Itálie, Portugalsko či znovu Wales? Češi budou při losování baráže mezi nenasazenými

Luboš Přibyl

Luboš Přibyl

Itálie, Portugalsko či znovu Wales? Češi budou při losování baráže mezi nenasazenými


I přes výhru 2:0 nad Estonskem, kterou se národní fotbalová reprezentace rozloučila s letošním rokem, bude při losování březnové baráže mezi nenasazenými týmy. Může si tak zopakovat souboj s Walesem či Skotskem, zároveň jí ale hrozí úřadující evropští šampioni Italové, Portugalci v čele s Ronaldem, Rusové nebo Švédové.

Hlavní hrozbou Itálie a Portugalsko

Čeští fotbalisté měli pramalou šanci dostat se mezi nasazené už před zápasem s Estonci. Aby se tak stalo, museli se dostat na druhé místo, porazit Estonsko alespoň o šest branek, a zároveň doufat v příznivý vývoj v ostatních skupinách. Nic z toho se nestalo, a tak je jasné, že v semifinále baráže narazíme na silného soupeře, a to navíc na jeho půdě.

Všichni potenciální soupeři dosahují velkých kvalit, přesto mezi nimi najdeme jména, která by si nepřál nikdo. Řeč je o posledních dvou evropských šampiónech Itálii a Portugalsku.

Mnohem hratelnější soupeři by byly např. Skotové či Velšané, s nimiž máme nedávnou zkušenost. Stejné přání vyslovil i asistent hlavního trenéra Šilhavého Jiří Chytrý: "Osobně bych preferoval, kdybychom dostali znovu Wales nebo Skotsko. Máme s nimi zkušenost, i tu pozitivní, že bychom to mohli zvládnout. Navíc o nich máme informace, takže příprava by byla snazší. Kluci si na to sáhli a přesvědčili se v těch zápasech, že na to mají. Mohlo by to hrát psychologickou roli a pomoci," přemítal.

Dalšími variantami jsou Švédsko a Rusko. Skandinávcům protekla šance nechat za sebou ve skupině Španělsko mezi prsty až v listopadovém dvojzápase. Šokující byla především prohra 0:2 v Gruzii. V posledním zápase skupiny si Španělé ve vzájemné konfrontaci postup pohlídali a zvítězili v domácím prostředí 1:0. K Rusům byl osud velmi krutý. Z posledního zápasu v Chorvatsku jim stačil k jisté účasti v Kataru bod. O ten je však připravil vlastním gólem v 81. minutě Kudryashov, a tak i oni budou muset absolvovat nevyzpytatelnou baráž.

Italové slaví vítězství na EURO 2020

Zdroj: globaltimes.cn

Nepřesvědčivá kvalifikace

Kalendářní rok 2021, během něhož národní tým vinou koronaviru sehrál nejvíce utkání (17) v historii české i československé reprezentace, začal třemi březnovými kvalifikačními duely. A začal více než dobře. V úvodním utkání s Estonskem si náš celek s dosti okleštěným výběrem soupeře poradil jednoznačně 6:2. Kvalifikační vrchol přišel hned v následujícím utkání s Belgií. Lídra světového žebříčku český tým místy přehrával a mohl z utkání vytěžit i více než jen bod za remízu 1:1. Před utkáním ve Walesu se vše zdálo perfektní. Jenže na Ostrovech naši narazili. Po zbytečném vyloučení Schicka šli do deseti a v závěrečné desetiminutovce inkasovali a prohráli 0:1.

Podzimní část kvalifikace bylo jedno velké trápení, které vyvrcholilo domácí remízou 2:2 s hlavním rivalem v boji o druhé místo Walesem. Tímto zápasem si svěřenci Jaroslava Šilhavého v podstatě odpálili možnost dostat se mezi nasazené celky a narazit na potenciálně hratelnější soupeře. Mezi nenasazenými budou kromě nás ještě Turecko, Polsko, Severní Makedonie, Ukrajina a Rakousko.

Zaplať pánbůh za Ligu národů

Za normálních okolností bychom mohli s třetím místem na Katar rovnou zapomenout. UEFA nám však naštěstí svou "zbytečnou a nesmyslnou" Ligou národů udělala obří službu a jen díky ní ještě české naděje na historicky druhou účast na světovém šampionátu nevyhasly. Nakonec se tedy úspěch či neúspěch nároďáku bude hodnotit až podle březnové baráže.

Vstupní bonus u 22bet

Rozlosování barážového pavouka

Losovací akt proběhne 26. listopadu ve švýcarském Curychu. Z dvanáctky reprezentací se na závěrečný turnaj do Kataru podívají pouze tři týmy. Účastníci baráže budou rozděleni do tří pavouků po čtyřech týmech, které se vyřazovacím systémem utkají v semifinále a finále. Hrát se bude vždy jen na jedno utkání. V semifinále, jež se uskuteční 24. března, budou mít výhodu domácího prostředí nasazené týmy. Pořadatele finále (29. března) určí los. Na barážová utkání si samozřejmě budete moct vsadit u všech našich sázkových kanceláří.