Lance Stroll

Luboš Řepa

Luboš Řepa

Lance Stroll


Lance Stroll je kanadský závodník, který momentálně hájí barvy stáje Aston Martin v seriálu Formule 1. Závodní kariéra mladého Kanaďana má skutečně raketový start, jelikož v F1 působí i přes svůj nízký věk již pátou sezonu. Minimálně částečnou zásluhu na tom však lze přičíst také jeho otci, podnikateli v oděvním průmyslu, jednomu z nejbohatších lidí v Kanadě a zároveň štědrému sponzorovi Lawrenci Strollovi.

  • Tým: Aston Martin
  • Stát: Kanada
  • Datum narození: 29. října 1998
  • Oficiální web: https://www.lancestroll.com/
  • První Velká cena F1: VC Austrálie 2017
  • Počet pódiových umístění F1 (k 25. 7. 2022): 3
  • Počet vítězství v F1 (k 25. 7. 2022): 0
  • Nejlepší sezóna v F1: 2020 (11. místo)

Počátky Strollovy kariéry

Ačkoli je Lance Stroll původem z Kanady, větší část svého dětství a mládí strávil ve švýcarské Ženevě. Ještě v Kanadě však stihl Stroll poprvé přičichnout k závodění, když se od deseti let začal pravidelně představovat na závodech motokár. Ačkoli by se mohlo na první pohled zdát, že oproti ostatním konkurentům začal mladý Kanaďan se závoděním v poměrně pokročilém věku, vězte, že hned v první sezoně v motokárách si připsal cenu za nováčka roku. O rok později se pak již mohl pyšnit titulem ,,Jezdec roku“, který mu přidělila automobilová federace v kanadském Quebecku. Talent mladého závodníka byl nesporný a není proto divu, že od ročníku 2010 se Lance Stroll stal členem jezdecké akademie stáje Ferrari.

Strollův skutečný závodní debut se datuje k roku 2014, kdy se Kanaďan představil na Florida Winters Series, kategorii, kterou pořádá akademie stáje Ferrari. Stroll si v této soutěž připsal několik úspěchů, mezi něž lze rozhodně zařadit například dvojnásobné umístění na stupních vítězů či pole position na jednom ze závodů. Není bez zajímavosti, že právě v této kategorii se také poprvé setkal s budoucími konkurenty ve Formuli 1 Maxem Verstappenem a Nicholasem Latifim.

Zlomová zkušenost ve Formuli 3

Od roku 2015 pak Stroll přesedlal do série Formule 3 pod křídly stáje Prema Powerteam, ve kterém měl v té době podíl i jeho otec Lawrence Stroll. Mladý kanadský závodník si vedl velmi dobře i zde, když hned v premiérové sezoně skončil celkem pětkrát na stupních vítězů a na konci sezony mu v celkovém pořadí patřilo páté místo. Zde se pak navíc setkal s dalšími jezdci, se kterými se měl později střetávat o body v samotné Formuli 1. Byli jimi například Alexander Albon, Charles Leclerc či George Russell. Na konci úspěšného roku 2015 pak bylo trochu překvapivě oznámeno, že Stroll odchází z akademie mladých jezdců Ferrari a od příští sezony se stane testovacím pilotem pro stáj Fomrule 1 Williams.

Kromě povinností pro stáj Williams soutěžil pak Kanaďan v roce 2016 také v kategorii Formule 3, kde se ve druhé sezoně již dojel suverénním způsobem pro titul. Vítězství v šampionátu si zajistil již čtyři závody před koncem sezony a na druhého v pořadí měl na konci sezony náskok téměř dvě stě bodů. Cesta do Formule 1 byla otevřená. Ještě na konci téhož roku bylo oznámeno, že Stroll bude po boku Felipeho Massi závodit v roce 2017 ve stáji Williams. Zpráva se však neobešla bez kontroverzí. Některé zprávy tvrdí, před debutem Strolla ve Formuli 1 zaplatil jeho otec stáji Williams 80 milionů dolarů, jakožto sponzorský dar.

