Nelson Piquet

Roman Mráz

Roman Mráz

Nelson Piquet


Bývalý brazilský závodník a trojnásobný mistr světa v F1 Nelson Piquet se na závodních okruzích formule 1 pohyboval od konce 70. let až do začátku 90. let. Během své úspěšné kariéry si připsal více než dvěstě startů v monopostu a prošel celou řadou závodních stájí.

            Nelson Piquet

  • Tým: -
  • Stát: Brazílie
  • Datum narození: 17. srpna 1952
  • Oficiální web: www.piquetsports.com
  • Počet závodů v F1: 207
  • První závod v F1: VC Německa 1978
  • První vyhraný závod: VC USA 1980
  • Poslední závod v F1: VC Austrálie 1991
  • Počet pódiových umístění v F1: 60
  • Počet vítězství v F1: 23
  • Nejlepší sezóna v F1: 1981, 1983, 1987 (1. místo)

Od motokár k Formuli 3

Jihoamerický závodník původním jménem Nelson Soutomaior začal se závoděním na motokárách poměrně dlouho, až ve 14. letech. Jeho otec však mladému Nelsonovi tuto zálibu neschvaloval a tak si syn změnil jméno na Piquet po své matce. Kvůli skrytí identity před otcem dokonce uváděl své jméno záměrně chybně – Piket.

Počátkem 70. let se Nelson Piquet rozhodl na radu legendárního Emersona Fittipaldiho otestovat svojí 20 koňovou motokáru na národním mistrovství Brazílie. A vyplatilo se, v letech 1971 a 72 totiž dosáhl na celkový triumf v těchto závodech. Zúčastnil se i místního šampionátu Formula Vee v roce 1976, který také vyhrál.

Sledujte závody Formule 1 živě

V tu chvíli bylo jasné, že mu Brazílie už začíná být malá a tak se rozhodl zkusit štěstí v Evropě. V roce 1977 se zúčastnil evropského šampionátu Formule 3 ve Velké Británii a vybojoval 3. místo. Jen o pár měsíců později se Nelson přesunul do britské série BP British F3, kde pokračoval ve výborných výkonech. Během závodění  v britské F3 si připsal na své konto hned třináct triumfů, čímž překonal dosavadní rekord Jackieho Stewarta a pochopitelně mohl slavit také celkové vítězství.

Kariéra ve formuli 1

Svůj debut v F1 si Nelson Piquet odbyl záhy po úspěchu v F3. Poprvé se objevil na VC Německa v roce 1978 v barvách stáje Ensign. Závod odstartoval z 21. pozice, ale kvůli poruše motoru svého vozu Ensign N177 musel v 31. kole ze závodu odstoupit. Na poslední události sezóny 1978 při VC Kanadě se Nelson přesunul do Brabhamu a dojel na jedenácté příčce. Šanci mu tehdy dal legendární Bernie Ecclestone.

Nelson Piquet při VC Argentiny 1979

                                                                                      Nelson Piquet při VC Argentiny 1979                                      zdroj: pinterest.com

V týmu s Laudou

V následující sezóně pokračoval Piquet ve stáji Brabham jako dvojka Nikiho Laudy. Byla to zároveň první kompletní sezóna pro mladého Brazilce. Avšak příliš radosti mu nepřinesla. Kvůli vleklým mechanickým poruchám jeho vozu, nedokončil Nelson Piquet jedenáct z patnácti závodů. Nejlepšího výsledku zajel až na konci sezóny při VC Holandska, kde skončil čtvrtý. 

Už na konci sezóny v roce 1979 vyměnil Brabham motory Alfa Romeo za osmiválce z Fordu a tato změna výrazně prospěla i samotnému Piquetovi, který se během roku 1980 dostal hned šestkrát na bednu, z čehož si připsal tři triumfy na Velkých cenách. Konkrétně uspěl při VC USA, Holandska a Itálie. Sezónu zakončil navíc na 2. místě se ziskem 54 bodů.

