MS v ledním hokeji 2022: informace, program, přenosy

Roman Mráz

Roman Mráz

MS v ledním hokeji 2022: informace, program, přenosy


Letošní 86. ročník mistrovství světa v ledním hokeji přivítá severské Finsko, které bude pořádat vrcholný hokejový svátek již podeváté. Turnaj se bude hrát v Helsinkách a Tampere od 13. května do 29. května. Zúčastní se ho celkem šestnáct týmů a loňský triumf obhajuje reprezentace Kanady. Kvůli ruské agresi na Ukrajině byly z šampionátu vyloučeny celky Ruska a Běloruska, které nahradily reprezentační výběry Francie a Rakouska. Český výběr odehraje své zápasy v Tampere v rámci skupiny B, ve které se utká například s domácími Finy.

MS v ledním hokeji 2022: základní informace a systém

  • Datum a místo konání: 13. - 29. května, Helsinky a Tampere, Finsko
  • Účastníci: Kanada , Německo , Švýcarsko , Slovensko , Dánsko , Kazachstán , Francie , Itálie , Finsko , USA , Česko , Švédsko , Lotyšsko , Norsko , Velká Británie , Rakousko
  • Největší favorité: Kanada , Finsko , Švédsko , USA
  • Sázkové příležitosti: ke každému zápasu bude velké množství rozličných druhů sázek
  • Sázkové kanceláře: na zápasy MS ve Finsku si můžete vsadit u našich partnerských sázkových kanceláří

O pořádání letošního hokejového MS ve Finsku se rozhodlo před pěti lety na kongresu Mezinárodní hokejové federace v Německu. Protože bylo Finsko tehdy také jediným kandidátem na pořádání šampionátu, IIHF měla jednoduché rozhodování. Původně podali finští organizátoři žádost o pořádání MS již v loňském roce, tehdy ale dostalo přednost Bělorusko s Lotyšskem. Světový šampionát bude země tisíce jezer hostit již podeváté.

Samotný systém letošního MS bude fungovat opět na principu dvou základních skupin po osmi týmech. Za výhru v základní části hrací doby si celky připíší tři body, za vítězství po prodloužení, nebo samostatných nájezdech dostanou dva body a za prohru v nastavení(nájezdech) získají jeden bod. Do vyřazovacích bojů o medaile postoupí z každé skupiny čtyři nejlepší celky. Zápasy v play-off se hrají na jeden vítězný zápas. Týmy z posledních osmých míst automaticky sestupují do 1. divize. Celkově proběhne na MS 64 zápasů.

Kvůli válečné agresi Ruska na Ukrajině doznal šamionát ve Finsku dvou podstatných změn. Z turnaje byly totiž vyloučeny reprezentace Ruska a Běloruska, které byly nahrazeny reprezentačními výběry Francie a Rakouska.

Dějiště šampionátu:

Nokia Arena, Tampere, kapacita: 13 455

Hlavním dějištěm finského šampionátu bude nově postavená Nokia Arena ve městě Tampere. Arena byla vybudována speciálně kvůli letošnímu MS a k jejímu oficiálnímu otevření došlo teprve v loňském roce. Stadion využívají pro své zápasy v nejvyšší finské hokejové lize také dva celky z Tampere: Ilves a Tappara. Vychutnat atmosféru v této moderní a krásné areně si budou moci do sytosti také čeští hokejisté, kteří zde odehrají všechny své skupinové zápasy. Kromě zápasů skupiny B přivítá Nokia Arena s výjimkou dvou čtvrtfinálových duelů také všechna utkání vyřazovací části MS.

Nokia Arena Tampere

foto: isport.cz

Ice Hall, Helsinky, kapacita: 8 200

Druhý stánkem, který přivítá nejlepší hokejové celky světa, bude helsinská arena Ice Hall arena. Narozdíl od Nokia Areny jde o poměrně starou stavbu, pocházející z 60. let minulého století. Své zápasy zde hraje HIFK Helsinki. Dříve zde působil také Jokerit Helsinki, který se ale v 90. letech přemístil do tehdy nové Hartwall Areny. V Ice Hall se odehrají všechny zápasy skupiny A a také dvě čtvrtfinále.

Ice Hall Helsinki

foto: stadiumjourney.com

Kompletní informace o obou stadionech najdete na stránce Kde se hraje MS v hokeji 2022 – stadióny v Helsinkách a Tampere.

Program české reprezentace na MS :

Čeští hokejisté zahájí pouť hokejovým šampionátem v sobotu v 15:20 duelem proti Velké Británii. Postupně sehrají v rámci skupiny B sedm zápasů. Nejtěžší zkoušky čekají české reprezentanty proti Švédsku, USA a domácímu Finsku, se kterým zakončí v úterý 24. května v 19:20 své učinkování v základní skupině. Kompletní rozpis šampionátu najdete zde.

