Martina Navrátilová

Pražská rodačka a osmnáctinásobná grandslamová vítězka ve dvouhře Martina Navrátilová prožila nezapomenutelnou tenisovou kariéru ověnčenou mnoha úspěchy, trofejemi i rekordy. Levoruká čecho-američanka má na svém kontě dohromady přes tři stovky titulů ze dvouhry a čtyřhry, zároveň se stala jak v singlu tak i v deblu světovou jedničkou. Z Československa emigrovala Navrátilová před tehdejším režimem v roce 1975 do USA a od té doby reprezentovala již jen v amerických barvách.

                               

  • Stát: Česká republika / USA
  • Datum a místo narození: 18. října 1956, Praha
  • Oficiální web: www.martinanavratilova.com
  • Nejvyšší umístění dvouhra: 1. (10. července 1978)
  • Nejvyšší umístění čtyřhra: 1. (10. září 1984)
  • Počet titulů ve dvouhře: 167 (18 grandslamů)
  • Počet titulů ve čtyřhře: 177 (31 grandslamů)
  • Ukončení kariéry: 2006
  • Uvedení do síně slávy: 2000

 

Roman Mráz

Roman Mráz

Martina Navrátilová

Pražská rodačka a osmnáctinásobná grandslamová vítězka ve dvouhře Martina Navrátilová prožila nezapomenutelnou tenisovou kariéru ověnčenou mnoha úspěchy, trofejemi i rekordy. Levoruká čecho-američanka má na svém kontě dohromady přes tři stovky titulů ze dvouhry a čtyřhry, zároveň se stala jak v singlu tak i v deblu světovou jedničkou. Z Československa emigrovala Navrátilová před tehdejším režimem v roce 1975 do USA a od té doby reprezentovala již jen v amerických barvách.

                               

  • Stát: Česká republika / USA
  • Datum a místo narození: 18. října 1956, Praha
  • Oficiální web: www.martinanavratilova.com
  • Nejvyšší umístění dvouhra: 1. (10. července 1978)
  • Nejvyšší umístění čtyřhra: 1. (10. září 1984)
  • Počet titulů ve dvouhře: 167 (18 grandslamů)
  • Počet titulů ve čtyřhře: 177 (31 grandslamů)
  • Ukončení kariéry: 2006
  • Uvedení do síně slávy: 2000

 


Začátky kariéry

První tenisové krůčky dělala Martina Navrátilová na kurtech pražského klubu TLC Řevnice, kde působila také její babička Anežka Semanská-Boučková. Dohled nad jejím tenisovým rozkvětem si zpočátku vzal na starost nevlastní otec Martiny Miroslav Navrátil.

Ve věku patnácti let ovládla Navrátilová tenisové národní mistrovství Československa a to jak juniorku, tak dokonce i seniorskou část mistrovství. 

Jen o rok později přechází Martina Navrátilová z juniorek mezi profesionální tenistky, zároveň se velice rychle na dospělý tenis adaptuje a zabydluje se v nejvyšších patrech ženského tenisu.

Profesionální kariéra

Přesun z juniorského tenisu k tomu profesionálnímu nedělal tedy Martině žádný extra velký problém, jak tomu občas bývá. Ještě ani ne osmnáctileté československé tenistce se podařilo vyhrát svůj premiérový titul na okruhu WTA v americkém Orlandu, to se psal rok 1974. Již o rok dříve, tedy v necelých 17 letech, si však připisuje také první grandslamové čtvrfinále a to v Paříži na antukovém French Open.

Rok na to Navrátilová již proměňuje účast na Australian Open a French Open v dvojnásobný finálový postup, v obou případech se však musí sklonit před svými finálovými soupeřkami – Evonne Goolagongo, respektive Chris Evert. A zejména s druhou jmenovanou svede v dalších letech mnoho nezapomenutelných a památných bitev. V této sezóně si Martina zahraje také poprvé Turnaj mistryň, kde končí opět na raketě Evert a znovu až ve finále.

S americkou tenistkou Chris Evert zároveň Navrátilová spojí koncem 70. let síly ve čtyřhře a společně získají několik grandslamových titulů, první z nich již v roce 1975 na oranžové drti při French Open. V deblu je navíc Martina aktivní a úspěšná po celou svou kariéru, důkazem budiž celkových 177 titulů, což jí řadí na první místo historických tabulek.

Emigrace a první grandslamové triumfy

Po US Open 1975 se Navrátilová rozhodne k důležitému životnímu kroku – emigraci do USA, která je spojena s žádostí o americké občanství, které získá o šest let později.

Chtěli mi omezit cestování, bránili mi jet i na US Open. A bála jsem se, že mne budou nutit vstoupit do KSČ.“

Na další grandslamové finále musí Navrátilová čekat tři roky. Mezitím však vítězí na několika turnajích, především ve Spojených státech (Washington, Houston, Sydney).

Svůj první vyhraný grandslam oslaví Martina na trávě v All England Clubu v roce 1978 – tedy v necelých 22 letech, když ve finále konečně zdolává velkou rivalku Chris Evert. Po tomto triumfu zároveň vystoupá poprvé až na samotný vrchol singlového žebříčku WTA. Titul na londýnské trávě obhájí pražská rodačka také o rok později.

