Kvalifikaci na Velkou cenu Bahrajnu F1 vyhrál Leclerc

Luboš Řepa

Luboš Řepa

Kvalifikaci na Velkou cenu Bahrajnu F1 vyhrál Leclerc


Charles Leclerc byl nejrychlejším pilotem v sobotní kvalifikaci na Velkou cenu Bahrajnu a v nedělním závodě odstartuje z pole position. Hned za ním skončil obhájce loňského titulu Max Verstappen. Na třetím místě skončil Leclercův týmový kolega Carlos Sainz, čímž se potvrdila skvělá forma italské stáje z předsezonních testů.

1Bet vám nabízí 100% vstupní bonus !

Ferarri a Red Bull v popředí

Charles Leclerc si v Bahrajnu vyjel již desátou pozici ve své kariéře a z této pozice bude jistě chtít v nedělním závodě zaútočit na první vítězství v Bahrajnu. Nejlepší výsledek se mu totiž zde podařil před třemi lety, kdy skončil třetí. Na paty mu však bude šlapat obhájce titulu Max Verstappen. Ten v kvalifikaci ztratil na vítězného jezdce pouze 0,123 vteřiny a v závodě se dá očekávat pořádné drama. Radost z prvního místa v kvalifikaci pak Leclerc neskrýval ani v rozhovorech:

„Mám z toho dobrý pocit. Poslední dva roky pro nás byly těžké a věřili jsme, že tohle je pro nás šance vrátit se zpět do popředí. S tímhle výsledkem jsme spokojení. Auto je z jízdního hlediska úplně jiné než vloni. Mám ale radost, protože jsme si byli celkem jistí, že Red Bull bude rychlejší. Teď to potřebujeme dokázat i v závodě, což nebude snadné. Stát se může cokoliv,“ uvedl po vítězné kvalifikaci Leclerc.

Za třetím Sainzem pak skončil týmový kolega Verstappena Sergio Perez. Všichni čtyři jezdci se vešli do rozmezí 0,4 vteřiny, což jen svědčí o vyrovnanosti obou týmů. K atraktivitě přispěje také fakt, že je velmi pravděpodobné, že jezdci vyrazí do závodu na odlišných směsím pneumatik. Vzhledem ke změně pravidel, která pilotům umožňuje startovat v nedělní závodě na jiné směsi než na které dokončili kvalifikaci, se dá očekávat velká taktická bitva.

Zdroj: racefans.net

Mercedes zatím ztrácí

Pro koho však byla kvalifikace neúspěšná je jistě Mercedes. Lewis Hamilton se oklepal z kontroverzního závěru loňské sezony a letos vyhlásil boj o rekordní osmý titul. Čeká ho však dlouhá cesta. Jeho monopost ztratil v kvalifikaci na Leclerca 0,680 vteřiny a skončil pátý, tak propastný rozdíl oproti konkurenci Mercedes dlouho nezažil. Na náladě jistě nepřidal ani výkon George Russella, který zajel až devátý nejrychlejší čas.

„Neříkám, že jsem si oddechl, ale oproti tomu, kde jsme byli před dvěma týdny, jsem spokojený. Při řízení to byla trochu noční můra, ale pracovali jsme dál a jsem na všechny moc hrdý. Sice to není první řada, ale budeme se snažit, jak to půjde. Kluci před námi ale jedou jinou ligu a nemáme na to s nimi bojovat. Budu se soustředit hlavně na boj se závodníky za mnou,“ uvedl Hamilton v televizním rozhovoru.

V první desítce do závodu ještě vyrazí Valtteri Bottas, bývalý Hamiltonův parťák skončil šestý. Na sedmém místě dojel navrátivší Kevin Magnussen na Haasu. Před Georgem Russellem skončil ještě Fernando Alonso a z desáté pozice vyrazí do závodu Francouz Gasly.

Rabona vám nabízí 100% vstupní bonus !