Mistrovství Evropy v silniční cyklistice 2022: Informace, trať, výsledky

Luboš Řepa

Luboš Řepa

Mistrovství Evropy v silniční cyklistice 2022: Informace, trať, výsledky


Již osmadvacátý ročník evropského šampionátu v silniční cyklistice se letos bude konat v německém Mnichově. Cyklisté a cyklistky zde budou závodit celkem sedm dní, během nichž se rozdají dohromad čtyři sady medailí. V akci uvidímě také zástupce české cyklistiky. Mírnou vadou na kráse celého šampionátu je fakt, že termín jeho pořádání se částečně kryje se začátkem poslední Grand Tour v letošní sezoně španělskou Vueltou.

  • Datum konání: 14.-21. srpna 2022
  • Místo konání: Mnichov, Německo
  • Mistrovství Evropy silniční závod 2021: Sonny Colbrelli , Remco Evenepoel , Benoit Cosnefroy
  • Mistrovství Evropy časovka 2021: Stefan Küng , Filippo Ganna , Remco Evenepoel
  • Sázkové kanceláře: Evropský šampionát v silniční cyklistice patří mezi nesledovanější události v závěru cyklistické sezony. Sázet na tento závod půjde ve všech českých sázkových kancelářích.
  • Oficiální stránky závodu: https://www.europeanchampionships.com/

1xBit nabízí sázení v kryptoměnách !

Mistrovství Evropy v silniční cyklistice

V letošním roce se uskuteční již osmadvacátý ročník evropského šampionátu v silniční cyklistice. Během jednoho týdne se o madaile utkají jak muži tak také ženy. Pro muže je v silničním závodě nachystána trať o délce přes dvě stě kilometrů. Na ženy pak čeká trať dlouhá necelých sto třicet kilometrů. Čtyřiadvacet kilometrů má pak shodně závod v časovce jak pro ženy tak pro muže. Silniční evropský šampionát proběhne v Mnichově jako součást European Sport Championships. Program závodů je oproti minulým ročníkům užší díky tomu, že jezdci v kategorii juniorů a jezdci do 23 let uspořádají své vlastní Mistrovství Evropy, které nebude součástí programu v kategoii Elite. Mimo silničních kol proběhne v Mnichově také evropský šampionát na horských kolech, v dráhové cyklistice nebo v kategorii BMX freestyle. Jak již bylo naznačeno v úvodu, termín konání evropského šampionátu se kryje se začátkem slavné Vuelty, což je také důvod, proč neuvidíme na mnichovských silnicích všechny esa evropské cyklistiky.

Poslední vítězové v silničním závodě:

  • 2021: Sonny Colbrelli
  • 2020: Giacomo Nizzolo
  • 2019: Elia Viviani
  • 2018: Matteo Trentin
  • 2017: Alexander Kristoff

Poslední vítězové v časovce:

  • 2021: Stefan Küng
  • 2020: Stefan Küng
  • 2019: Remco Evenepoel
  • 2018: Victor Campenaerts
  • 2017: Victor Campenaerts

 

Rabona nabízí 100% vstupní bonus !

 

ME v silniční cyklistice 2022: profil hromadného závodu

Oproti loňským hromadným závodům je profil toho letošního poměrně rovinatý. Hromadný závod v elitní mužské kategorii bude měřit necelých dvě stě deset kilometrů. Největší stoupání však jezdci absolvují již před dvacátým kilometrem, tedy v době, kdy bude peloton s největší pravděpodobností ještě stále pohromadě, případně jezdci v úniku budou mít minimální náskok. Pravděpodobnost, že by se právě na tomto stoupání rozhodovalo o vítězi závodu je prakticky nulová. Chleba se totiž bude nejspíše lámat až v závěru závodu. Po sto čtyřiceti kilometrech na silnicích poblíž Mnichova totiž závodníci vjedou na městský okruh v hlavním městě Bavorska, který měří třináct kilometrů a jezdci jej obkrouží hned pětkrát. Právě zde se bude s největší pravděpodobností rozhodovat o vítězi a spíše než vrchaři budou mít šanci na medily jezdci zaměření na sprinterské finiše.