  • 14. května, 15:20   Česko - Velká Británie 
  • 15. května, 19:20   Česko - Švédsko  
  • 17. května, 15:20   Česko - Rakousko 
  • 19. května, 19:20   Česko - Lotyšsko  
  • 21. května, 19:20   Česko - Norsko  
  • 23. května, 15:20   Česko - USA  
  • 24. května, 19:20   Česko - Finsko 

Cíl Česka pro letošní šampionát nemůže být jiný, než zisk některé z medailí. Na cenný kov z MS totiž čekají čeští hokejoví fanoušci přesně deset let. Naposledy se česká hokejová reprezentace umístila na stupních vítězů v roce 2012 na MS ve Finsku a Švédsku, kde tým vedl Alois Hadamczik a Josef Paleček. Tehdy brali naši hokejisté bronz. Od té doby skončilo Česko třikrát na 4. místě, naposledy v roce 2019. V dalších případech mu vystavil stopku soupeř už ve čtvrtfinále.

Medailové umístění na MS za posledních 5 let:

  • 2021: 1. Kanada , 2. Finsko , 3. USA
  • 2020: Turnaj zrušen z důvodu koronaviru
  • 2019: 1. Finsko , 2. Kanada , 3. Rusko
  • 2018: 1. Švédsko , 2. Švýcarsko , 3. USA
  • 2017: 1. Švédsko , 2. Kanada , 3. Rusko

Nominace českého výběru:

Brankáři: Karel Vejmelka (Arizona Coyotes/NHL), Marek Langhamer (Ilves Tampere/Finsko), Lukáš Dostál (San Diego Gulls/AHL)

Obránci: Filip Hronek (Detroit Red Wings/NHL), Radim Šimek (San Jose Sharks/NHL), Michal Jordán (Amur Chabarovsk/KHL), David Sklenička (Brynäs/Švédsko), Jan Ščotka (Jyväskylä/Finsko), David Musil (Třinec), Tomáš Kundrátek (Kometa Brno), David Jiříček (Plzeň)

Útočníci: Tomáš Hertl (San Jose Sharks/NHL), Jakub Vrána (Detroit Red Wings/NHL), Dominik Simon (Anaheim Ducks/NHL), Michael Špaček (Frölunda/Švédsko), Hynek Zohorna (Oskarshamn/Švédsko), Jiří Smejkal (Pelicans Lahti/Finsko), Roman Červenka (Rapperswil - Jona/Švýcarsko), Matěj Stránský (Davos/Švýcarsko), David Krejčí (Olomouc), Jakub Flek (Karlovy Vary), Jiří Černoch (Karlovy Vary), Petr Holík (Kometa Brno), Petr Kodýtek (Plzeň), Matěj Blümel (Pardubice)

V případě, že vás zajímají nominace všech účastníků, zavítejte na stránku MS v hokeji 2022 – soupisky účastníků.

Oficiální kanály MS v hokeji:

Výsledky, tabulky, aktuální stavy z jednotlivých zápasů, zajímavé momentky a videa, či důležité informace týkající se šampionátu. To vše a ještě mnohem více na vás čeká na níže uvedených oficiálních stránkách i sociálních sítích IIHF.

Přímé přenosy, live streamy a audio přenosy z MS:

Hokejové mistrovství světa ve Finsku bude již tradičně vysílat Česká televize na kanále ČT sport a ČT sport plus. A co víc, hokejovým fanouškům neuteče ani jeden zápas, ČT totiž odvysílá maximum možného - všech 64 zápasů z MS. Součástí vysílání budou kromě samotných zápasů také studia se speciálními hosty. Těmi letos budou bývalí skvělí hokejisté Martin Procházka, Milan Antoš a Petr Hubáček.

Pokud nebudete mít zrovna možnost sledovat výkony české či jiné reprezentace v televizi, budete se moci na ně podívat i prostřednictvím online vysílání na webu České televize

Alternativou jsou také online streamy IIHF na oficiálním kanále YouTube, na kterém budou odvysílány všechny zápasy šampionátu.

Zdarma budou nabízet live stream z šampionátu také sázkové kanceláře Tipsport a Fortuna, u kterých tak můžete spojit sledování zápasů s možností vsadit si na libovolný zápas, či událost během celého MS. Tipsport navíc nabízí tzv. funkci Multiview, která umožní hokejovým fanouškům sledovat více zápasů najednou.

Pokud zrovna nebudete moci sledovat MS v TV, ani prostřednictvím internetu na výše uvedených webech, máme pro vás ještě jeden tip. Zápasy ze šampionátu společně s každodenním zpravodajstvím vám alespoň v audio verzi přinese Radiožurnál.

Sázejte na MS v hokeji s našimi sázkovými kancelářemi:

Šampionát ve Finsku bude nepochybně pod drobnohledem všech sázkových kanceláří. Na sázkaře tedy čekají rozmanité sázkové příležitosti. Ať už se bude jednat o předzápasové nabídky typu sázky na vítězstvíOVER/UNDER, nebo sázky na střelce gólů. Ale vsadit si můžete i v průběhu zápasů prostřednictvím live sázek. To vše najdete u našich partnerských sázkových kanceláří.