Gilles Villeneuve

Roman Mráz

Roman Mráz

Gilles Villeneuve


Gilles Villeneuve byl kanadský pilot formule 1, který zasáhl do seriálu F1 na konci 70. let a během čtyř let si připsal s monopostem šest vyhraných závodů. Slibně rozvíjející se kariéru Villeneuva utnula tragická nehoda v kvalifikaci při VC Belgie v roce 1982, následky které Kanaďan po převozu do nemocnice zemřel. V jeho stopách poté úspěšně pokračoval v 90. letech syn Jacques, který v roce 1997 ovládl šampionát F1.

            Gilles Villeneuve

  • Tým: -
  • Stát: Kanada
  • Datum narození: 18. ledna 1950
  • Datum úmrtí: 8. května 1982
  • Počet závodů v F1: 67
  • První závod v F1: VC Velké Británie 1977
  • První vyhraný závod: VC Kanady 1978
  • Poslední vyhraný závod v F1: VC Španělska 1981
  • Poslední závod v F1: VC San Marina 1982
  • Počet pódiových umístění v F1: 13
  • Počet vítězství v F1: 6
  • Nejlepší sezóna v F1: 1979 (2. místo)

Začátky kariéry

Se závoděním jako takovým začal Gilles tak trochu netradičně prostřednictvím sněžných skútrů, na kterých se mu dařilo a v roce 1974 dokonce vyhrál světovou sérii. Úspěchy na sněhu mu navíc přinášely i potřebné finance do budoucích motoristických závodů.

Skútry přinesly kanadskému závodníkovi nejen potřebnou finanční injekci, ale profitoval z nich také později při závodech ve formulích. Jak sám později vzpomínal, díky na sněhu klouzajícím skútrům se výrazně zlepšil při jízdě s monopostem na mokré vozovce a zároveň se zlepšil v reakcích při neočekáváných situacích.

Villeneuve na sněžném skútru

                                                              Gilles Villeneuve (vpravo) to uměl i na sněžných skútrech             zdroj: motorsportmagazine.com

S motorsportem začal mladý Kanaďan v místních drag-racing závodech s upraveným Fordem Mustangem z roku 1967. Místní závody však Gillesovi přestaly brzo stačit a přesunul se do oblastní quebecké Formule Ford, kterou v roce 1973 ovládl, když vyhrál sedm z deseti závodů, do kterých nastoupil.

Od sezóny 1974 začal kanadský pilot jezdit ve Formuli Atlantic a nakonec v této sérii strávil čtyři úspěšné ročníky, když v letech 1975 a 1976 mistrovství vyhrál. I v těchto pozdějších letech, když už se věnoval pouze motorsportu, provázela Gillese minulost spojená se skútry. Jeho druhou sezónu ve Formuli Atlantic totiž částečně sponzoroval výrobce skútrů Skiroule.

Sledujte závody Formule 1 živě 

Formule 1

Do prestižního seriálu F1 se Gilles Villeneuve dostal na radu tehdejší hvězdy Jamese Hunta a také díky sponzoringu Marlbora. První Velkou cenu si odbyl ve Velké Británii v barvách stáje McLaren v roce 1977 a umístil se na solidním 11. místě.

Jediný závod a po Kanaďanovi zatoužilo Ferrari

To byl také jeho první a poslední závod s McLarenem, při jeho premiéře v Británii na sebe totiž Gilles upoutal pozornost šéfa italské stáje Scuderia Ferrari, Enza Ferrariho. Ten mladého Kanaďana přijal do své stáje v probíhající sezóně coby třetího jezdce. Villeneuve se tak ve Ferrari setkal s legendou F1 Rakušanem Nikim Laudou, který se stal ten rok podruhé mistrem světa. Tato spolupráce však trvala pouhé dva závody.

