Legenda amerického fotbalu ukončila kariéru

Roman Mráz

Roman Mráz

Legenda amerického fotbalu ukončila kariéru


Ve čtyřiačtyřiceti letech se rozhodl americký quarterback Tom Brady ukončit přes dvacet let trvající veleúspěšnou kariéru v NFL. Během ní si zahrál v desíti Super Bowlech a sedm z nich vyhrál, což se doposud nikomu v historii amerického fotbalu nepovedlo. Odborníky je tak ,,Terrific Tom'' považován za nejlepšího hráče NFL všech dob.

Obdivovatel Joea Montany

Jeho láska k fotbalu započala při zápasech San Francisco 49ers, kam chodil jako malý kluk obdivovat quarterbacka Joea Montanu. Na vysoké škole potom nastupoval za University of Michigan. Sen zahrát si nejvyšší soutěž amerického fotbalu se mu splnil na začátku milénia, když ho v roce 2000 draftoval v šestém kole celek New England Patriots. Za Patrioty odehrál 20 sezón a získal s nimi šestkrát Super Bowl. Na poslední dvě sezóny si odskočil do Tampy Bay, kde s místními Buccaneers vyhrál svůj sedmý a také poslední pohár. Celkově tak strávil na pozici quarterbacka v NFL 22 sezón.

Hvězda amerického fotbalu Tom Brady se zdraví s fanoušky                                                                                                                         zdroj: spiegel.de

Těžké rozhodování o konci kariéry

Smlouvu měl Tom Brady v Tampě ještě na jeden rok, ale po vypadnutí Tampy ve čtvrtfinále s Los Angeles se spekulovalo, že možná skončí už teď. Což se nakonec potvrdilo: "Hodně jsem minulý týden přemýšlel a kladl si obtížné otázky. Jsem hrdý na to, čeho jsme dosáhli. Moji spoluhráči, trenéři, soupeři a fanoušci si mě zaslouží beze zbytku, ale teď bude nejlepší, když přenechám hřiště nové generaci oddaných a zanícených hráčů." Zároveň se na Instagramu podělil o svůj pohled na to, jak být ve světě amerického fotbalu úspěšný: "Vždycky jsem měl za to, že fotbalu musíte odevzdávat všechno. Pokud to neděláte na sto procent, úspěch se nedostaví. A úspěch je to, co se mi na té hře tolik líbí. Každý den znamená fyzickou, mentální a emocionální výzvu, což mi umožnilo naplno využít svůj potenciál. Uplynulých 22 let jsem se snažil ze všech sil. Neexistují žádné zkratky k úspěchu na hřišti nebo v životě."

Jeden úspěch za druhým

Jeho dlouhá kariéra v NFL byla dlážděna nespočet oceněními. Tady je výčet těch nejdůležitějších. Kromě sedmi získaných Super Bowlů byl Brady celkem 12x zvolen do Pro-Bowlu(utkání hvězd), 2x vybrán do prvního týmu, 2x získal ocenění pro nejužitečnějšího hráče NFL, 5x byl oceněn jako nejužitečnější hráč Super Bowlu a je také členem NFL týmu desetiletí(2000-2010).