Kevin Magnussen

Luboš Řepa

Luboš Řepa

Kevin Magnussen


Dánský pilot Kevin Magnussen je v současnosti jezdcem stáje Formule 1. Stejně jako u většiny ostatních jezdců v této prestižní kategorii nebyly ani Magnussenovi začátky závodní kariéry vůbec lehké. Na rozdíl od většiny jeho současných konkurentů měl výhodu v podobě svého otce Jana Magnussena, který je bývalým závodníkem Formule 1 a mohl svému synovi předávat cenné rady a zkušenosti.

  • Tým: Haas
  • Stát: Dánsko
  • Datum narození: 5. října 1992
  • Oficiální web: https://kevinmagnussen.com/
  • První Velká cena F1: VC Austrálie 2014
  • Počet pódiových umístění v F1 (k 25.7.2022): 1
  • Počet vítězství v F1 (k 25.7.2022): 0
  • Nejlepší sezóna v F1: 2018 (9. místo)

 

Začátek závodní kariéry

Dalo by se říci, že rané stádium kariéry bylo u Magnussena tradiční pro budoucí závodníka Formule 1. Již od dětství se mladičký Dán zajímal o závodění a není proto divu, že jeho první kroky směřovaly k motokárám. Na nich se Magnussen proháněl již od šesti let. V roce 2008, tehdy bylo Magnussenovi šestnáct let, se Dán přesunul ze závodění na motokárách do vyšší ligy, soupeřil s ostatními jezdci ve Formuli Ford a vedl si více než dobře. V této kategorii vyhrál jedenáct z patnácti závodů a po vítězství v celém šampionátu bylo jasné, že se následující rok posune ještě výš. Byl to také vítězný začátek cesty, která jej po mnoha změnách dovede až do karavany nejprestižnějších závodní kategorie Formule 1.

Rok po svém vítězství ve Formuli Ford se Magnussen přesunul do kategorie Formule Renault 2.0. V šampionátu Severoevropského poháru si dojel pro celkové druhé místo a v Eurocupu skončil sedmý. Mladý Dán se tedy hned další ročník opět přesunul, tentokrát do německého šampionátu Formule 3. Zde pak jako nováček opanoval první závod sezony, ke kterému v průběhu ročníku přidal ještě další dvě vítězství. Na celkový triumf to sice nestačilo, Magnussen se umístil v šampionátu na třetím místě, titul pro nováčka sezony však patřil právě jemu.

Pozici ve Formuli 1 na dosah

V roce 2011 přesedlal Magnussen do britského šampionátu Formule 3 s týmem Carlin. A opět si vedl skvěle. Sezonu ověnčil sedmi triumfy a skončil jako vicemistr za svým týmovým kolegou Felipem Nasrem. Když se pak v roce 2012 Magnussen opět stěhoval, tentokrát do kategorie Formule Renault 3.5 Series, bylo jasné, že od pozice pilota Formule 1 jej dělí již pouze poslední krok. Následující dva roky strávil Dán ve Formuli Renault 3.5 Series a po první sezoně, ve které si vedl opět velmi dobře a skončil na celkovém sedmém místě, si o rok později již dojel pro celkové vítězství, když vyhrál pět závodů a osmkrát se objevil na stupních vítězů.

Tuto část kariéry měl Magnussen téměř totožnou jako britský jezdec Lewis Hamilton, který stejně jako Magnussen po svém vítězství v nižší kategorii zamířil hned rok poté do Formule 1. Talentovaný dánský jezdec si jako první destinaci v královně motorsportu vybral tým McLaren, stejně jako současný sedminásobný mistr světa Formule 1. Rok 2014 tedy pro Magnussena znamenal první sezonu v nejprestižnější kategorii.

Začátky ve Formuli 1

Premiéru v monopostu McLarenu prožil Magnussen při Velké ceně Austrálie a předvedl velkolepý výkon. Jako nováček v seriálu byl pochopitelně brán jako týmová dvojka za Jensonem Buttonem, v Austrálii však hned svůj první závod dokončil lépe než on, když si dojel pro druhé místo. Na tento úspěch pak již nebyl bohužel ve zbytku sezony schopen navázat. Dán končíval většinou ve středu závodního pole a z těchto výsledků pak jen mírně vyčnívá páté místo z Velké ceny Ruska ke konci ročníku. Ačkoli konečný výsledek nebyl vyloženě propadák, pro sezonu 2015 si McLaren pořídil do svých řad španělského fenoména Fernanda Alonsa, kterému musel Magnussen přepustit svůj post. Sezonu 2015 tak Dán strávil jako rezervní pilot a do závodů se nezapojil.

