Jenson Button

Jenson Button je bývalý pilot Formule 1 a překvapivý mistr světa z roku 2009 s týmem Brawn. V nejprestižnější motorsportové sérii strávil nepřetržitě dlouhých 17 let.

  • Tým: –
  • Stát: Velká Británie
  • Datum narození: 19. ledna 1980
  • Oficiální web: https://www.jensonbutton.com/
  • První Velká cena F1: VC Austrálie 2000
  • Počet pódiových umístění F1: 50
  • Počet vítězství v F1: 15
  • Počet mistrovských titulů v F1: 1 (2009)

 

Luboš Přibyl

Luboš Přibyl

Jenson Button

Jenson Button je bývalý pilot Formule 1 a překvapivý mistr světa z roku 2009 s týmem Brawn. V nejprestižnější motorsportové sérii strávil nepřetržitě dlouhých 17 let.

  • Tým: –
  • Stát: Velká Británie
  • Datum narození: 19. ledna 1980
  • Oficiální web: https://www.jensonbutton.com/
  • První Velká cena F1: VC Austrálie 2000
  • Počet pódiových umístění F1: 50
  • Počet vítězství v F1: 15
  • Počet mistrovských titulů v F1: 1 (2009)

 


Začátky Buttonovy kariéry

Jenson začal jezdit na motokárách v osmi letech poté, co dostal motokáru jako vánoční dárek od svého otce, bývalého rallyecrossového jezdce Johna Buttona, ve kterém měl ve svých začátcích Jenson nejlepšího učitele.

Schopnosti mladého Buttona se naplno projevily v roce 1991, kdy vyhrál všech 34 závodů v šampionátu britských kadetů a suverénně ovládl celý šampionát.

Dalším milníkem v kariéře mladého závodníka byl přestup do série Formula A a titul v této sérii v roce 1997, kdy se stal vůbec nejmladším vítězem evropského seriálu Formula A.

Pro sezónu 1998 následoval postup do kategorie Formula Ford. Z patnácti závodů v britské sérii jich sedm vyhrál a získal titul.

Jenson Button v roce 1998 v seriálu Formule Ford

Jenson Button v roce 1998 v seriálu Formule Ford (zdroj: formula1.com)

Na konci úspěšné sezóny Button obdržel ocenění Autosport BDRC Award, jehož součástí bylo i testování vozu McLaren Formule 1.

V následujícím roce získal místo v britském seriálu Formule 3 a při své premiérové sezóně skončil na celkovém třetím místě a zároveň jako nejlepší z nováčků.

Button ve Formuli 1

V listopadu 1999 se Button zalíbil při testování McLarenu majiteli týmu Ronu Dennisovi. Kromě něj o něj usiloval také samotný Alain Prost, majitel stejnojmenného týmu, který Buttonovi nabídl místo ve svém týmu v seriálu Formule 3000 a roli testovacího jezdce Formule 1. Společně se svými manažery však Button všechny nabídky na angažmá odmítl.

24. prosince se Buttonovi ozval Frank Williams, zakladatel a majitel stáje Williams, a zeptal se ho, jestli je připraven závodit ve Formuli 1. Ten to však považoval za vtip a odmítl ho. Jensonův otec ho však přimněl změnit rozhodnutí a následoval úspěšný test, díky kterému se z Buttona stal historicky nejmladší Brit ve Formuli 1.

Úspěšný začátek u Williamsu (2000)

Hned ve druhém závodě sezóny se díky šestému místu stal nejmladším jezdcem, který kdy v F1 bodoval. O dva závody později si dokonce polepšil na páté místo! Už předem však bylo jasné, že Williams využije Buttona jen pro sezónu 2000, protože se chystal uplatnit opci na vysoce hodnoceného Juana Pabla Montoyu.

Jensonův monopost během VC Brazílie 2000, při níž získal své první body v F1

Jensonův monopost během VC Brazílie 2000, při níž získal své první body v F1 (zdroj: formula1.com)

Byť Jenson zaznamenal do konce sezóny ještě čtyři bodovaná umístění, Williams v jejim průběhu oznámil kontrakt s Montoyou. Stáj se ale rozhodla Buttonovu smlouvu neprodat, ale zapůjčit ho na dva roky týmu Benetton (ten poté koupil Renault).

Svou premiérovou sezónu zakončil Button na celkovém osmém místě.

Hostování u Benettonu-Renaultu (2001 – 2002)

V těchto letech se Jensonovi vůbec nedařilo. Místo svých výkonů na sebe strhával pozornost především svým bujarým životem plným krásných žen, drahých aut či jachty.

