Jules Bianchi

Luboš Řepa

Luboš Řepa

Jules Bianchi


Tragická nehoda přeťala nadějnou kariéru francouzského závodníka Julese Bianchiho. Pilot, který se narodil v roce 1989 v Nice, byl jezdcem týmu Formule 1 Marussia a za barvy tohoto týmu stihl odjet čtyřiatřicet závodů. Během Velké ceny Japonska měl však vážnou nehodu, na jejíž následky později zemřel ve věku pětadvaceti let.

  • Tým: –
  • Stát: Francie
  • Datum narození: 3. srpna 1989
  • Datum úmrtí: 17. července 2015
  • Oficiální web: https://www.julesbianchi.fr/en/home/
  • První Velká cena F1: VC Austrálie 2013
  • Počet pódiových umístění F1: 0
  • Počet vítězství v F1: 0
  • Nejlepší sezona v F1: 2014

 

Tradiční začátek kariéry

Stejně jako drtiví většina jezdců, kteří se později představila v nejvyšší kategorii motorsportu, tedy závodech Formule 1, se i Jules Bianchi na začátku své kariéry prokousával skrz své soupeře v závodech motokár. V této kategorii závodil již od útlého věku než v roce 2007 zamířil do kategorie Formule Renault 2.0.

Jeho nesporný talent se ukázal hned první rok v novém prostředí, jelikož jako nováček dokázal francouzský jezdce celý podnik Formule Renault hned ve svém prvním roce opanovat. Zároveň se jednalo o jakousi pozvánku do vytříbenější společnosti, kde se Bianchi představil další rok po svém triumfu.

Kariéra ve Formuli 3

Na konci úspěšného roku 2007 podepsal Bianchi smlouvu s týmem ART Grand Prix, který závodil v kategorii Formule 3 Euro. Ve svém premiérovém roce vyhrál Bianchi závod na okruhu v Zolderu a i v celkovém pořadí si nevedl vůbec špatně, byť na celkové vítězství zatím nedosáhl.

Zdroj: motor1.com

Toho se dočkal o rok později, kdy už zkušenostmi oplývající Francouz ovládl během sezony osm závodů a se značným náskok se stal šampionem. Bylo zřejmé, že Bianchi má velký talent a svět Formule 3 již přerostl, jako závodní i kariérový progres tedy v následujícím roce pokračoval.

Krůček od vrcholu

Pro rok 2010 Bianchi sice nezměnil tým, kterým zůstal ART Grand Prix, začal však závodit v kategorii GP2. Po nepříliš výrazném začátku sezony se později francouzský pilot probojoval několikrát na stupně vítězů, například v Monaku dojel třetí a ve Valencii dokonce druhý, a se ziskem dvaapadesáti bodů se v první sezoně umístil na třetím místě.

Jeho druhá sezona v GP2 do značné míry kopírovala tu první. S výjimkou několika závodů předváděl Bianchi konzistentní výkony s několika umístěními na podiu a na konci sezony si s třiapadesáti body opět zapsal celkové třetí místo v šampionátu.

Sledujte závody Formule 1 živě

První kontakt s Formulí 1

Po úspěšném angažmá v GP2 změnil pro rok 2012 Bianchi tým i sérii. S týmem Tech 1 Racing začal závodit v kategorii Formule Renault 3.5. Zároveň se však stal testovacím jezdec týmu F1 Ferrari, k čemuž mu jistě dopomohlo to, že již dříve stal členem jejich jezdecké akademie, kde se mohl potkat například také se Sergiem Pérezem, budoucím jezdcem Formule 1.

Svou jedinou sezonu v kategorii Formule Renault 3.5 zakončil Bianchi na druhém místě ser ziskem téměř dvou set bodů a vítězstvím na Nürburgringu či v Silverstone. Skvělými výkony si řekl o post jezdce týmu ve Formuli 1, k čemuž v následujícím roce skutečně došlo.

1xbit nabízí sázení v kryptoměnách !

Vrchol kariéry mladého Francouze

Rok 2013 byl pak pro Julese zlomový. Poté, co sponzoři Luize Razii nesplnili své závazky vůči týmu Marussia, od roku 2010 nové stáje ve startovním poli Formule 1, usedl na jeho místo právě Jules Bianchi a stal se plnohodnotným členem vybrané společnosti. Jeho anglo-ruský tým patřil spíše do spodních pater karavany F1, přesto se však Bianchimu povedlo zajel několik dobrých závodů. Na body však s novým týmem zatím ještě nedosáhl a sezonu zakončil bez bodového zisku.

To se změnilo v roce 2014, kdy si ve Velké ceně Monaka Bianchi dojel pro deváté místo a premiérové dva body v kategorii Formule 1. Stal se také jediným jezdec stáje Marussia, který kdy v F1 získal bod, jelikož jeho stáj se po skončení ročníku rozpadla a zanikla. Toho se již však Bianchi v plném vědomí nedožil.

Bianchi a tragická nehoda v Japonsku

Tragická nehoda při Velké ceně Japonska uťala slibně rozjetou kariéru mladého Francouze. Během japonské Grand Prix se na trať začaly snášet dešťové kapky, což zapříčinilo kolizi jednoho z jezdců. Zatímco pořadatelé a jeřáb jeho monopost odstavovali z tratě, Bianchi ztratil kontrolu nad svým monopostem a ve vysoké rychlosti do jeřábu narazil.

Ačkoli utrpěl těžká zranění, byl stále při životě převezen do nejbližší nemocnice, kde se podrobil sedmihodinové operaci. Z umělého spánku se však neprobral ani za několik týdnů, během nichž byl převezen do rodného Nice. Smrt mladého závodníka pak jeho rodina oznámila 17. července 2015.

Rodina Julese Bianchiho

Bianchi měl motorsport v rodině. Byl vnukem známého Maura Bianchiho, který závodil v sedmdesátých letech., a prasynovcem Luciena Bianchiho, jenž závodil ve Formuli 1 a byl vítězem slavné čtyřiadvacetihodinovky v Le Mans. Po smrti Julese Bianchiho založila jeho rodina nadaci, kam mohou přispívat lidé z celého světa.

 

Nenechte si ujít profily dalších jezdců Formule 1:
         
 

Alain Prost

Sergio Pérez

Fernando Alonso

 

 

Odkazy na zdroje:
  1. https://en.wikipedia.org/wiki/Jules_Bianchi
  2. https://cs.wikipedia.org/wiki/Jules_Bianchi
  3. https://www.idnes.cz/sport/motorsport/formule-1-jules-bianchi-zemrel.A150718_071011_motorsport_ten
  4. https://radiozurnal.rozhlas.cz/francouzsky-pilot-formule-1-jules-bianchi-zemrel-na-nasledky-lonske-nehody-6251867