Historicky první zlato pro Nový Zéland ze ZOH vybojovala Synnottová


Novozélandská snowboardistka a úřadující mistryně světa Zoi Sadowská Synnottová vyhrála závod ve slopestyle a po bronzové medaili z Pchjongčchangu získala pro svou zemi i historicky první zlato ze zimní olympiády. Obhájkyně posledních dvou olympijských triumfů Američanka Jamie Andersonová dokončila závod až na 9. místě. Česká snowboardistka Šárka Pančochová nepostoupila z kvalifikace.

Andersenové to do třetice nevyšlo

Disciplína slopestyle se na zimních olympijských hrách objevila poprvé na hrách v Soči v roce 2014. Tehdy i o čtyři roky později v Pchjongčchangu brala zlatou medaili Jamie Andersenová. Letos v Pekingu to už do třetice nevyšlo a Američanka skončila na 9. příčce. V Pekingu ji vystřídala Synnottová z Nového Zélandu, která vyhrála už kvalifikaci. Ve finále porazila o pět bodů Marinovou z USA. Je to pro ni zároveň už druhá olympijská medaile. Tu první vybojovala ještě jako šestnáctiletá na posledních hrách před čtyřmi lety. 

zdroj: channelnewsasia.com

První zlato pro Zéland

Nový Zéland se tak může těšit ze zlaté premiéry na zimní olympiádě. Synnottová neskrývala nadšení ze svého úspěchu i z toho, že je to právě ona, kdo doveze do Nového Zélandu jako první zimní olympijskou zlatou: „O to víc pro mě to vítězství znamená, že je to první zlatá medaile pro Nový Zéland. Jsem hrdá na to, že jsem Kiwi. Doufám, že doma jsou hrdí na mě a slaví to.“ Na dalších medailových místech se umístila stříbrná Američanka Marinová a bronzová Coadyová z Austrálie. Naše Šárka Pančochová se do finále neprobojovala z kvalifikace a skončila na 26. místě.