Kombinace bohémského stylu života a nekonkurenceschopného vozu zapřičinila, že v první sezóně u Benettonu získal pouhé dva body za páté místo ve VC Německa a v šampionátu obsadil až sedmnácté místo.

Sledujte závody Formule 1 živě

Před sezónou 2002 byl Benetton přejmenován na Renault a sám Button se v mnohém zlepšil. Zapracoval na svém společenském obrazu, trávil mnohem více času tréninkem a změnil své manažery. To se na jeho výkonech záhy projevilo.

Ve druhém závodě sezóny v Malajsii měl nakročeno ke svému prvnímu kariérnímu pódiu, ale kvůli technickým problémům ho v posledním kole předjel Michael Schumacher. I tak ale vyrovnal své dosavadní maximum, tedy čtvrté místo. Stejné umístění zopakoval i v následujícím podniku a závod na to skončil pátý.

I přes dobré výsledky se šéf týmu Briatore rozhodl pro příští sezónu Buttona nahradit Fernandem Alonsem. Přestože mu byl tento krok vyčítán, čas ukázal, že šlo o geniální tah. Španělský jezdec získal v Renaultu v letech 2005 a 2006 dva tituly mistra světa.

Ročník 2002 nakonec Button zakončil na sedmém místě. Pro nadcházející sezónu se odebral k týmu BAR.

Šest let u BAR/Hondy (2003 – 2008)

Po přestupu do BAR-Hondy se stal parťákem mistra světa z roku 1997 Jacquea Villeneuvea. Ten o něm prohlásil, že vypadá spíše jako člen boybandu než jako závodník. Jak se ale v závodech ukázalo, svého mladšího kolegu výrazně podcenil. Button v celé sezóně zajížděl lepší výsledky než Villeneuve a nakonec skončil na devátém místě, tedy o sedm míst výše než zkušenější Kanaďan.

V následujícím roce se potvrdila stoupající výkonnost vozů BAR. Villeneuve byl nahrazen Japoncem Satem a ten společně s Buttonem vyjezdil týmu celkové druhé místo v poháru konstruktérů. Sám Button vybojoval hned během druhého závodu v Malajsii své první pódium ve Formuli 1, když skončil třetí.

Sbírat pódiová umístění se mu dařilo pravidelně po celou sezónu (6x skončil třetí a 4x druhý), díky čemuž zakončil sezónu na výborném třetím místě.

Vstupní bonus u 22Bet

Sezóna 2005 však byla úplně odlišná. Týmu ani Buttonovi se tolik nedařilo, oba závodníci byli dokonce diskvalifikováni ze závodu v San Marinu a následně dostali stopku na dva závody. To vše kvůli palivovému systému, který měl obsahovat jakousi tajnou nádrž.

Ve druhé polovině sezóny se Buttonovi začalo konečně dařit a deset závodů po sobě bodoval. Nakonec z toho bylo deváté místo.

Přestože měl od následující sezóny závodit za Williams, dopadlo to úplně jinak. BAR ho ze smlouvy s Williamsem vykoupil a ponechal si ho i nadále. Před novou sezónou byl tým plně převeden do vlastnictví Hondy, čímž vznikl zcela nový tým Honda Racing F1 Team. Buttonovým kolegou se stal Rubens Barrichello.

V roce 2006 se Buttonovi konečně podařilo vyhrát Velkou cenu. Stalo se tak na okruhu Hungaroring v Maďarsku. Kvůli nestálým výsledkům z první poloviny sezóny však v konečném hodnocení skončil až na šestém místě.

Sezóny 2007 a 2008 dopadly katastrofálně. Místo bojů o titul se Jenson musel smířit s tím, že bude rád za každý získaný bod. Vozy byly nespolehlivé a absolutně nekonkurenceschopné. V roce 2007 bodoval pouze třikrát a skončil až na patnáctém místě. O rok později vyjel bodovanou pozici pouze jednou a skončil osmnáctý, což bylo jeho nejhorší umístění v F1 vůbec.

Další pohromou byla pro tým finanční krize, kterou Honda neustála. V prosinci oznámila, že z Formule 1 odchází. Absolutně nic nenasvědčovalo tomu, že příští sezóna bude pro Buttona mistrovská.

Titul s Brawnem (2009)

Po oznámení Hondy o konci působení v F1 se šéf týmu Ross Brawn rozhodl tým odkoupit, přejmenovat ho na Brawn a Buttona s Rubensem Barrichellem si ponechat. Ihned v úvodním závodě sezóny získali Button s Barrichellem double, což se novému týmu povedlo poprvé od sezóny 1954. Buttonova dominance pokračovala i nadále. Z úvodních sedmi závodů jich šest vyhrál. To už však bylo pro zbytek ročníku vše.

