Hokejisté odletěli do Pekingu bez Hrubce a Špačka

Roman Mráz

Roman Mráz

Hokejisté odletěli do Pekingu bez Hrubce a Špačka


Česká hokejová reprezentace odletěla směr Peking bez gólmana Šimona Hrubce i útočníka Michaela Špačka. Do začátku olympijského hokejového turnaje zbývá už jen týden a tak je účast obou hráčů momentálně nejistá. Zejména u Špačka je podle generálního manažera hokejové reprezentace Petra Nedvěda start s velkým otazníkem: „U Michaela Špačka je problém i to, že už delší dobu nebyl na ledě. Obávali jsme se, že u někoho taková situace může nastat."

Větší šance je u Hrubce

Důvod kvůli kterému oba dva hráči museli zatím zůstat doma, je totožný - koronavirus. Podle mluvčího hokejové reprezentace Zdeňka Zikmunda je o něco větší šance, že se některý z hráčů opět připojí k týmu u Šimona Hrubce: „Špaček nesplňuje požadavek několika po sobě následujících negativních testů a kolísavé hodnoty zatím neumožňují, aby usednul na palubu nějakého letu do Číny. Covidová ruleta pro něj nevychází vůbec dobře. Onemocnění prodělal také Hrubec, u nějž je snad větší šance, aby mohl cestovat v nejbližších dnech." Situaci okolo obou hráčů bude muset Petr Nedvěd řešit na dálku z Pekingu. Což, jak sám potvrdil, nebude úplně jednoduché v situaci, kdy je třeba se věnovat především týmovým potřebám v dějišti olympiády: „Je to celé na prd."

Dějiště hokejového turnaje Beijing National Indoor Stadium                                                                            zdroj: globaltimes.cn

V problémech i Dánové

Z koronavirových okolností a neustálého testování jsou otrávení i samotní hráči. Útočník Tomáš Zohorna doufá, že se hokejistům povede tyto nepříjemnosti alespoň trochu hodit za hlavu po prvním společném tréninku v dějišti olympiády: „Není to příjemný. Ani nevím, jestli existuje nějaký recept, jak zařídit, aby to šlo mimo nás. Ale snad to na prvním společném tréninku mužstva ve čtvrtek v Pekingu trochu pomine a budeme se soustředit už jen na hokej." Nutno dodat, že problémy s koronavirem řeší i ostatní týmy. Například první soupeř české reprezentace Dánsko mělo po příletu do Pekingu pozitivně testovaných hned šest hráčů.

První utkání už za týden

České hokejisty čekají ve skupině B souboje proti reprezentacím Ruska, Švýcarska a Dánska. Právě proti seveřanům odehraje Česko 9. února od 14:10 svůj první turnajový duel. Druhý zápas čeká  svěřence Filipa Pešána 11. února v 9:40 proti Švýcarům a skupinové duely uzavře souboj proti Rusku 12. února od 14:10