Navrátilová Wimbledon

                                                                Ve Wimbledonu získá Navrátilová celkem devět titulů ve dvouhře              zdroj: eurosport.com

Přestože v prvním roce 80. let vybojuje Martina Navrátilová hned osm turnajových vavřínů ve dvouhře, tak na turnajích „Velké čtyřky“ se dostává nejdále „pouze“ do semifinále na Australian Open a ve Wimbledonu

Nadvláda nad tenisovými osmdesátkami

Vrchol singlové kariéry Navrátilové přichází mezi lety 1981 až 1987, kdy si do své rychle rostoucí sbírky titulů, připisuje hned patnáct grandslamových triumfů. Prakticky v každé sezóně získává jedna z nejúspěšnějších tenistek historie alespoň dva grandslamy. Nejúspěšnější je suverénně na trávě ve Wimbledonu, kde v rozmezí let 1982 – 1987 dokonce nepoznává ani jednou hořkost porážky.

To úplně nejlepší ze svého tenisového umění předvádí tehdy již americá tenistka v roce 1983. S výjimkou French Open vyhrává Martina všechny turnaje, na kterých startuje a její těžko uvěřitelná sezónní statistika 86:1 se zapíše do dějin tenisové historie, jako procentuálně nejúspěšnější sezóna v profesionálním tenise. Jedinou porážku jí ten rok připraví Kathy Horvath ve 4. kole již zmíněného pařížského grandslamu. 

Pro Martinu neznamenají 80. léta dominanci pouze ve dvouhře, ale rychlostí světla přibývají v její sbírce také deblové tituly, když jen během tohoto desetiletí jich vybojovala celkem pětadvacet. Nejčastěji má po svém boku Američanku Pam Shriver, ale například při vítězném US Open 1989 hraje s další českou rodačku Hanou Mandlíkovou.

Potvrzení dominance Navrátilové v tehdejším ženském tenisu dokazuje také statistika z období let 1983-1985, kdy vyhrála americká tenistka společně s Pam Shriver osm deblových grandslamových turnajů v řadě, což je doposud nepřekonaný rekord.

Navrátilová s Shriver

                                                        S Pam Shriver tvořila Martina nepřekonatelný tenisový pár 80. let                 zdroj: sportskeeda.com

V rozmezí let 1978 – 1986 kraluje Martina taktéž na turnaji pořádáném pouze pro nejlepší hráčky sezóny. Singlový Turnaj mistryň ovládne v daném období hned v sedmi případech. Ještě lepších statistik však dosahuje ve čtyřhře, když během celých 80. let nepoznává turnaj pro vyvolené jinou spoluvítězku než právě Martinu Navrátilovou.

Pražská rodačka je úspěšná také na týmovém poli. Hned čtyřikrát totiž uspěje v Poháru federace, což je předchůdce dnešního Billie Jean King Cupu. V roce 1975 získává prestižní trofej ještě v barvách Československa, zatímco v letech 1982, 1986 a 1989 triumfuje již jako americká hráčka.

Na konci 80. let zaznamenávají tenisoví příznivci přeci jen pomalý ústup ze slávy a dřívějších bezkonkurenčních statistik Navrátilové. Ta sice ještě vítězí v téměř 34 letech na wimbledonské trávě v roce 1990, ale jak se později ukáže, je to její grandslamová labutí píseň. Naposledy se ve finále turnaje „Velké čtyřky“ ukazuje v roce 1994 při US Open. Posledním turnajovým triumfem Martiny ve dvouhře je pak halová Paříž z února stejného roku.

V roce 1994 se Martina Navrátilová poprvé loučí s profesionální kariérou a odchází do tenisového důchodu. Jak s však o pár let později ukázalo, nebyl to odchod definitivní.

Comeback

Většinu tenisového světa překvapila v roce 2000 zpráva, že se Martina Navrátilová chystá na svůj comeback. S ohledem na její věk to byl šokující návrat, vždyť americé tenistce v té době bylo již 44 let!

Svou energii nasměrovala především na čtyřhru, ale ukázala se také na několika málo turnajích ve dvouhře. A po výhře v prvním kole Wimbledonu v roce 2004 ve dvouhře nad Catalinou Castaño, stala se ve věku 47 let a 8měsíců nejstarší vítězkou profesionálního zápasu dvouhry v open éře.

Její návrat ukázal (nejen škarohlídům), že americká tenistka ztratila jen málo ze svého umu a citu pro hru. Během přibližně 5 let trvajícího návratu vybojovala hned 12 titulů v deblu a mezi nimi také grandslam na Australian Open v mixu společně s Indem Leanderem Paesem.

Úplně posledním zápasem neuvěřitelně dlouhé a úspěšné kariéry Martiny Navrátilové bylo čtvrtfinále ženské čtyřhry a následně i mixu ve Wimbledonu 6. července 2006.