Třikrát mistrem světa

O rok později se už Nelson Piquet dočkal svého premiérového titulu v F1, čtyřem odsoupením ze závodů navzdory. Po celou sezónu bojoval o prvenství s Carlosem Reutenmannem a o jeho vítězství rozhodla až poslední VC USA v Las Vegas, kde dojel Piquet na 5. místě, zatímco Argentinec až osmý. Stejně jako v roce 1980 zvítězil ve třech podnicích F1 a nasbíral 50 bodů.

Po nepříliš úspěšném roce 1982, který byl poznamenaný další změnou motoru, tentokrát od BMW a ve kterém si Nelson připsal až 11. místo, se situace otočila k lepšímu hned o rok později. Piquet si opět připsal tři triumfy při domácí VC Brazílie, Itálie, Evropy a znovu se mohl radovat z titulu mistra světa.

Piquet slavil v roce 1983 svůj druhý titul v F1

                                                                                    Piquet slavil v roce 1983 svůj druhý titul v F1                              zdroj: zajezdime.cz

To už se však chýlilo jeho působení u Brabhamu pomalu ke konci. Ani jedna z posledních dvou sezón v Brabhamu však příliš úspěšná pro Piqueta nebyla. Páté místo z roku 1984 a osmé o rok později toho budiž důkazem. Problémem byla pro brazilského mistra světa také jeho pozice v týmu, ve kterém si poslední dobou připadal navzdory úspěchům nedoceňovaný, což dokazoval například jeho plat, který byl nižší i v porovnání s jinými méně úspěšnými závodníky.

Ačkoliv byl po odchodu z Brabhamu v úzkém kontaktu s McLarenem, štědrá nabídka Williamsu (trojnásobný plat oproti Brabhamu) nakonec Piqueta přesvědčila, aby šel právě tam. Za stáj William jezdil tehdy britský závodník Nigel Mansell, kterého Piquet nepovažoval za reálnou hrozbu. Nicméně i díky jejich rivalitě se nakonec smál třetí v řadě Alain Prost, který celou sezónu ovládl se ziskem 72 bodů. Mansell s Piquetem za ním zaostali o dva, respektive o tři body.

Vzájmená rivalita s Nigelem pokračovala i v sezóně 1987. Mansell sice vyhrál šest podniků F1, ale z celkového triumfu se již potřetí radoval Nelson Piquet, který jezdil po celou dobu neskutečně vyrovnaně a během celé sezóny neskončil jen pětkrát na medailové pozici. 

Odchod z Williamsu a konec kariéry v Bennetonu

Od konce roku 1987 to však začalo jít s Williamsem z kopce. Hlavním důvodem byl odchod Hondy a jejích motorů ze stáje. To byl důvod také pro odchod Piqueta z této stáje, přičemž se rozhodl zkusit štěstí v Lotusu.

V nové stáji sice začal Nelson se dvěmi třetími místy, ale postupně se projevovala nespolehlivost vozu Lotus 101 a Piquet musel z poloviny Velkých cen toho roku odstoupit. Ještě horší byla následující sezóna, ve které si brazilský pilot připsal pouhých 12 bodů a konečné 8. místo.

Krátké a poslední vzepětí předvedl Nelson Piquet v roce 1990 se stájí Benetton. Poprvé po třech letech opět zažil jaké to je vyhrát závod F1, když se mu povedlo triumfovat na VC Japonska a Austrálie. Celkový zisk 43 bodů znamenal konečné třetí místo. Následují rok byl pro Piqueta posledním v seriálu F1. Stihl si připsat alespoň ještě jedno a poslední vítězství při VC Kanady. Kariéru zakončil na šestém místě se ziskem 26,5 bodů.

V závěru působení u Bennetonu se Nelson Piquet potkal s budoucí legendou F1 Michaelem Schumacherem, který ve stáji nahradil koncem roku 1991 jezdce Roberta Morena.

