Z rubriky "Na jaké sporty sázet" - Baseball (MLB)

Baví-li vás šťourat se ve statistikách a každý svůj tip detailně analyzujete, bude pro vás studium baseballu výbornou volbou. Všechny ostatní musíme předem varovat, že sázení na baseball je především velké množství mravenčí práce. Baseball patří spolu s americkým fotbalem, basketbalem a ledním hokejem mezi tradiční zámořské sporty a sázky na ně dosahují především v USA astronomických hodnot. Pokud se budeme bavit o sázení na baseball, máme tím na mysli sázení převážně na MLB. Kromě ní najdete v nabídce sázkových kanceláří nejčastěji ještě japonskou a mexickou ligu. Na co vše myslet při sázení na baseball?

 
Luboš Přibyl

Luboš Přibyl

Z rubriky "Na jaké sporty sázet" - Baseball (MLB)

Baví-li vás šťourat se ve statistikách a každý svůj tip detailně analyzujete, bude pro vás studium baseballu výbornou volbou. Všechny ostatní musíme předem varovat, že sázení na baseball je především velké množství mravenčí práce. Baseball patří spolu s americkým fotbalem, basketbalem a ledním hokejem mezi tradiční zámořské sporty a sázky na ně dosahují především v USA astronomických hodnot. Pokud se budeme bavit o sázení na baseball, máme tím na mysli sázení převážně na MLB. Kromě ní najdete v nabídce sázkových kanceláří nejčastěji ještě japonskou a mexickou ligu. Na co vše myslet při sázení na baseball?

 

Typy sázek na baseball

Stejně jako u amerického fotbalu rozlišujeme i v baseballu tři základní typy sázek. V první řadě jde o sázku na Vítěze zápasu, též známou pod pojmem Money Line, kdy prostě vsadíte na jednu vítěznou stranu (zde pozor na výjimku v japonské NPB, kdy remíza nastat může, a to po 12. směně). Některé sázkové kanceláře, např. Fortuna nabízí i sázku na remízu, protože i ta je pochopitelně možná. Pokud však nastane, hraje se extra směna, dokud nevzejde vítěz.

Dalším typem sázek jsou tzv. run lines. Jde o handicapové sázení, jež vyžaduje větší znalosti. Typický baseballový handicap je +/- 1,5 bodu. V podstatě jde o takový ekvivalent 3 bodů v americkém fotbalu.

Třetím hlavním typem sázek na baseball je OVER/UNDER na celkový počet bodů v zápase, k jehož sázení byste měli znát detailně specifika tohoto sportu včetně stadiónů, na nichž se hraje. Není totiž náhodou, že na některých hřištích, jako např. v Coloradu (Coors Field) či Arizoně (Chase Field) bývá průměrně více přeběhů a na některých, např. v San Franciscu (Oracle Park) a Seattlu (Safeco Field) bývá přeběhů tradičně méně. Stadiony se totiž liší svými rozměry. Při sázkách na OVER/UNDER se rovněž vyplatí sledovat počasí (více o něm níže).

 

Faktory, které je třeba zohlednit při analýze

1) Zahajující nadhazovač

V žádném kolektivním sportu nenajdete důležitější pozici než zahajujícího nadhazovače v baseballu. Důkazem budiž i informace o tom, kdo na této pozici nastupuje vedle kurzů sázkové kanceláře. Samotný kurz na výsledek zápasu bývá výběrem startovacího nadhazovače výrazně ovlivněn. Baseball se hraje na 9 směn (v případě, že nedojde k remíze a extra směnám navíc) a první nadhazovač většinou průměrně vydrží 6 směn.

Týmy mají určenou základní rotaci 5 až 6 startovacích nadhazovačů, kteří se točí pořád dokola, tzn. že v každém zápase začíná jiný nadhazovač. Vzhledem k tomu, že startér vydrží na hřišti cca 2/3 zápasu, je jeho podíl na vývoji zápasu zásadní. Ačkoli by se mohlo zdát, že stačí mít výborného nadhazovače a máte vyhráno, není to pravda. I nejlepší nadhazovač v lize je bez pomoci obrany a dobrého bullpenu (skupina nadhazovačů, kteří nastupují do zápasu, jakmile startovač dohází) bezmocný. Důležité je sledovat, jak se zahajovacímu nadhazovači daří proti určitému týmu a jeho pálkařům, protože i když jeho bilance v dosavadní sezóně může být deset vítězství a žádná prohra, najednou narazí na tým, proti jehož pálkařům se mu nedaří a bilance 10 - 0 mu je k ničemu. Do své analýzy tedy musíte zakomponovat i sestavu soupeřových pálkařů.

