Jak funguje loterie Eurojackpot v České republice?

Eurojackpot: to je nadnárodní číselná loterie, do níž je v současnosti zapojeno již 18 evropských zemí včetně České republiky (přes Sazku). Jak název loterijní hry naznačuje, jackpot je sdílený mezi jednotlivými státy. Jak funguje Eurojackpot?

Výchozí, minimální hodnota jackpotu dosahuje úctyhodných 10 milionů €, tj. zhruba 275 milionů korun. Strop je stanoven na nepředstavitelných 90 milionů €, tj. v přepočtu cca 2,5 miliardy Kč. O vyšší jackpot lze v ČR hrát pouze prostřednictvím loterie Euromillions, kde maximální výhra činí 5,5 mld. Kč.Eurojackpot - cover

Zdroj: megaloto.com

Pavel-Drahonovsky

Pavel-Drahonovsky

Jak funguje loterie Eurojackpot v České republice?

Eurojackpot: to je nadnárodní číselná loterie, do níž je v současnosti zapojeno již 18 evropských zemí včetně České republiky (přes Sazku). Jak název loterijní hry naznačuje, jackpot je sdílený mezi jednotlivými státy. Jak funguje Eurojackpot?

Výchozí, minimální hodnota jackpotu dosahuje úctyhodných 10 milionů €, tj. zhruba 275 milionů korun. Strop je stanoven na nepředstavitelných 90 milionů €, tj. v přepočtu cca 2,5 miliardy Kč. O vyšší jackpot lze v ČR hrát pouze prostřednictvím loterie Euromillions, kde maximální výhra činí 5,5 mld. Kč.Eurojackpot - cover

Zdroj: megaloto.com


Které země jsou zapojeny do Eurojackpotu?

Loterii Eurojackpot lze v současnosti již označit za celoevropskou loterijní hru.

Avšak ne vždy tomu tak bylo. Do prvního slosování, jež se konalo v březnu 2012, bylo zapojeno „pouhých“ šest zemí. Díky své popularitě se brzy účastnilo již 16 států, přičemž nakonec se jejích počet ustálil na zmiňovaných 18.

Podívejte se, jak postupně přibývaly nové státy do loterie Eurojackpot.

  • Chorvatsko: 1. únor 2013 (datum zahájení loterie)
  • Česká republika: 10. říjen 2014
  • Dánsko: 23. březen 2012
  • Estonsko: 23. březen 2012
  • Finsko : 23. březen 2012
  • Německo: 23. březen 2012
  • Maďarsko: 10. říjen 2014
  • Island: 1. únor 2013
  • Itálie: 6. duben 2012
  • Lotyšsko: 1. únor 2013
  • Litva: 1. únor 2013
  • Nizozemsko: 23. březen 2012
  • Norsko: 1. únor 2013
  • Polsko: 9. září 2017
  • Slovensko: 9. říjen 2014
  • Slovinsko: 23. března 2012
  • Španělsko: 30. červen 2012
  • Švédsko: 1. únor 2013

Mimochodem, v případě Slovenska byla situace dlouho nejistá, neboť místní loterijní korporace Tipos měla problémy se získáním povolení od slovenského ministerstva financí. Zásadní zlom v situaci představovala aktualizace slovenské hazardní legislativy.

Eurojackpot - tiket

Zdroj: youtube.com

Jak hrát Eurojackpot loterii?

Princip loterie Eurojackpot není tak složitý, ačkoli se tak může na první pohled zdát.

Tato loterijní hra spočívá v tipování 5 hlavních čísel z 50. Poté se ale tipují ještě 2 „Euro čísla“ neboli dodatková čísla, a to z 10.

Takže ještě jednou, protože opakování je matka moudrosti:

  • 5 z 50
  • 2 z 10

K dispozici je celkem 12 cen, jež závisejí na tom, kolik hlavních a dodatkových čísel  se tipérovi zadaří uhodnout správně.

Dlouhodobá (ne)výhoda při sázení - Eurojackpot

Zdroj: hazardni-hry.eu

Pro získání hlavní ceny je pochopitelně třeba uhádnout všechna hlavní čísla (5 z 5 losovaných) a obě dodatečná čísla ze 2 losovaných.

Asi vám dochází, že taková trefa je výrazem nezměrného štěstí. Pojďme se podívat na zoubek pravděpodobnosti výhry Eurojackpotu.

5 rekordních výher - Eurojackpot

Zdroj: eurojackpot.org

Jakou má sázkař šanci na výhru v Eurojackpotu?