Kariéra ve Formuli 1

Začátek kariéry Lance Strolla ve Formuli 1 snad ani nemohl být bláznivější. Nejprve jej čekal nepříjemný začátek sezony, ve kterém nedokončil ani jeden z úvodních třech závodů. Po několika závodech, které dokončil na nebodovaném umístění, se Kanaďanovi podařilo velké zadostiučinění na domácí Velké ceně Kanady, kde si devátým místem vyjel první body v F1. Hned následující závod v Ázerbájdžánu dokončil Stroll na skvělém třetím místě a po Maxi Verstappenovi se stal druhým nejmladším jezdcem v historii Formule 1, které se umístil na stupních vítězů. O pár týdnů později si pak v deštivé kvalifikaci na Velkou cenu Itálie vyjel čtvrté místo. Později však byli penalizováni oba jezdci stáje Red Bull a mladý Kanaďan se tak posunul na druhou příčku. Stal se tak nejmladším jezdcem, který stál na startovním roštu v první řadě. První sezonu u Williamsu pak Stroll zakončil na celkovém dvanáctém místě se ziskem čtyřiceti bodů.

Zdroj: autosport.com

Druhou sezonou se pak Lance Stroll a celý tým Williamsu protrápil. Ačkoliv kanadský závodník nedokončil pouze dva závody za celou sezonu, body si připsal pouze na Velké ceně Ázerbájdžánu a Velké ceně Italie, kde skončil osmý respektive devátý. Bylo stále zřejmější, že pokud chce Stroll se svým monopostem pravidelně dojíždět na bodech, bude muset přesedlat ze slabého Williamsu do lepší stáje. A toto přání se mu splnilo, na konci roku 2018 bylo oznámeno, že se od příští sezony bude Stroll rvát o body v barvách stáje Racing Point.

Racing Point a Lance Stroll

Vítanou změnu prostředí podtrhl Lance Stroll svým výkonem hned v prvním závodě v sezoně 2019, když dojel na devátém místě v Austrálii. Pro body si pak dojel také na domácím závodě v Kanadě a zapomínat by se nemělo ani na jeho skvělé čtvrté místo ve Velké ceně Německa. Ačkoli Stroll nakonec sezonu zakončil na patnáctém místě, získal téměř čtyřikrát více bodů než v poslední sezoně u stáje Williams.

Zdroj: cozyhall.com

Stoupající tendence jeho výkonů se pak potvrdila v roce 2020. Stroll si v ní dojel hned dvakrát pro stupně vítězů, a to ve Velké ceně Itálie a Velké ceně Sachíru. Především v první polovině sezony se pak pravidelně umisťoval na bodovaných pozicích a se ziskem pětasedmdesáti bodů a výsledným jedenáctým místem si připsal nejlepší výsledek v jeho kariéře ve Formuli 1. Za stáj Racing Point se však jednalo o labutí píseň, jelikož od ročníku 2021 se stáj přejmenovala na Aston Martin.

V téže stáji pak strávil Lance i následující roky. Ty již však nebyly tak úspěšné jako sezona 2020. V sezoně 2021 bylo nejlepším umístěním šesté místo v Kataru a sedmé na oblíbené trati v Itálii. Aston Martin se navíc stále potýkal s tím, že jej konkurence stále dokáže vývojem technologií překonávat, což byla na trati znát.

Osobní život Lance Strolla

Lance Stroll se narodil 29. října 1998 v kanadském Montréalu. Většinu svého mladí pak pobýval v Ženevě. Jeho otec, jak již bylo zmíněno, je proslulý podnikatel v oděvním průmyslu a jeho matka Claire-Anne Stroll je známou módní návrhářkou původem z Belgie. I to je důvod, proč kromě kanadského pasu má Lance Stroll také ten belgický. Stroll je také velký milovník žen, v současné době randí s šestadvacetiletou italskou modelkou Sarou Pagliaroli.

Zdroj: planetf1.com

Lance Stroll na sociálních sítích

O novinkách ze Strollova nejen závodního ale také osobního života se můžete dočíst a dozvědět na jeho sociálních sítích.

 

Nenechte si ujít profily dalších jezdců Formule 1:
         
 

George Russell

Gilles Villeneuve

Alexander Albon

 

 

Odkazy na zdroje:
  1. https://www.lancestroll.com/
  2. https://f1sport.auto.cz/lance-stroll
  3. https://en.wikipedia.org/wiki/Lance_Stroll
  4. https://cs.wikipedia.org/wiki/Lance_Stroll