MS v silniční cyklistice 2022: Informace, trať, výsledky

Luboš Řepa

Luboš Řepa

MS v silniční cyklistice 2022: Informace, trať, výsledky


Již pětadevadesátý ročník světového šampionátu v silniční cyklistice bude v letošním roce hostit slunná Austrálie. Cyklisté a cyklistiky se během týdenního programu poperou o medaile v hromadném závodě i v časovce. Jde o vrchol a zároveň zakončení náročného programu letošní sezony, který jen v posledních týdnech obsahoval poslední Grand Tour španělskou Vueltu, evropský šampionát v silniční cyklistice a také světový šampionát na horských kolech.

1xBit nabízí sázení v kryptoměnách !

Mistrovství světa v silniční cyklistice

Program letošního světového šampionátu v silniční cyklistice začíná již 18. září. První polovina programu je určena závodníkům specializující se na jízdu proti chronometru. A začátek bude opravdu ostrý. Hned první den se o medile utkají ženy i muži v kategorie Elite. V dalších dnech budou následovat jezdi do třiadvaceti let, junioři a juniorky a na závěr týmové štafety. V polovině příštího týdne pak závodníci a závodnice jistě nepohrdnou dnem volna, po kterém se program přesune k hromadným závodům. Zde to bude fungovat opačně, jelikož jako první se představí junioři, juniroky a muži do třiadvaceti let. V předpolsední den světového šampionátu se utkají v kategorii Elite ženy a vrcholem pak bude nedělní hromadný závod mužů v kategorii Elite. V Austrálii se potkají na světovém šampionátu jezdci po dvanácti letech, kdy Mistrovství světa naposledy hostilo australský Geelong. Letošní destinací je Wollongong, město ležící na pobřeží Tichého oceánu. Ačkoli se zde teploty bývají během podzimních měsíců příznivé a srážky se prakticky neobjevují, se závodním polem může zamíchat silný vítr, který od oceánu vane. Znát to pak bude především při časovce.

Poslední vítězové v silničním závodě:

  • 2021: Julian Alaphilippe
  • 2020: Julian Alaphilippe 
  • 2019: Mads Pedersen
  • 2018: Alejandro Valverde
  • 2017: Peter Sagan

Poslední vítězové v časovce:

  • 2021: Filippo Ganna
  • 2020: Filippo Ganna
  • 2019: Rohan Dennis
  • 2018: Rohan Dennis
  • 2017: Tom Dumoulin 

 

Rabona nabízí 100% vstupní bonus !

 

MS v silniční cyklistice 2022: profil hromadného závodu

Profil hromadného závodu je skutečně velmi náročný a nedá se očekávat, že by letos duchový trikot získal čistokrevný spurtér. Pro ty totiž letošní trať dělané rozhodně není. Více než dvě stě padesát kilometrů dlouhá etapa začne pro cyklisty ve městě Helensburghu. Na úvod čeká cyklisty těžký okruh kolem stoupání na Mount Keira. Nikterak dlouhý, ale velmi strmý kopec bude mít jistě za následek první prosetí pelotonu. pozor si jezdci budou muset dávat také během sjezdu, který je velmi nebezpečný. Následně pak závodníci dvanáctkrtá obkrouží technicky náročný okruh ve Wollongongu. Ten kromě technicky náročných pasáží obsahuje také krátké ale strmé stoupání. K dokreslení náročnosti celé etapy lze dodat, že během jediného dne jezdci nastoupají více než čtyři tisíce výškových metrů. Obhájí i v těchto podmínkách Julian Alaphilippe duhový trikot nebo jej po dvou letech na trůnu sesadí jiný cyklista ? V ženské kategorii se profil etapy nemění, pouze s rozdílem, že zatímco muži budou na městském okruhu ve Wollongongu kroužit dvanáctkrát, ženy tuto pasáž absolvují pouze šestkrát. Nemění se pro však začátek etapy, kdy stejně jako muži budou stoupat na náročný kopec Mount Keira.

