Z rubriky "Na jaké sporty sázet" - Box

Sázení k boxu patří neodmyslitelně po celou jeho bohatou historii. Dodnes jde o jeden z nejpopulárnějších bojových sportů, jež sledují diváci po celém světě. V posledních letech sledujeme velký nárůst popularity bojových sportů i u nás a sázkové kanceláře na tento zájem pochopitelně reagují a přizpůsobují nabídku k uspokojení sázkaře. Abyste se lépe zorientovali v sázení na box, připravili jsme si pro vás přehled toho, na co byste se měli zaměřit. Na co vše myslet při sázení na box?

 

Luboš Přibyl

Luboš Přibyl

Z rubriky "Na jaké sporty sázet" - Box

Sázení k boxu patří neodmyslitelně po celou jeho bohatou historii. Dodnes jde o jeden z nejpopulárnějších bojových sportů, jež sledují diváci po celém světě. V posledních letech sledujeme velký nárůst popularity bojových sportů i u nás a sázkové kanceláře na tento zájem pochopitelně reagují a přizpůsobují nabídku k uspokojení sázkaře. Abyste se lépe zorientovali v sázení na box, připravili jsme si pro vás přehled toho, na co byste se měli zaměřit. Na co vše myslet při sázení na box?

 


Typy sázek na box

Vzhledem k tomu, že i v boxu může nastat remíza (byť se to často nestává), můžete se v sázkové kanceláři setkat se sázkou 1X2. Mnohem častěji narazíte na sázku na Vítěze zápasu, kdy vám v případě, že skutečně dojde k remíze, vrátí sázková kancelář vsazené peníze.

Dalším populárním druhem sázek je způsob výhry. V tomto případě můžete zariskovat a vsadit si na to, jakým způsobem bude zápas rozhodnut. Možnostmi mohou být knockout, technický knockout, vítězství na body, technické rozhodnutí či diskvalifikace. V některých sázkových kancelářích vám navíc nabídnou i sázku na remízu nebo na technickou remízu. Co jednotlivá ukončení zápasu znamenají, najdete v textu níže.

Sázení na kolo, popř. na skupinu kol, ve kterém jeden z boxerů vyhraje nebo, v němž bude zápas ukončen. V případě sázky na vítěze zápasu v konkrétním kole se dočkáte opravdu vysokých kurzů, to je ovšem vykoupeno malou šancí na trefení správného výsledku. Pokud vás tedy tento druh sázek láká, zvolte raději sázku na skupinu kol, ve které jeden z boxerů porazí toho druhého nebo v níž bude zápas ukončen.

Populární rovněž bývají sázky OVER/UNDER na počet kol, která se odboxují a na to, zda zápas bude doboxován až do konce (jednoduše vsázíte ANO nebo NE).

Boxerský zápas

Zdroj: espn.com

 

Faktory, které je potřeba zohlednit při analýze

1) Pro sázku na způsob výhry musíte vědět, co jednotlivé možnosti znamenají

O výsledku boxerského zápasu může být rozhodnuto několika způsoby:

  • Vítězství na body (WP) - Na konci zápasu bude vítěz určen na základě celkového skóre od bodových rozhodčích a bude vyhlášen vítězem zápasu na body na základě bodovacího systému buď jednomyslným, nebo většinovým výsledkem apod.
  • Technická remíza (TD) - Nastává v několika případech, např. když dojde k neúmyslnému faulu nebo současnému zranění obou boxerů (nejčastěji před začátkem třetího kola). V titulovém zápase může nastat TD v případě vzájemného knockoutu, tzv. Double KO.
  • Technický knockout (TKO) - V případě, že boxer dobrovolně vzdá zápas pro zranění nebo pokud jeho trenér vhodí ručník do ringu nebo na plochu ringu, nikoli však během počítání apod., bude soupeř vyhlášen vítězem TKO.
  • Vítězství technickým knockoutem pro zranění (TKO-I) - Pokud boxer není podle ringového rozhodčího schopen pokračovat v zápase z důvodu aktuálního nebo zhoršujícího se zranění způsobeného čistými údery apod., bude zápas zastaven a soupeř bude vyhlášen vítězem TKO-I.
  • Vítězství diskvalifikací (DQ) - V případě, že je jeden z boxerů diskvalifikován pro faul nebo z jiného důvodu apod., bude jeho soupeř vyhlášen vítězem DQ.
  • Vítězství knockoutem (KO) - Knockout nejčastěji nastane, pokud jeden z boxerů nevstane ani po napočítání deseti vteřin.
  • Vítězství nenastoupením (WO) - Pokud se jeden ze soupeřů nedostaví do ringu ani po vyhlášení jeho jméno, pak po uplynutí jedné minuty a zaznění gongu vyhlásí ringový rozhodčího za vítěze zápasu jeho soupeře.

