Konec oznámil cyklista Jaroslav Kulhavý, mistr světa a olympijský vítěz z Londýna

Roman Mráz

Roman Mráz

Konec oznámil cyklista Jaroslav Kulhavý, mistr světa a olympijský vítěz z Londýna


Na tiskové konferenci svého týmu TZ ČS Accolade oznámil konec profesionální kariéry biker Jaroslav Kulhavý. Rozloučit by se chtěl na zářijovém mistrovství světa maratonu horských kol v Dánsku. Ve stejné disciplíně se stal světovým šampionem už v roce 2014. Po veleúspěšné kariéře cyklisty by se chtěl věnovat i dalším aktivitám, na které neměl tolik času, například investicím do nemovitostí.

Čas přestat si hrát na cyklistu

Nejúspěšnější období zažíval Jaroslav Kulhavý mezi lety 2010-12, kdy získal většinu svých největších medailí a že jich nebylo zrovna málo. V letech 2010 a 2011 se stal mistrem Evropy v cross-country na horských kolech. Na mistrovství světa v roce 2011 konaném ve Švýcarském Champéry vybojoval také nejcennější kov. Ve sbírce má i zlato z olympijského Londýna a stříbro z Ria 2016.

Pro českého sedmatřicetiletého cyklistu je poslední dobou náročná především časová náročnost spojená s cestováním na zahraniční závody, nebo soustředění.

Příprava, závody, soustředění... Kdybych jel místo dvaceti třiceti závodů třeba tři, tak je to v pohodě. Trénink zvládám kombinovat s ostatními záležitostmi. Ale cestování a závody v zahraničí, to bere hodně času. Dělám to už 26 let. Už mi to přijde zbytečné. Nadešel čas přestat si hrát na cyklistu a věnovat se zase něčemu trochu jinému.“

Zlatá olympijská jízda v Londýně 2012:

Svou roli v rozhodování hrály kromě věku také aktivity mimo cyklistiku, kterým se Kulhavý chce v budoucnu věnovat. Podle jeho slov jezdí už poslední dva roky nad plán a i když nevylučuje, že se ještě tu a tam nějakého závodu zúčastní, na velké profi závodění to už nevidí.

Je to určitě poslední sezona na profesionální úrovni. Nevylučuju, že pak pojedu nějaký závod nebo jinou disciplínu, ale už ne jako profesionál. Poslední dobou mám více aktivit a nad profisportem to začíná převažovat. Nemá cenu to protahovat. A já už to protahuju dva roky. Zadní vrátka pro pokračování nechávám pootevřená tak na jedno procento.“

Jaroslav Kulhavý

zdroj: nadace.olympic.cz

Medailové rozloučení na domácím ME?

Ještě před koncem své bohaté kariéry by se rád Jaroslav Kulhavý rozloučil úspěchem na velkém závodě. V červnu se zúčastní jubilejního dvacátého ME v MTB maratonu, které se bude po deseti letech konat opět v České republice, konkrétně v Lužických horách.

V plánu má také účast na zářijovém MS v Dánsku. Tamní trať by Kulhavému podle jeho slov mohla vyhovovat.

Když budu zdravý, tak výkonnost bude dobrá. Když se jede s převýšením 4000 metrů, tak tam nemám co dělat. Je to jako poslat Petera Sagana na horskou etapu, ale ten letošní program vypadá dobře. Malevil (ME v maratonu v Lužických horách) doma je výzva pro všechny. A světový šampionát v Dánsku taky, mohlo by mi to tam sedět. Snad to hezky a zajímavě uzavřu.“