Důležité statistiky, které u nadhazovačů sledovat:

  • Poměr SO / BB (K / BB) - "SO" nebo "K" označuje strikeout (vyřazení / vyoutování pálkaře ze hry třemi dobrými nadhozy) a situace "BB" (meta zdarma / Walk) nastane v případě, že se nadhazovači 4x nepovede dobře nadhodit (trefit strike zónu) a pálkař se posouvá na první metu, aniž by musel odpálit. Poměr mezi těmito dvěma čísly vypovídá o kvalitě nadhazovače mnohé.
  • IP (Innings Pitched) - Počet nadhazovaných směn (nejlepší nadhazovači mívají přes 200 IP za sezónu).
  • WHIP (Walks and Hits per Inning Pitched) - Průměr met zdarma a úspěšných odpalů, které nadhazovač soupeři umožní za jednu odházenou směnu (WHIP pod 1,0 je skvělý výkon, pod 1,2 dobrý výkon a nad 1,5 špatný výkon).
  • ERA (Earned Runs Average) - Vyjadřuje, kolik doběhů umožní nadhazovač průměrně za zápas (za průměr se považuje ERA kolem 3,0).
 

2) Bullpen

Termínem bullpen je označována skupina nadhazovačů, která zápasy nestartuje, ale nastupuje do nich v průběhu, jakmile dohází zahajovací nadhazovač. Jde tedy o takovou střídačku nadhazovačů. Abyste si udělali lepší představu o tom, kolik nadhazovačů využívají v průměru týmy MLB během sezóny, bylo toto číslo v sezóně 2017 rovných 28. Při tak vysokém počtu proto není divu, že kvalita jednotlivých nadhazovačů je dosti odlišná a často se stává, že někdo z bullpenu selže a dovolí soupeři otočit zápas. Z toho důvodu je důležité mít přehled i o těchto nadhazovačích a sázet na týmy, jejichž bullpen má dobrá čísla. Problém bullpenu je, že nevíte, koho trenér pošle do hry, takže se můžete orientovat pouze podle celkových statistik bullpenu.

Mezi bullpenem se nachází i specialisti na uzavírání zápasů, tzv. closeři. Ti mívají skvělé statistiky a obvykle nastupují na jednu až tři poslední směny, kdy je potřeba udržet těsnější výsledek.

 

3) Pálkaři

Proti nadhazovačům se staví pálkaři. Byť bývají pálkaři dosti rozliční (rychlí běžci s menší silou a kratšími odpaly, silový pálkaři schopni pravidelně střílet homeruny apod.), vyplatí se u nich sledovat několik základních statistik, aktuální formu a kdo jim nadhazuje.

Vypovídající formu pálkaře zjistíte z cca 5 posledních zápasů. Pokud je ve skvělé formě, tak se pravděpodobně prosadí i proti skvělému nadhazovači a naopak. Sebevědomí hráčů hraje v baseballu důležitou roli. Ze základních statistik, které vám napoví o výkonnosti pálkaře, byste měli sledovat především tyto (zaměřte se i na statistiky pálkaře proti konkrétnímu nadhazovači, nejen proti celému týmu; jinak se mu bude dařit proti levorukému nadhazovači než proti pravorukému atd.):

  • AVG / BA (Batting Average) - Pálkařský průměr (nejlepší pálkaři mají průměr přes 0,300, tedy přes 30 %, špatná čísla jsou cca pod 0,230).
  • PA (Plate Appearances) - Udává kolikrát hráč nastoupil k odpalu.
  • OBP (On Base Percentage) - Udává, kolikrát se hráč dostane na první metu, pokud zrovna nezkouší ulejvku (nejlepší hráči mají průměr přes 0,350).
  • SLG (Slugging percentage) - Průměr met dosažených odpalem (nejlepší hráči mají přes 0,500).
  • OPS (On base Plus Slugging) - Součet OBP + SLG (výjimečně se někdo dostane přes 1,000).
 

4) Zranění

Faktor, jež se vyplatí a doporučuje sledovat v každém sportu. V baseballu je důležité sledovat zranění především u nadhazovačů. Pokud se např. některý hráč vrací po dlouhodobějším zranění, může mu nějaký čas trvat, než nad svým nadhozem získá ztracenou kontrolu.

Obecná pravidla, jichž byste se měli držet, jsou:

  • Nesázet na tým, jehož startovní nadhazovač není 100% v pořádku nebo pokud se vrací po nějakém zranění
  • Sledujte i zdravotní stav pálkařů, pokud by důležitých pálkařů chybělo více, může to pro výkon týmu znamenat velký problém a raději se sázce na takový tým vyhněte
Zranění jsou v baseballu obvyklá
Zdroj: forbes.com

 

5) Statistiky, statistiky, a ještě jednou statistiky

Baseball je jeden z nejtaktičtěji pojatých sportů, ne-li přímo ten nejtaktičtější. Bez nadsázky o něm můžeme říci, že jde o šachy na hřišti. Velký prim hrají statistiky, baseball je pravděpodobně datově nejsledovanější sport vůbec. Kromě těch výše zmíněných, jež jsou důležitými faktory udávajícími výkonnost jednotlivce, existuje celá řada dalších více či méně podstatných statistik, které baseballoví nadšenci sledují a analyzují.

