MS horských kol 2022: Informace, program, disciplíny

Luboš Řepa

Luboš Řepa

MS horských kol 2022: Informace, program, disciplíny


Nabitý program bikerů na konci letošní sezony vrcholí. Po prestižním Mistrovství Evropy v Mnichově je nyní na programu světový šampionát na horských kolech. Ten se letos bude konat ve francouzském Les Gets a závodníci se představí hned v pěti disciplínách. Početné zastoupení bude mít také česká výprava. Jedná se už o třiatřicátý světový šampionát horských kol a francouzské Les Gets se role hostile této prestižní události zhostí již podruhé.

  • Datum konání: 24. srpna až 28. srpna 2022
  • Místo konání: Les Gets, Francie
  • Sázkové kanceláře: Na jednotlivé disciplíny stejně jako na výsledky českých reprezentantů půjde sázet ve všech českých sázkových kancelářích.
  • Oficiální stránky závodu: https://www.uci.org/

1xBit nabízí sázení v kryptoměnách !

MS horských kol 2022

Vrchol sezony pro bikery z celého světa je zde. Podruhé v poměrně krátké historii světového šampionátu na horských kolech bude dějištěm události francouzské Les Gets. Byť historii tohoto šampionátu není nikterak dlouhá a začíná se psát až od roku 1990, již stihla navštívit kromě Asie a Antarktidy všechny kontinenty. Ve Francii proběhne MS potřetí. Na poslední šampionát v Les Gets navíc v dobrém vzpomínají čeští reprezentanti, kteří si zásluhou Jany Horáková, Michala Prokopa a Terezy Huříkové odvezli jednu zlatou a dvě bronzové medile.  Před šesti lety hostilo Mistrovství světa dokonce i Nové Město na Moravě. Náročný program závěru sezony pak týden po skončení světového šampionátu uzavře poslední zastávka Světového poháru ve Val di Sole. Na světovém šampionátu ve Francii se o jednu z patnácti sad medilí utká více než tisíc závodníků z padesáti zemí světa. Česká reprezentace bude mít šestadvacetičlenné zastoupení. Jak je již tradicí, závodit se bude hned v několika disciplínách.

Zdroj: uci.org

Cross Country (XC)

Ve zřejmě nejpopulárnější disciplíně na horských kolech se v letošním roce představí hned čtveřice českých závodníků a závodnic. Největší medailové naděje se pak vkládají do Ondřeje Cinka, bronzového medailisty z Mistrovství světa v roce 2015. Kromě českých cyklistů v elitní kategorii se představí také naděje do budoucna, mezi juniorkami například Simona Spěšná nebo Eliška Hanáková. Cross Country patří dlouhodobě mezi nejsledovanější a nejprestižnější disciplíny na světových šampionátech a bude tomu tak zřejmě i letos.

Shotr Track

Poměrně nová disciplína, která je svým pojetím velmi podobná Cross Conutry. Jedná se o krátký a dynamický závod na zhruba třicet minut na o něco kratším okruhu bez větších překážek. Bodové zisky, které závodníci získají za pozice při průjezdu koncem kola pak zaručují diváckou atraktivitu. V elitní kategorii mužů se v této disciplíně představí z Čechů Jan Škarnitz a Lukáš Kobes. Ženy bude reprezentovat Jitka Čábelická. Byť se jedná o disciplínu, která nemá příliš dlouhou historii, díky svým netradičním pojetím v oblasti pravidel se jedná o jednu z  divácky nejatraktivnějších událostí na MS.

Štafeta

Tato disciplína je součástí světového šampionátu naopak již dlouhé roky a letos je jí vyhrazen celý program druhého dne šampionátu. Na loňském šampionátu ve Val di Sole si v této kategorii dojeli čeští reprezentanti pro sedmé místo, takže budou mít letos jistě velkou motivaci tento výsledek ještě vylepšit. Mezi nejlepší země v této kategorii dlouhodobě patří především Švýcarsko, Itálie a Francie.

E-MTB

Další poměrně nová disciplína je E-MTB. Jde o jízdu na elektrickém horském kole a zároveň jedinou disciplínu na letošním šampionátu, ve kterém nebude mít česká reprezentace své zastoupení. Stejně tomu tak bylo i v loňském roce. V kategorii E-MTB bude velká pozornost upřena především na britskou závodnici Evie Richards, která si v loňském roce dojela pro titul s náskokem více než jedné minuty a za favoritku je považována i letos.

Rabona nabízí 100% vstupní bonus !

Sjezd

Poslední kategorií na MS bude tradiční sjezd. V něm bude české barvy mezi ženami hájit Monika Mixová. Mezi muži se pak pokusí o co nejlepší výsledek Stanislav Sehnal, Antonín Král a Martin Hájek. Jde o další velmi náročnou disciplínu, ve které se českých závodníkům historicky příliš nedaří a ještě nikdy v ní nezískali cenný kov. Závody v elitní kategorii mužů a žen jsou na programu v sobotu, předposlední den konání šampionátu.

Program MS horských kol 2022

Úterý 23. 8.

17:00 ženy kvalifikace XCC short track
18:00 muži kvalifikace XCC short track

Sředa 24. 8.

12:30  - štafety XCO

Čtvrtek 25. 8.

10:30 - seeding junioři DHI
11:45 - seeding Elite DHI
15:00 - juniorky XCO
17:00 - junioři XCO

Pátek 26. 8.

10:00 - E-MTB ženy
11:30 - E-MTB muži
17:00 - ženy XCC 
17:45 - muži XCC 

Sobota 27. 8.

9:30 - juniorky + junioři DHI
13:15 - ženy Elite DHI 
14:35 - muži Elite DHI  

Neděle 28. 8.

9:00 - ženy U23 XCO
10:45 - muži U23 XCO
13:00 - ženy Elite XCO 
15:15 - muži Elite XCO

Oficiální kanály MS horských kol

MS horských kol v televizi

Přímé přenosy z Mistrovství světa horských kol se tradičně ujme sportovní stanice Eurosport. Čeští fanoušci nemusí navíc pro živé přenosy chodit nikterak daleko, jelikož letošní roční MS bude živě přenášet také česká stanice ČT Sport.

MS horských kol live stream

Kromě tradičních stránek zaměřených na živé přenosy sportovních událostí se můžeme těšit na live streamy také od českých sázkových kanceláří, byť kvalita přenosu jistě nebude taková, jaká je v případě televizních přenosů.