Zdroj: McLaren.com

Do středu dění jej vrátila až nabídka týmu Renault, který mladého Dána angažoval pro ročník 2016. Bylo však evidentní, že Magnussen přesedlal do výrazně slabšího týmu, se kterým se bude na stupně vítězů dostávat jen velmi těžko. Jeho nejlepším výsledkem v sezoně tak bylo sedmé místo na jeho oblíbené Velké ceně Ruska. V celkovém pořadí šampionátu skončil Magnussen na šestnáctém místě a po pouhém roce stráveném v Renaultu se opět stěhoval. Pro sezonu 2017 získal smlouvu u americké stáje Haas.

Magnussen a americký Haas

Americký tým Haas začal ve Formuli 1 působit teprve od roku 2016, bylo tedy jasné, že během prvních pár sezon bude muset platit onu známou nováčkovskou daň. Když pak v roce 2017 přišel do týmu Magnussen, nebylo divu, že se ona daň nevyhnula ani jemu. V první sezoně u Haasu nedokončil Magnussen hned pět závodů a jeho nejlepším umístěním bylo sedmé místo v Ázerbájdžánu. O rok později pak Dán prožil doposud nejlepší sezonu u amerického zaměstnavatele. V celkovém pořadí šampionátu skončil na devátém místě a kromě konzistentních výkonů předvedl také skvělý závod v Rakousku, kde dojel na pátém místě, což bylo pro monopost, který byl považován spíše za podprůměrný, skvělý výsledek.

Zdroj: garaz.cz

Výsledky z předešlé sezony pak Dánovi zajistili smlouvu na další dva roky u Haasu, ale podobných úspěchů jako v sezoně 2018 již nedosáhl. V roce 2019 sice dojel hned v prvním závodě v Austrálii na šestém místě a o pár týdnů později skončil sedmý ve Španělsku, po zbytek sezony se však Magnussen spíše trápil a na bodech dojížděl spíše sporadicky. Celkové šestnácté místo mluví za vše. V roce 2020 pak prožil dánský jezdec pravděpodobně nejhorší sezonu ve Formuli 1, když nedokončil hned šest závodů a za celý ročník posbíral jediný bod.

Návrat do Formule 1

Po tristní sezoně 2020 nahradil Magnussena v týmu Haas mladý Rus Nikita Mazepit, jehož otec a majoritní vlastním bohaté společnosti URALKALI se zároveň stal hlavním sponzorem stáje. Tato situace však netrvala dlouho. Poté, co na začátku roku 2022 podniklo Rusko invazi na Ukrajinu, musel se Mazepin společně s jeho otcem ze závodního světa Formule 1 stáhnout a volné místo připadlo opět Kevinu Magnussenovi. O tom, jako moc mu svět Formule 1 chyběl nejlépe hovoří jeho výsledky z úvodu sezony 2022, kde první a druhém závodě skončil pátý respektive devátý.

Kevin Magnussen a osobní život

Kevin Magnussen se narodil 5. října 1992 v dánském městečku Roskilde. Jeho obliba v závodění byla dána především faktem, že jeho otec je bývalým závodníkem Formule 1 a také čtyřnásobným vítězem slavné Le Mans. V současné době žije Magnussen v Dubaji, kde společně se svou ženou Louise Gjørup vychovávají dceru Lauru. Mezi zajímavosti ze života dánského pilota patří například události mezi lety 2008 a 2009, kdy ještě nebylo jisté, že se Magnussen prosadí jako profesionální jezdec a byl nucen kvůli nedostatku financí pracovat jako tovární svářeč. I přes tyto stezky občas vede cesta do Formule 1.

Zdroj: f1i.com

Kevin Magnussen na sociálních sítích

O tom, jak aktivní život vede dánský pilot Formule 1 se můžete přesvědčit na jeho sociálních sítích, kde je Magnussen velmi aktivní.

 

Nenechte si ujít profily dalších jezdců Formule 1:
         
 

Jenson Button

Mick Schumacher

Lewis Hamilton

 

 

Odkazy na zdroje:
  1. https://kevinmagnussen.com/
  2. https://www.formula1.com/en/drivers/kevin-magnussen.html
  3. https://en.wikipedia.org/wiki/Kevin_Magnussen
  4. https://cs.wikipedia.org/wiki/Kevin_Magnussen