Paulrockseekův přehled mužské kvalifikace Roland Garros - 1.díl

paulrockseek

paulrockseek

Paulrockseekův přehled mužské kvalifikace Roland Garros - 1.díl


Analýza

🇨🇿 Macháč Tomáš vs. Pouille Lucas 🇫🇷
1.18 vs. 4.30  

Dnes v pozdních odpoledních hodinách vstoupí do svého úvodního kvalifikačního zápasu další český zástupce v podobě Tomáše Macháče. Ten se postaví někdejšímu hráči světové desítky a domácí kometě, Lucasi Pouillemu. Zápas je z mého pohledu atraktivní jednak kvůli slabé formě českého hráče, který teď zaznamenal tři nepěkné antukové porážky v řadě, a jednak kvůli Pouilleho domácímu prostředí, v kterém už tradičně podává výborné výkony. Je sice pravda, že Pouille před několika lety a Pouille dnes, to jsou dva naprosto odlišní hráči, na druhou stranu v kurzu okolo 5 (který se dá napříč marketem nalézt) už vnímám jakousi hodnotu v sázce na Francouze

🇫🇷 Atmane Terence vs. Kolář Zdeněk 🇨🇿
2.55 vs. 1.46  

Český tenista vloni zazářil druhým kolem hlavní soutěže, kdy dokonce výrazně trápil i Řeka Tsitsipase, s nímž sehrál fantastický duel o čtyřech sadách. Zdeněk měl sice po titulu z challengeru v Ostravě menší herní propad, ovšem v prvním kole kvalifikace RG má soupeře více než hratelného. Atmane je sice domácím držitelem divoké karty, nicméně svými zkušenostmi a kvalitou se s Kolářem nemůže vůbec srovnávat. Terence se totiž uplynulé roky pohyboval téměř výhradně na tvrdém povrchu a na drcenou cihlu zavítal výrazněji až v letošním roce, kdy z kraje sezóny uzmul dvě challengerová čtvrtfinále v jižní Americe. Oprávněným favoritem v utkání je rozhodně český hráč, kterému budu osobně i velmi fandit. Ve prospěch Francouze hovoří pouze domácí prostředí a Zdeňkovy ne zcela vyrovnané výkony napříč rokem.

🇨🇱 Barrios Vera Marcelo Tomas vs. Kovalík Jozef 🇸🇰
1.47 vs. 2.51  

Tohle by už na první pohled mohl být velmi dramatický zápas. Byť je Chilan Barrios kurzovým favoritem, vzájemné duely obou borců jsou poměrně vyrovnané a Tomas si před pár dny připsal na antuce dost nečekaný výbuch s Japoncem Shimabukurem. Slovenský tenista je naopak dlouhodobě celkem z formy a od druhého kola na ATP 500 v Barceloně neuhrál žádný přesvědčivější výsledek. Pikantností tohoto duelu je i fakt, že Barrios zde Kovalíka vyřadil v prvním kole kvalifikace i vloni, a to po třech vyrovnaných setech.

🇫🇷 Gea Arthur vs. Broady Liam 🇬🇧
3.97 vs. 1.21  

Domácí mladíček Gea je dalším z řady držitelů divokých karet v kvalifikaci Rolanda Garrose. Gea nemá na tour sice mnoho odehráno, nicméně na challengerové úrovni teď zdolal Durasovice a z kraje roku zaznamenal i několik ČF z futuresového levelu. Broady je britský tenista a velký dříč, ovšem pomalé evropské antuce neholduje ani trošku a po přechodu z indoorového prostředí je u něj pozorovatelný i slušný propad formy. Na drcené cihle prohrál teď už 3 zápasy v řadě, a to i s Prizmicem, Dzumhurem a dokonce i Weisem. Zajímavě se tu jeví overová sázky na gemy, neboť Francouz na domácím podniku pojede "do plných".

