Frölunda/Švéd.), Filip Chlapík (Sparta), Milan Gulaš (České Budějovice), Jiří Smejkal (Lahti/Fin.), Petr Kodýtek (Plzeň), Luboš Horký (Brno), Matěj Blümel (Pardubice)

Vstupní bonus u MostBet

 

Program Karjala Cupu 2021

Český výběr zahají turnaj středečním zápasem v Linköpingu proti domácímu výběru Tre Kronor. Poté se přesune do helsinské Hartwall Areny, kde se v sobotu v podvečer postaví domácím Finům. Turnaj zakončí v neděli krátce po poledni duelem proti Rusku.

  • 10. 11., 19:00  Švédsko - Česko
  • 11. 11., 17:30 Rusko - Finsko
  • 13. 11., 13:00  Švédsko - Rusko
  • 13. 11., 17:00  Finsko - Česko
  • 14. 11., 12:30  Česko - Rusko
  • 14. 11., 16:30  Finsko - Švédsko