K dispozici jsou opravdu nekonečná kvanta dat a moderní metriky jako BABIP, ERA+, FIR, WAR, wOBA, wRC+ a mnohé další jsou v dnešní době považovány za základní složku odhadování výsledků MLB. S mírou informovanosti však roste i nebezpečí špatné analýzy, zvláště u začátečníků. Umět všechna data včetně hromady proměnných (např. úspěšnost proti levorukým pálkařům či levorukým nadhazovačům atd.) správně využít a dosadit je do rovnice složené z motivace, následujícího programu týmu či počasí není vůbec snadné.

To, jak je důležité umět ve statistikách číst, si uveďme na jednoduchém příkladu dvou nadhazovačů. Nadhazovač X dovolí v zápase pět přeběhů týmu, jehož průměr přeběhů na zápas je 5,35 a nadhazovač Y dovolí pět přeběhů týmu s průměrem 3,65 přeběhů na zápas. Ve statistikách budou mít zapsané stejné hodnoty, i když je nadhazovač X evidentně úspěšnější. Chceme tím říct, že při analýze je potřeba brát v úvahu celou řadu faktorů a uvažovat nad nimi jako nad jednotlivými komponenty, ze kterých skládáme výsledný celek.  

Pro nejvíce informací a statistik o MLB navštivte přímo webové stránky soutěže mlb.com nebo tipařský web covers.com.

 

6) Počasí

Při zmínce o sázení na OVER/UNDER jsme již nakousli, že důležitým faktorem ovlivňujícím konečný výsledek je počasí. Věděli jste například, že čím větší teplo je, tím dále míček létá? Je to dáno řidším vzduchem. Naopak vlhký vzduch je hustší a míček v něm létá hůře. Kromě teploty a vlhkosti si všímejte především větru. Ten může výrazně ovlivnit výkon pálkaře. Pokud vítr fouká pálkaři do zad, pomůže mu odpálit míček dále a naopak. Tyto faktory tedy neopomíjejte hlavně v sázkách na celkový počet bodů.

Při sázení na baseball byste rovněž měli brát v potaz denní dobu, kdy se hraje. Pálkaře může totiž negativně ovlivnit i pozice slunce. Při hře v noci pak někteří vidí míček lépe než jiní.

 

7) Rozpis zápasů soutěže a motivace v jednotlivé fázi ligy

Jednou z velkých výhod baseballového sázkaře je opravdu dlouhotrvající sezóna čítající velké množství zápasů, na něž se dá sázet. V MLB odehraje každý tým v základní části 162 zápasů a každý den je na co sázet. Týmy hrají v sériích proti stejnému soupeři (3 nebo 4 zápasy po sobě), což hraje v sázkařův prospěch, neboť to, co platí v prvním zápase, platí i v těch dalších (velmi zjednodušeně řečeno).

To, co se rozhodně vyplatí sledovat, je motivace týmu vyhrát konkrétní zápas. Některé zápasy jsou s ohledem na play-off zkrátka méně důležité než jiné a týmy mohou mít tendenci takovým zápasům nepřikládat velkou důležitost. To se projeví především na sestavě týmu.

 

8) Přizpůsobování se tendencím

V sezóně 2014 se v MLB opět objevila obranná přeskupování. Základy této taktiky položil v sezóně 1946 manažer týmu Cleveland Indians Lou Boudreau. Díky úspěšnosti této metody začal v lize klesat poměr přeběhů ke skórování, což vedlo i k voláním po zakázání této obranné taktiky. Jak je však vidno v přiložené tabulce, baseball se tomu přizpůsobil a v následujících sezónách se tato čísla začala zvedat.

Útočné statistiky z MLB
Zdroj: pinnacle.com

 

Pozitivní vliv na útočnou fázi je připisován týmům, které řešily, jak proti tomuto obrannému seskupení hrát. Objevila se ovšem i tvrzení, že míček používaný v MLB je "upravený". Této verzi přihrává i fakt, že v roce 2017 byla frekvence homerunů o 40 % vyšší než v sezóně 2014, v níž se začalo znovu používat přeskupení do pole.

Toto je jen malá ukázka toho, jak se hra neustále mění a vyvíjí a společně s těmito změnami byste měli reagovat i vy a dokázat toho využít ve svůj prospěch. Tyto tendence se odráží v nabízených kurzech a v tomto konkrétním případě by se tedy dalo očekávat, že kurzy na OVER/UNDER budou vypisovány s očekáváním, že vzestup útoků a úspěšných pálkařů bude pokračovat. Na vás tedy je pečlivě sledovat metriky útoku a přizpůsobit se dříve, než to stihne zbytek trhu. A podobných tendencí je v baseballovém světě mnoho, využijte toho.

Pro více informací o sázení na jednotlivé druhy sportu navštivte naši sekci Na jaké sporty sázet? Sázení podle jednotlivých druhů sportů