🇩🇴 Hardt Nick vs. Debru Gabriel 🇫🇷
1.77 vs. 1.96  

Debru je dalším z řady domácích divokých karet a nadějných mladíků. Gabriel má velice tvrdý forhend, nicméně své přednosti ukazuje spíše na tvrdém povrchu. Dominikánec Hardt má s antukou obecně zkušeností výrazně více, jenže Nick neprožívá herně ani zdaleka jedno z těch top období a na drcené cihle prohrál teď i zápasy se Santillanem či Ribeirem. V kurzu přes 2 (který lze nalézt např. na Fortuně - 2.12) už vnímám hodnotu na domácího mladíka.

🇷🇺 Karatsev Aslan vs. Herbert Pierre Hughes 🇫🇷
1.08 vs. 6.52  

Kurzově to sice vypadá jako jednoznačná záležitost, ale tipu na Rusa bych se tu vyhnul obloukem. Aslan je někdejším účastníkem toho elitního levelu, nicméně po loňském propadu formy následoval i propad rankingový a body zvládl Aslan nahnat opět až letos díky semifinále v Madridu. Herbert je výborným deblistou, ovšem singlové kvality má už především na rychlém povrchu (solidní servis a styl hry servis-volej). V domácím prostředí však není nouze o podobná překvapení, a byť je tu i v mých očích Karatsev jasným favoritem, po semi z Madridu doporučuji vyhnout se této sázce obloukem.

🇰🇿 Skatov Timofey vs. Diallo Gabriel Lucas 🇨🇦
1.52 vs. 2.38  

Kazach z mého pohledu zdaleka nepatří mezi spolehlivé tenisty. Jednou zazáří, jindy zcela vyhoří a s formou se v uplynulých týdnech nepotkal - na kontě má 3 prohry v řadě a v Estorilu nestačil dokonce ani na navracejícího se Pedra Sousu. Na Dialla jsem naopak na drcené cihle extrémně zvědavý. Kanaďan na tomto povrchu odehrál pouze 3 utkání na profesionální tour a na tvrdém povrchu zaznamenal letos několik zvučných skalpů - Berankis, Chung, Grenier či Thompson jsou výčtem těch nejznámějších. Osobně bych se nedivil, kdyby se i v tomto utkání jednalo o drama až do konce a sám bych zkusil tipnout spíše postup Kanaďana.

🇨🇭 Sticker Dominic Stephan vs. Svrčina Dalibor 🇨🇿
1.36 vs. 2.93  

Ve druhém kole kvalifikace čeká našeho tenistu hratelný los, byť bookies Strickera pasují do role velkého favorita. U Svrčiny je tradičním problémem hlavně velice slabý servis, který patří v rámci mužské tour k těm suverénně nejslabším, nicméně plusovým aspektem u českého borce je na druhou stranu solidní výdrž ve výměně i přesnost úderů. Stricker patří ke švýcarské "škole" hry založené primárně na výborném podání a top výkony podává už tradičně především v indoorovém prostředí. Na antuce je Stephan kariérně sice "jenom" 26/19, ovšem letos ovládl pražský challenger 2, kde mimo jiné na své cestě turnajem zdolal právě Dalibora po třísetové bitvě. Na turnaji následujícím ovšem překvapivě nestačil na krajana Laaksonena a v rámci zdejší kvalifikace jej výrazně trápil i z formy hrající Sels, kterého dorazil až po těsném TB v prvním setu. Osobně očekávám zisk minimálně jedné sady českého borce.

Závěr

Na závěr dnešního prvního dílu přehledu zajímavých utkání kvalifikace Roland Garros mi dovolte ještě několik tipů, jak na sázky na zdejším turnaji. Důrazně doporučuji vyhnout se kurzům okolo hodnoty 1.10, které z dlouhodobého hlediska vedou do sázkařského "pekla". Zaměřte se na aktuální formu hráčů, ideálně se pokuste vyhýbat i sázkám proti domácím tenistům (a divokým kartám), kteří ve Francii podávají každoročně vynikající výkony. V neposlední řadě je třeba zohlednit i faktor povrchu, který ne každému tenistovi bude sedět a především pak hráčům dlouhodobě zaměřeným na rychlé povrchy pařížská antuka vůbec "nevoní". Dovolte mi ještě popřát vám šťastnou ruku při výběru Vašich tipů a budu se těšit na viděnou u druhého dílu Paulrockseekova přehledu Roland Garros 2023.