Kapitánem českých hokejistů na ZOH bude Červenka


Šestatřicetiletý střední útočník Roman Červenka byl na základě výběru trenéra Filipa Pešána zvolen kapitánem českého hokejového výběru pro ZOH 2022. Po ruce bude mít asistenty Jakuba Jeřábka a Davida Krejčího. Podle asistenta trenéra Martina Straky je v týmu více tahounů, ale pro Červenku mluví mimo jiné i jeho zkušenosti: "Roman už toho hodně absolvoval a roli kapitána už (na velkém turnaji) zažil."

Céčko po čtyřech letech

Český reprezentant působící poslední tři sezóny ve švýcarském Rapperswilu bude mít reprezentační ,,céčko'' na dresu poprvé od MS 2018 v Dánsku. Tehdy se Červenka s novou funkcí podle jeho slov nepopasoval příliš dobře: „Tam to pro mě byla nová zkušenost, céčko mně hodně svazovalo ruce. A jak se nedařilo, bylo to čím dál horší." Nyní tak bude mít možnost ukázat, že se z tehdejšího turnaje poučil a využije nabitých zkušeností. Důvěřuje mu i trenérský štáb: "Ví, kdy je správný čas, aby něco řekl. Nejde o to pořád řečnit pořád, ale vystihnout ten správný moment. Tohle Červus umí. V týmu ale máme víc tahounů," dodal Straka.

zdroj: isport.cz

Dělat kapitána je čest, ale důležitější je úspěch

Hry v Pekingu budou pro Červenku už čtvrtými olympijskými hrami. Do této chvíle si roli kapitána národního týmu vyzkoušel pouze na mistrovství světa. Český útočník si na jednu stranu váží zvolení, na druhou stranu se pro něj osobně nic moc nezmění: „Znamená to pro mě hodně. Na jednu stran je čest být kapitánem na olympiádě, na druhou těch kapitánů máme v týmu hodně a je jedno, kdo to céčko má. Dostal jsem ho já, ale osobně se pro mě nic nemění. Nezáleží mi na ničem jiném než týmovém úspěchu."

Medaile z olympiády mu zatím chybí

Z pohledu osobních statistik byla pro Romana Červenku zatím nejúspěšnější poslední olympiáda v Pchjongčchangu v roce 2018. Tam si v šesti zápasech připsal čtyři body za tři góly a jednu asistenci. Český nároďák tehdy skončil těsně za medailovými pozicemi na 4. místě. V Soči 2014 i ve Vancouveru 2010 zaznamenal v turnaji shodně dva body. V obou případech skončila reprezentace už ve čtvrtfinále. Cenný kov z olympiády mu tak zatím ve sbírce chybí. Posledním olympijským medailovým úspěchem z českého pohledu tak zatím zůstává Turín 2006, kde získal český výběr bronz. Dovede Červenka český nároďák po 16 letech k vytouženému olympijskému kovu?