Důležité je rovněž zmínit, že jednotlivé profesionální boxerské organizace (IBF, WBC, WBA a WBO) mají mírně odlišnou interpretaci technického vítězství na body.

Pro některé další sázky je důležité vědět, na kolik kol se zápas boxuje. Sázkové kanceláře to u zápasu většinou uvádějí, přesto se to hodí zopakovat. Většina boxerských zápasů jsou buď standardní profesionální zápasy (10 tříminutových kol) nebo titulové zápasy (12 tříminutových kol). V amatérském boxu, např. na olympijských hrách se boxuje celkem na tři tříminutová kola.

 

2) Zaměřte se na předzápasovou přípravu boxera

Úspěch vašich sázek závisí na tom, kolik relevantních informací se vám o zápasnících podaří získat. Nejdůležitější faktory, jež byste neměli přehlížet, jsou změna trenéra a přechod do nižší či vyšší váhové kategorie, což s sebou častokrát nese změnu zápasníkova stylu.

Při přechodu do vyšší váhové kategorie může boxer přijít např. o svoji rychlost a výbušnost, kterou ztrácí s nabytou svalovou hmotou. Kvůli větší váze svalů, se kterou doteď zápasník neboxoval, se také rychleji unaví, z čehož může těžit jeho soupeř.

U nezasvěceného sázkaře, který se podívá na formu (rozumějte předzápasovou postavu) obou zápasníků, může dojít ke špatné interpretaci tohoto ukazatele. Velikostní výhoda může být sice výhodou v první polovině zápasu, ovšem pokud zápas dojde do pokročilejšího stadia, získávají výhodu přirozeně lehčí vytrvalostní sportovci. Nemluvě o tom, že některé metody vedoucí ke zvýšení svalové hmoty negativně ovlivňují boxerovu rychlost a výsledkem je sice mohutnější a svalnatější postava, ale zároveň ztráta rychlosti a výbušnosti.

V amatérském a profesionálním boxu jsou váhové kategorie trochu odlišné. Vzhledem k tomu, že většina zápasů, na něž jsou vypisovány kurzy, spadá pod profesionální organizace, najdete zde přehled váhových kategorií profesionálního boxu.

Přehled váhových kategorií v profesionálním boxu

 

3) Poznejte boxerovu historii aneb jak si zápasník vedl v minulosti proti boxerům s podobným stylem, jakým boxuje jeho soupeř

Po důkladné analýze předzápasové přípravy, přichází na řadu analýza boxerových schopností proti soupeřům boxujících podobným stylem jako jeho nynější soupeř. Kromě toho vezměte v potaz i to, jak se mu daří v zápasech na této úrovni, protože jak jsme zmínili výše, přechod do jiné váhové kategorie může znamenat změnu stylu a ztrátu určitých schopností.

Ovšem i při pohledu do historie buďte opatrní a nepřikládejte výsledkům příliš velkou váhu. To, že měl v minulosti boxer výborné výsledky, nemusí nutně znamenat, že je skvělý boxer (hodně záleží na tom, proti komu boxoval a v jakém rozpoložení se jeho soupeři nacházeli) a naopak, pokud se mu nějaký nedávný zápas nepovedl, nemá smysl ho zatracovat.

Při pohledu do minulosti tedy věnujte největší pozornost zápasům proti soupeřům s podobným stylem boje, jakým se vyznačuje jeho současný protivník. Zaměřte se na silné a slabé stránky a získáte lepší představu, jak na tom oba sportovci v porovnání jsou.