Vozy Brawn těžily především z konstrukce dvojitého difuzoru, díky kterému byly rychlejší než ostatní. Jejich dominance skončila v momentě, kdy ostatní týmy zavedly vlastní překonfigurované difuzory. To už však měl Button takový náskok, že ho do konce sezóny nepustil. Ve svých devětadvaceti letech se stal překvapivým mistrem světa. Společně s Barrichellem navíc opanovali i pohár konstruktérů.

Button v objetí s Rossem Brawnem po zisku titulu mistra světa

Button v objetí s Rossem Brawnem po zisku titulu mistra světa  (zdroj: formula1.com)

Přestup do McLarenu (2010 – 2017)

Po úspěšné sezóně u Brawnu ohlásil Button překvapivý přestup k McLarenu. Vedení týmu v čele s Brawnem se ho sice snažilo udržet, ale po prodeji stáje Mercedesu a bez sehnání patřičného sponzoringu se sám závodník rozhodl pro změnu. Dle jeho vlastních slov mu sice vedení Mercedesu nabízelo větší peníze, on ale potřeboval novou výzvu a rozhodl se poměřit síly v týmu s mistrem světa z roku 2008 Lewisem Hamiltonem.

Buttonovou nejlepší sezónou u McLarenu byl rok 2011, kdy skončil druhý za vítězným Sebastianem Vettelem. Blíž k mistrovskému titulu již nikdy nebyl.

Postupem času se jeho výsledky zhoršovaly. V posledních letech u McLarenu to bylo způsobeno především novými motory od Hondy, s níž stáj podepsala smlouvu.

Své poslední dvě kompletní sezóny v F1 zakončil Button na šestnáctém, resp. patnáctém místě. Po konci sezóny 2016 se rozhodl svou kariéru ve Formuli 1 ukončit.

Poslední závod ve Formuli 1 nakonec absolvoval v roce 2017 během Velké ceny Monaka, když u McLarenu nahradil Fernanda Alonsa, jenž se rozhodl dát přednost závodu Indianapolis 500, který se jel ve stejný den. Button závod kvůli kolizi nedokončil.

Závodění po konci ve formulích

Po svém konci ve Formuli 1 naskočil Button do japonské série automobilových závodů Super GT.

V roce 2017 si nový způsob závodění oťukal jedním stertem za tým Mugen a pro následující sezónu přestoupil do týmu Kunimitsu, ve kterém závodil společně s Naoki Yanamotem ve voze Honda NSX-GT v kategorii GT500 a celý šampionát ovládli. V témže roce si vyzkoušel také slavný vytrvalostní závod 24h Le Mans.

V následujících letech si zazávodil ještě např. v britském šampionátu GT, v závodu terénních vozů Extreme E a pro sezónu 2022/23 bude jezdit v off-road seriálu Nitro Rallycross Championship.

Osobní život

Jenson se narodil 19. ledna 1980 v anglickém městě Frome známému anglickému rallycrossovému závodníkovi Johnu Buttonovi a poloviční Jihoafričance Simon Lyons. Jeho otec měl jako bývalý závodník na jeho kariéru velký vliv. Kromě něj vychovávali jeho rodiče ještě tři starší dcery. Pár se později rozvedl.

V minulosti byl zasnoubený s anglickou herečkou a zpěvačkou Louise Griffiths. V letech 2014 a 2015 byl ženatý se svou tehdejší ženou Jessicou Michibata. V roce 2022 se oženil s americkou modelkou Brittny Ward, s níž má syna a dceru. Pár společně žije v Los Angeles.

Button se svou ženou Brittny

Button se svou ženou Brittny (zdroj: hellomagazine.com)

V roce 2010 byl za zásluhy o motoristický sport jmenován členem Řádu britského impéria. V prosinci 2016 získal čestný doktorát v oboru inženýrství na univerzitě v Bathu.

Mezi Jensonovy koníčky patří jízda na horském kole, triatlon a bodyboarding. Rovněž má zálibu ve své sbírce automobilů a je fanouškem fotbalového klubu Bristol City.

Jenson Button na sociálních sítích

Button je velmi aktivní na sociálních sítích, na nichž má miliony příznivců. Sledovat ho můžete na instagramu, facebooku či twitteru.

 

Nenechte si ujít profily dalších jezdců Formule 1:
         
 

Rubens Barrichello

Fernando Alonso

Lewis Hamilton

 

 

Odkazy na zdroje:
  1. https://www.jensonbutton.com/
  2. https://www.formula1.com/en/drivers/hall-of-fame/Jenson_Button.html
  3. https://en.wikipedia.org/wiki/Jenson_Button
  4. https://cs.wikipedia.org/wiki/Jenson_Button