Poslední rok závodní kariéry strávil Piquet v Bennetonu

                                                                    Poslední dva roky závodní kariéry strávil Piquet v Bennetonu                    zdroj: pinterest.com

Osobní život

Nelson Piquet se narodil v tehdejším hlavním brazilském městě Riu de Janeiru. Jeho otec, původně lékař, patřil mezi známé osobnosti brazilské politiky, když působil v první polovině 60. let jako brazilský ministr zdravotnictví. Nelson vyrůstal jako benjamínek se dvěma bratry Alexisem, Geraldem a sestrou Genus. 

Se svým otcem měl Nelson jako teenager čaté konflikty ohledně toho, kam by se měla ubírat jeho budoucnost. Zatímco Nelsona to táhlo k motorům, otec z něj chtěl mít tenistu. V jedenácti letech se mladý brazilec skutečně začal věnovat bílému sportu a dosahoval v něm zpočátku slušných úspěchů, když vyhrával turnaje v Brazílii. Své tenisové štěstí poté zkusil i za hranicemi rodné země, když se vydal do Kalifornie v USA. Tam nakonec došel k rozhodnutí, že tenis nebude pro něj tím pravým ořechovým. Nicméně se v USA naučil mluvit alespoň dobře anglicky, což využil později při profesionální kariéře v monopostu. Dva roky také studoval inženýrský obor na univerzitě, odkud však předčasně odešel.

Co se týče jeho rodinného života, Nelson se poprvé oženil v roce 1976 s Marií Clarou. Manželství trvalo pouhý rok, nicméně z něho vzešel syn Geraldo. Z následujícího svazku s Nizozemkou Sylvií Tamsma měl Piquet děti tři. Dcery Julii a Kelly, která je známá coby bloggerka a modelka, navíc momentálně randí s jedním z nejlepších jezdců F1 současnosti Maxem Verstappenem.

Nelson Piquet jr.

Třetím potomkem z druhé svazku je pak Nelson Piquet Jr., známý také jako Nelsinho, jenž šel v otcových stopách a závodil s monopostem v F1. Narozdíl od talentovaného a slavného otce však syn tolik úspěchů ani zdaleka neposbíral. Během své kariéry závodního jedzce ve formuli 1 si připsal pouhých 28 startů, v nichž vybojoval 19 bodů a jedno umístění na stupních vítězů. V roce 2009 byl po VC Maďarska kvůli špatným výkonům vyhozen ze stáje Renault, za kterou tehdy jezdil také Fernando Alonso.

Nelson Piquet jr. se pokoušel jít v otcových stopách

                                                                          Nelson Piquet jr. se pokoušel jít v otcových stopách                     zdroj: eurosport.com

Další Piquetův syn se jmenuje Laszlo, ten je však z nemanželského vztahu s Katherin Valentine. V současné době je Nelson Piquet ženatý s Vivianne de Souza Leão, se kterou má dva syny Pedra Estacia a Marca

V roce 2000 se Nelson dočkal významného ocenění, když byl uveden do Mezinárodní síně slávy motoristického sportu a dva závodní okruhy v Riu de Janeiro (dříve okruh Jacarepaguá) a v Brasílii po něm byly pojmenovány „Autódromo Internacional Nelson Piquet“. V roce 2009 byl podle Autosportu ohodnocen jako 13. a v roce 2012 podle BBC jako 16. nejlepší jezdec historie formule 1. Nelson Piquet je stále zkrátka živoucí legenda motoristického světa a jeho historie.

 

Nenechte si ujít profily dalších jezdců Formule 1:
         
 

Niki Lauda

Alain Prost

Ayrton Senna

 

 

Odkazy na zdroje:
  1. https://www.formula1.com/en/drivers/hall-of-fame/Nelson_Piquet.html
  2. https://f1.fandom.com/wiki/Nelson_Piquet
  3. https://www.racing-statistics.com/en/f1-drivers/nelson-piquet
  4. https://en.wikipedia.org/wiki/Nelson_Piquet
  5. https://cs.wikipedia.org/wiki/Nelson_Piquet