NHL odsoudila invazi na Ukrajině a přerušila s Ruskem styky

Roman Mráz

Roman Mráz

NHL odsoudila invazi na Ukrajině a přerušila s Ruskem styky


Vojenská invaze ruské armády na Ukrajině vyvolala nesouhlasnou odezvu i za mořem. Vedení kanadsko-americké NHL vydalo prohlášení, ve kterém uvádí, že odsuzuje počínání Ruska a zároveň vyzývá k co nejrychlejšímu obnovení míru. S ruskou stranu také přerušuje veškeré obchodní styky.

Přerušení styků s ruskými obchodními partnery

Je to teprve pár dní, co jsme vás na našem sportovním blogu informovali o možném dopadu ruské invaze na hokejové mistrovství světa ve Finsku. Mezinárodní hokejová federace nakonec rozhodla, že se reprezentace Ruska a Běloruska nebudou moci zúčastnit květnového MS. A pozadu nezůstavá v těchto těžkých dnech ani NHL.

Nejvyšší představitelé zámořské soutěže ve svém prohlášení uvedli, že stojí na straně Ukrajiny a jednoznačně odsoudili vojenskou invazi Ruska. V návaznosti na tyto události přerušuje NHL veškeré styky s ruskými obchodními partnery a také již nebudou její sociální a digitální média fungovat v ruském jazyce. 

                                                                    Šéf NHL Gary Batman                                                                       zdroj: realnewshub.com

NHL dále nepočítá ani s tím, že by v budoucnosti chtěla pořádat jakékoliv akce v rámci její soutěže na území Ruska. V posledních letech kluby NHL poměrně často zahajují sezónu v Evropě, naposledy tomu bylo v roce 2019, kdy se ve Stockholmu utkali celky Tampy Bay a Buffala Sabres. Šance, že by se v příštích pár letech mohli zámořské hvězdy ukázat i ruským fanouškům například v Moskvě, je nyní prakticky nulová.

Na závěr svého prohlášení NHL uvedla, že navzdory ruské agresi má starost o ruské hráče hrající v kanadsko-americké hokejové soutěži, kteří jsou se svými rodinami postaveni do velmi složité situace.