 

ME v silniční cyklistice 2022: profil časovky

Jízda proti chronometru nemá naopak oproti loňským závodům příliš mnoho změn kromě destince. Závod bude dlouhý dvacet čtyři kilometrů, tedy přibližně stejnou délku jakou mívají časovky na Grand Tours v posledních letech. Jezdci stráví většinu časovky na silnicích v okolí městečka Fürstenfeldbruck. Rovinatý profil etapy by mohl vyhovovat také českému jezdci Janu Bártovi, který již v minulých letech ukázal, že se v jízdě proti chronometru může rovnat s těmi nejlepšími na kontinentu. 

Češi a Češky ME v silniční cyklistice 2022

Stejně jako v minulých letech se na Mistrovství Evropy ukáží také čeští zástupci. V kategorii mužů to budou Jan Bárta, Tomáš Bárta, Jakub Otruba a Zdeněk Štybar. Právě do posledně jmenovaného se vkládají největší naděje na úspěch v hromadném závodě. Štybar, byť již starší závodník, mnohokrát ukázal, že právě on je spicialistou na jednodenní závody. Dá se navíc předpokládat, že ostatní čeští jezdci se mu budou snažit pomoci k dosáhnutí nejlpešího výsledku. Zvláště pak Jan Bárta, který si jistě dělá zálusk spíše na závod v časovce. Mezi ženami pak budou Česko reprezentovat Nikola Bajgerová, Kateřina Kohoutová, Tereza Neumannová a Nikola Nosková. Ženy si budou jistě chtít vylepšit reputaci po loňském nezdaru, kdy do cíle hromadného závodu nedojela ani jedna česká závodnice.

Na co vsadit

  • Mezi okruh širších favoritů v hromadném závodě mužů jistě patří také Zdeněk Štybar. Český reprezentant a výborný specialista na klasiky a jednodenní závody, se nejspíše bude moci těšit z podpory celého týmu, což by se na výsledku mohlo odrazit. Štybar sice není vyloženě spurtér, ale i v hromadných dojezdech dokáže být velmi rychlý. Vzhledem k jeho zkušenostem navíc dokáže odhadnout, ke kterému úniku se v záverečné části etapy připojit a ke kterému nikoli. Ačkoliv budou na startovní listině jména, která mají daleko větší šanci na vítězství, umístění do desátého místa Zdeňka Štybara vidím jako poměrně reálné s hodnotným kurozem.

 

  • Silné obsazení bude mít startovní pole také v jízdě proti chronometru. Ale i v takové konkurenci již Jan Bárta něklikrát ukázal, že dokáže skončit na skvělé pozici. Ve velmi silném startovním poli dokázal dojet třetí například na evropských hrách v roce 2019. Byť se jedná již o sedmatřicetiletého jezdce, má Bárta stále dostatek sil, aby se měřil s nejlepšími. Jeho umístění do desátého místa je nejen reálné, ale zároveň by to byl hezký úspěch pro jednoho z nejlepších českých časovkářů posledních let.

22Bet nabízí 100% vstupní bonus !

Oficiální kanály European Championships 2022

European Championships 2022 v televizi

Již tradičně bude živě vysílat tuto velkou sportovní událost sportovní stanice Eurosport+. Bohužel zatím stále není jasné, zda-li se do programu dostane také hlavní závod v cyklistice nebo přednost dostanou jiné disciplíny. Co však jisté je, že cyklsitický závod bohužel nebude vysílat ČT Sport, jelikož ta se bude v tomto termínu věnovat ME v atletice.

European Championships 2022 live stream

Pokud bychom se živého přenosu z cyklistického závodu nedočkali v televizi ani formou streamu v sázkových kanceláří, stále zde je několik alternativ, jak se na hromadný závod a časovku podívat živě. Jedním z nich je například live stream na populární stránce livestreamy.

European Championships 2022 live stream (v sázkových kancelářích)

České sázkové kanceláře bohužel nabídnout sázkařům pravděpodobně pouze textový popis dění na trati, obrazový doprovod, jak je to u jiných sportovních událostí běžné, zde bohužel čekat nejspíše nemůžeme.