 

MS v silniční cyklistice 2022: profil časovky

Časovka bude světovém šampionátu do značné míry kopírovat profil hromadného závodu. Jezdci se v jízdě proti chronometru totiž představí pouze ve městě Wollongongu. Městský okruh, který muži v hromadném závodě obkrouží dvanáctkrát a ženy šestkrát, objedou časovkáři dvakrát. Jak profil naznačuje, nejedná se o rovinatý profil, takže favoritem budou spíše jezdci, kterým nedělá problém i menší stoupání. Na městksém okruhu se spoustou zatáček a technickými pasážemi se může jednat o dosti nebezpečný závod, což dost možná podpoří povětrnostní podmínky. Uvidíme, jakou míru rizika při své jízdě cyklisté zvolí. Je také třeba dodat, že oproti hromadnému závodu se profil časovky pro muže a ženy neliší vůbec a na obě kategorie tak čeká čtyřiatřicet kilometrů jízdy proti chronometru.

Češi a Češky na MS v silniční cyklistice 2022

Sestava české reprezentace vypadá letošní rok opravdu slibně. Do časovky vyšle Česko například Jana Bártu či Josefa Černého, oba závodníci již zaznamenali v jízdě proti chronometru velmi solidní úspěchy. V hormadném závodě pak bude české barvy hájit například Jan Hirt nebo Zdeněk Štybar. Mezi ženami se pak můžeme těšit na výkony Nikoly Bajgerové či Gabriely Bártové. V ženské sestavě pak nechybí také Jarmila Machačová, které reprezentovala národní barvy i na loňském světovém šampionátu v Belgii.

Na co vsadit

  • Jednodenní závody jsou vždy velkým oříškem i pro tipéry. Na letošním světovém šampionátu se navíc představí téměř všichni elitní cyklisté, což tipování výsledků ještě ztěžuje. V hromadném závodě mužů by však mohl jeden cyklista vyčnívat nad ostatní. Vzhledem k profilu tratě je jasné, že prim budou hrát především skvělý vrchaři. A tím nejlepším je momentálně Tadej Pogačar, který bude v Austrálii reprezentovat slovinské národní barvy. Slovinec si navíc jistě bude chtít spravit chuť po nepodařené obhajobě na Tour de France, kde skončil na druhém místě. Počítat navíc může také s kompletní podporou celého týmu, což u jiných národů nemusí být vůbec samozřejmost. Byť se jedná o velmi riskatní sázku, myslím si, že Pogačar má pravděpodobně největší šanci na vítězství v závodě ze všech cyklistů.
  • V závodě mužů proti chronometru je situace obdobná jako v hromadném závodě. Favoritů je mnoho. Nejvíce mne však z kurzové nabídky zaujala sázka na Remca Evenepoela. Ten se navíc v Austrálii představí jako čerstvý vítěz španělské Vuelty, tedy maximálně sebevědomí. Času na regeneraci měl navíc také dostatek, takže únava nehrozí. I vzhledem k velké konkurenci bych si však netroufl vsadit na belgičanovo vítězství v závodě, proto se bude raději držet méně riskantního směru a zvolím sázku na jeho umístění do třetího místa se stále hodnotným kurzem.

22Bet nabízí 100% vstupní bonus !

Oficiální kanály Mistrovství světa 2022

Mistrovství světa 2022 v televizi

Již tradičně bude živě vysílat tuto velkou sportovní událost sportovní stanice Eurosport+. Čeští fanoušci se navíc mohou těšit, že přenosy ze závodů bude přenášet také ČT Sport. Je však třeba počítat s časovým posunem a tedy velmi netradičními vysílacími časy.

Mistrovství světa 2022 live stream

Pokud bychom se živého přenosu z cyklistického závodu nedočkali v televizi ani formou streamu v sázkových kanceláří, stále zde je několik alternativ, jak se na hromadný závod a časovku podívat živě. Jedním z nich je například live stream na populární stránce livestreamy.

Mistrovství světa 2022 live stream (v sázkových kancelářích)

České sázkové kanceláře bohužel nabídnout sázkařům pravděpodobně pouze textový popis dění na trati, obrazový doprovod, jak je to u jiných sportovních událostí běžné, zde bohužel čekat nejspíše nemůžeme.