Jak již bylo řečeno, losuje se 5 hlavních čísel z 50 a 2 dodatková čísla z 10. Přitom  kombinace vyhrávající hlavní cenu existuje pouze jedna, a to při zásahu všech „správných“ čísel. Matematicky vyjádřeno, Eurojackpot pravděpodobnost, respektive výhra hlavní ceny v této loterijní hře, odpovídá „1 ku více než 95 milionům“.

Zda se vám to zoufale málo? Mějte na paměti, že se zdaleka nejedná o jedinou cenu, jíž loterie Eurojackpot nabízí. Dá rozum, že se snižujícím se výherním fondem stoupá šance na výhru. Přesto při dlouhodobém sázení se bohužel pravděpodobně dočkáte ztráty, a to konkrétně 50 haléřů z každé vsazené koruny.

Eurojackpot

Zdroj: 777cz.eu

Eurojackpot už není tak výhodný

Růst popularity Eurojackpotu je dobrá zpráva. Avšak nejen všechno zlé je k něčemu dobré, nýbrž to platí i naopak. Typickým příkladem je právě Eurojackpot loterie.

V souvislosti se zvyšujícím se počtem zapojených zemí bylo v říjnu roku 2014 ustanoveno pravidlo, podle něhož se losují 2 euro čísla z 10, namísto z dřívějších 8. Ačkoli z pohledu laika jde o drobnou modifikaci, v důsledku toho klesá pravděpodobnost trefy jackpotu bezmála na polovinu!

A co víc, do 31. ledna 2013 byla v loterii Eurojackpot stanovena klauzule „rolldown“. Ta zaručovala, že pokud výhra jackpotu nenastane po dobu 12 po sobě jdoucích slosování, bude 13. tah podléhat takzvanému rolldownu. Podle něj platí, že pokud žádný hráč neuhádne všech 7 vítězných čísel, jackpot se vyplatí na nižší cenové úrovni, která už má vítěze k dispozici. Toto pravidlo přihrálo trefu jackpotu německému hráči ve výši téměř 27,55 milionů € v srpnu 2012, navzdory zásahu pouze jednoho doplňkového čísla. Bohužel tato klauzule skončila v propadlišti dějin.

Kdy probíhá losování Eurojackpot loterie?

Losování loterie Eurojackpot probíhá v Helsinkách jednou týdně, přesněji v pátek v 8 večer místního času, což odpovídá 7 večer ve Středoevropském časovém pásmu (včetně ČR). V Německu a Dánsku je realizováno vyhlašování vítězů.

Pokud budete mít zájem vsadit si do Eurojackpotu, loterijní tikety si lze zakoupit v kamenných obchodech či na internetu (přes web Sazky) do pátečních 19:00. Výsledky Eurojackpotu, stejně jako losování lze zhlédnout též na stránkách Sazky.

Stejnou sázenku má hráč možnost předplatit až na 6 losování. Slosování probíhá jednou týdně v pátek večer.

Možná vás zaskočí cena sázky na jeden sloupek, která činí 60 Kč. Pro srovnání: sloupek Sportky stojí 20 Kč. Chcete pozitivní zprávu? Sloupek Euromilions vyjde na rovných 70 Kč. Navíc situaci lze vnímat tak, že vyšší cenu tiketu kompenzuje velkorysý jackpot, ať už ten garantovaný (10 milionů €), nebo maximální (90 milionů €).

Doplňkové hry Eurojackpot loterie

Extra 6

Loterie Eurojackpot v ČR nabízí rovněž doplňkovou hru Extra 6, jež se svým principem shoduje s Šancí u Sportky. Sázíte tedy na šestimístný kód tiketu, případně si necháte vygenerovat jiné náhodné šestičíslí.

Doplňková hra Extra 6 vás vyjde na 40 Kč. Přestože není třeba podávat plnou sázenku (6 sloupků), jako tomu je ve Sportce, pokud tak učiníte, výsledek (plný tiket s doplňkovou hrou Extra 6) vás bude stát 400 Kč. Pro srovnání, u Sportky 10 sloupků s Šancí to je 220 Kč.

Losování Extra 6

Zdroj: 777cz.eu

Cesta kolem světa

Druhou doplňkovou hru Eurojackpot loterie představuje Cesta kolem světa. V rámci ní máte příležitost vyhrát v ČR dovolenou dle vlastního přání v hodnotě 500 tisíc Kč ve spolupráci s CK Fischer.

Kolik to stojí? Nic! Do slosování se má příležitost zapojit každý tipér, který vsadil plnou sázenku včetně Extra 6. Po uzavření sázek se vylosuje 10 tiketů, jež obdrží danou výhru.

Cesta kolem světa - Eurojackpot

Zdroj: sazka.cz