Největší úspěchy

Za více než dvacet let trvající veleúspěšnou tenisovou kariéru nasbírala Martina Navrátilová celkem 18 grandslamových titulů ve dvouhře a dalších 31 ve čtyřhře. Celkově dosáhla v singlu na 167 turnajových vavřínů, v deblu získala ještě o deset titulů více.

Ve sbírce má Navrátilová též osm titulů z Turnaje mistryň ve dvouhře. Stovky týdnů pak strávila na pozici číslo jedna, jak v singlovém (332 týdnů), tak deblovém (237) žebříčku WTA.

Úspěchy sbírala původem československá tenistka také v týmové soutěži Pohár federace, na kterém uspěla hned čtyřikrát. 

Na olympiádě se Martina probojovala nejdále v roce 2004 v Aténách, kde z toho bylo čtvrtfinále čtyřhry, kterého dosáhla společně s Američankou Lisou Raymond.

Kariérní výsledky na Grand Slamech 

                                                   
   Turnaj / sezóna 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 04  
   Australian Open  A  A  F  A  A  A  A  SF  W  F  W  SF  W  NH  F  SF  QF  A  A  A  A  A  A  
   French Open  QF  QF  F  A  A  A  A  A  QF  W  4R  W  F  F  F  4R  A  A  A  A  A  1R  1R  
   Wimbledon  3R  1R  QF  SF  QF  W  W  SF  SF  W  W  W  W  W  W  F  F  W  QF  QF  SF  F  2R  
   US Open  1R  3R  SF  1R  SF  SF  SF  4R  F  QF  W  W  F  W  W  QF  F  4R  F  2R  4R  A  A  
                                                   

Legenda: A – neúčast, NH – nehrálo se, Q1 – 1. kolo kvalifikace, Q2 – 2. kolo kvalifikace, 1R – 1. kolo, 2R – 2. kolo, 3R – 3. kolo, 4R – 4.kolo, QF – čtvrtfinále, SF – semifinále, F – poražený finalista, W – vítěz

 

Rekordy

  • 8x titul na Australian Open ve čtyřhře
  • 12x titul na Australian Open (dvouhra+čtyřhra)
  • 11x titul na French Open (dvouhra+čtyřhra)
  • 9x titul ve Wimbledonu ve dvouhře
  • 6x singlový titul po sobě ve Wimbledonu (1982-87)
  • 7x titul ve Wimbledonu ve čtyřhře
  • 9x titul na US Open ve čtyřhře
  • 31 grandslamových titulů ve čtyřhře
  • 59 grandslamových titulů dohromady (dvouhra, čtyřhra, mix)
  • Alespoň jeden deblový grandslamový titul během 16 let (1975-90)
  • 10x grandslamový titul v mixu

Osobní život

Jedna z nejlepších tenistek historie se narodila v polovině 50. let rodičům Šubertovým. Těm se však manželství rozpadlo, když byly Martině pouhé tři roky. Poté se její matka provdala v roce 1962 za Miroslava Navrátila, jehož příjmení vzala Martina za své. 

Pražská rodačka se nikdy zvlášť netajila se svou homosexuální orientací, která byla častým terčem bulvárních článků. Mezi její partnerky patřila například královna krásy Judy Nelson, nebo Toni Layton, se kterou žila Martina osm let.

V roce 2006 se její partnerkou a později také manželkou stává Julie Lemig, bývalá miss Sovětského svazu 1991. A žádost o ruku proběhla ze strany Navrátilové kde jinde, než na tenisovém kurtu. Stalo se tak o přestávce po semifinále mužské části US Open v roce 2014. Zásnuby stvrdila dvojice sňatkem 15. prosince téhož roku.

Navrátilová s Lemig

zdroj: tennisnet.com

S o patnáct let mladší Julií Lemig vychovává mnohonásobná grandslamová vítězka taktéž dvě dcery pocházející z předchozího vztahu Lemig.

V únoru 2010 diagnostikovali lékaři Martině Navrátilové karcinom prsu, který se naštěstí podařilo chirurgickým zákrokem odstranit a bývalá tenistka opět dokázala, že je velkou bojovnicí i mimo kurty.

Martina se také často objevuje v televizi CNN, pro kterou spolukomentuje po celý rok mnoho tenisových turnajů. Mimo tenis je pak mnohonásobná grandslamová vítězka známá svou neutuchající podporou sexuálním menšinám a kromě toho se také ráda věnuje psaní.

Martina Navrátilová na sociálních sítích

 
Nenechte si ujít profily dalších českých tenistek:
         
 

Petra Kvitová

Tereza Matincová

Karolína Plíšková

 

 

Odkazy na zdroje:
  1. https://cs.wikipedia.org/wiki/Martina_Navr%C3%A1tilov%C3%A1
  2. https://tenis95.webnode.cz/nejvetsi-hracky/
  3. https://www.reflex.cz/clanek/zpravy/75352/tenisova-legenda-a-devitinasobna-vitezka-wimbledonu-martina-navratilova-slavi-60-narozeniny.html
  4. https://www.tenisportal.cz/hrac/navratilova/