Na Amstel Gold Race rozhodovaly centimetry, napínavý závod vyhrál Kwiatkowski

Roman Mráz

Roman Mráz

Na Amstel Gold Race rozhodovaly centimetry, napínavý závod vyhrál Kwiatkowski


Letošní ročník prestižního holandského monumentu Amstel Gold Race byl opět napínavý až do závěrečného finiše. V něm byl nakonec úspěšnější Michael Kwiatkowski, který v závěrečném spurtu porazil o pár centimetrů Benoita Cosnefroye. Na třetím místě dojel Tiesj Benoot. Závodu se zúčastnil také český cyklista Zdeněk Štybar, jenž závod dokončil na 25. místě.

Vítězem určený nejprve Cosnefroy, fotofiniš verdikt změnil

Situace ze závěrečného spurtu mezi Kwiatkowským a Cosnefroyem připomněla loňský ročník Amstel Gold Race, který nakonec velmi těsně vyhrál Wout Van Aert, před Britem Pidcockem. Také loni totiž o vítězi musela rozhodnout cílová fotografie.

Fotofiniš rozhodoval i letos. Na tom by nebylo nic až tak zvláštního, kdyby však pořadatelé nejdříve neurčili jako vítěze Francouze Cosnefroye. Ten se tak sice radoval na chvíli z triumfu, jury ale po pár minutách zkoumání fotografie nakonec své rozhodnutí změnila a z výhry na Amstelu se mohl těšit Polák Kwiatkowski.

Ten vyhrál klasiku na Amstel Gold Race už podruhé. Poprvé se mu to povedlo v roce 2015. K těsnému souboji s Cosnefroyem se po závodě polský vítěz ještě vrátil.

"Z loňské situace s Tomem jsem se poučil, že s oslavami je opravdu potřeba počkat. Proto tomu stále nemohu uvěřit. Možná se rozhodčí vrátí s tím, že jsem nakonec nevyhrál,"

Naopak francouzský jezdec byl z celé situace pochopitelně rozladěný, i když uznal vítězství Kwiatkowského jako regulérní.

"Podle fotky není o vítězi pochyb. Nejrychlejší byl Kwiatkowski. Ale proč nepočkali, než mě vyhlásili vítězem? Když vás vyhlásí vítězem, myslíte si, že už tu fotku viděli. Když vidíte ten obrázek, není možná žádná diskuse. Loni s Woutem a Pidcockem to bylo jiné. Nechápu, proč to oznámili tak rychle. Taková zjevná chyba. Bizarní!"

Šestičlenná skupina vedení neudržela i díky nástupu Ineosu

Po začátku závodu se od hlavního pelotonu odtrhla skupinka šestice jezdců ve složení Owain Doull, Aaron Van Poucke, Ide Schelling, Johan Jacobs, Emils Liepins a Luca Rastelli. Necelých 100 km před cílem dojeli skupinu Campenaerts a Van Hooydonck. Hlavní peloton, ve kterém jel i van der Poel, Asgreen,nebo Matthews, ale ztrátu na uprchlíky postupně stahoval. Zejména Ben Turner ze stáje Ineos se postaral, aby se ztráta na vedoucí skupinku zmenšovala.

Z čelní skupiny postupem času všichni jezdci odpadávali, až v ní zbyl jen Van Hooydonck, kterého ale peloton dojel půl kilometru za Eyserboswegem.

Jezdci z Ineos převzali opět iniciativu zhruba 35 km před cílem ve výjezdu na Keutenberg, když zaútočil Kwiatkowski s Pidcockem a z hlavního pelotonu se odtrhla nová vedoucí devítičlenná skupina, kterou dojel s vypětím všech sil i největší favorit van der Poel.

Kwiatkowski vyhrál před Cosnefroyem o centimetry

                                                                   V napínavém finiši zvítězil těsně Michael Kwiatkowski                          zdroj: cyklonews.sk

Na další útok Kwiatkowského 20 km před cílem už ale nikdo z jezdců nezareagoval. Až na Geulhemmerbergu ho dojel Cosnefroy, který se odtrhl od skupiny. Tito dva, přestože je skupina postupně stahovala, dojeli společně na čele až do závěrečného cílového spurtu, ve kterém byl o kousek šťastnější Michael Kwiatkowski.

"Je hezké tady vyhrát, protože tenhle závod mám rád. Letos jsem zažil mnoho špatných chvil s koronou, chřipkou a dalšími nemocemi. Dlouho jsem nemohl objíždět svůj plánovaný program... A teď jsem vyhrál Amstel Gold Race. Dokázal jsem si, že musím být trpělivý, protože dříve nebo později přijde vítězství. Začátek sezóny byl těžký, protože mi onemocněla rodina a kvůli tomu jsem nemohl trénovat. Bylo to těžké období, ale teď jsem tady."

Flandry se neopakovaly, van der Poel až čtvrtý

Po triumfu na klasice Kolem Flander z minulého víkendu se čekalo, že Mathieu van der Poel ovládne i Amstel Gold Race. Holandský cyklista se ale nakonec musel spokojit se 4. místem a jak přiznal po závodě, jeho výkon tentokrát zkrátka nestačil na lepší umístění.

"Byl to velmi těžký den. Amstel je každopádně jeden z nejtěžších závodů. I když jsme si průběh závodu pohlídali, všechny malé kopečky bolí. Cítil jsem se dobře, ale nebyl jsem dost dobrý na to, abych reagoval na všechny. Musel jsem si vybrat."

Český závodník ve službách Quick-Step Alpha Vinyl Zdeněk Štybar dojel se ztrátou 2:29 na konečném 25. místě.

 

Pořadí závodu Amstel Gold Race 2022:

1. Michael Kwiatkowski (Ineos Grenadiers) 6:01:19

2. Benoit Cosnefroy (AG2R Citroen Team) +0:00

3. Tiesj Benoot (Jumbo-Visma) +0:10

4. Mathieu van der Poel (Alpecin-Fenix) +0:20

5. Alexander Kamp (Trek-Segafredo) +0:20