Ve Ferrari se Gilles krátce potkal s legendárním Laudou

                                                                   Ve Ferrari se Gilles potkal krátce i s legendárním Laudou                     zdroj: pinterest.com

Po sezóně odešel Lauda k Alfě Romeo a Gilles se tak posunul v hiearchii jezdců Ferrari Scuderia o stupínek výše. Sezóna 1978 byla zároveň prvním ročníkem F1, který kanadský pilot odjezdil kompletní. A z pohledu nováčka si nevedl vůbec špatně. Při VC Rakouska vybojoval první umístění na bedně, když závod dokončil na třetí příčce a v posledním závodě sezóny v Kanadě vyhrál také svůj první závod v monopostu F1. To nakonec stačilo na konečné 9. místo celkového pořadí.

To nejlepší přišlo na konci 70. let

Nejlepší ročník své kariéry prožil Villeneuve hned ve své druhé kompletní sezóně, tedy v roce 1979. Tři první a čtyři druhá místa ho katapultovala na konečnou druhou příčku. Zároveň pomohl svému novému týmovému kolegovi Jody Scheckterovi z JAR získat mistrovský titul a Ferrari tak mohlo navíc slavit pohár konstruktérů. 

Od roku 1981 plnil Gilles Villeneuve roli týmové jedničky italské stáje. V tomto ročníku vybojoval Kanaďan 25 bodů, když vyhrál VC v Monte Carlu a Španělsku, což stačilo na konečné 7. místo šampionátu.

Špatný vstup do roku 1982 a tragédie v Belgii

Začátek sezóny 1982 nebyl pro Gillese v žádném případě ideální. První dvě Velké ceny v Jihoafrické republice a Brazílii vůbec nedojel a při VC USA Západ byl pro změnu diskvalifikován kvůli špatnému zadnímu křídlu vozidla. Náladu si zvedl až ve čtvrtém podniku sezóny v San Marinu, kde dojel na druhé pozici. Závod na Apeninském poloostrově byl však pro Villeneuva tím posledním v jeho krátké kariéře. 

K osudné tragické havárii, která nakonec stála mladého Kanaďana život, došlo během kvalifikace na VC Belgie, když se v levotočivé zatáčce poukoušel předjet Jochena Masse. Němec jel výrazně pomaleji než Gilles a když si všimnul, že se ho kanadský pilot snaží předjet, snažil se mu udělat místo manévrem doprava. Bohužel v ten samý okamžik měl stejný plán i Villeneuve a v rychlosti 200 km/h narazil do zadní části formule Masse. Formule kanadského pilota byla vymrštěna do vzduchu a letěla 100 metrů, než znovu dopadla i s Gillesem na zem. Ten byl po nárazu vozu katapultován bez helmy z formule a až po 50 metrech se jeho tělo zastavilo nárazem do oplocení na okraji zatáčky. K bezvládnému tělu Villeneuva se jako první dostali jezdci John Watson a Dereck Warwick, kteří ho vyprostili z plotu. Během minuty byl u Gillese také lékař, který zjistil, že je kanadský pilot v bezvědomí, nedýchá, ale zároveň mu ještě nahmatal puls. Následoval transport vrtulníkem do nemocnice v Lovani, kde se bohužel zjistilo, že Villeneuve má po nehodě zranění neslučitelná s životem - zlomený vaz. A ačkoliv se místní lékaři ještě snažili konzultovat situaci s odborníky po celém světě, Gilles Villeneuve na následky tragické havárie ještě týž den večer zemřel.

Osobní život

Kanadský závodník se narodil v kanadské provincii Quebec Seville Villeneuvovi, který se živil jako ladič klavírů a jeho manželce Georgette. Dětství prožil Gilles v městěčku Berthierville společně se svým starším bratrem Jacquesem, který se podobně jako on věnoval motorsportu a úspěšně působil v seriálu Atlantic Formule i mototristických soutěžích Can Am a Cart.

V roce 1970 se Gilles oženil s Joanne Barthe, s níž měl dvě děti, syna Jacquese a dceru Mélanii. Syn Jacques zdědil otcovy závodní geny, stal se později také pilotem formule 1 a nutno dodat, že velice úspěšným, když v roce 1997 dokonce slavil zisk mistrovského titulu. Gilles Villeneuve byl známý tím, že během své motoristické kariéry bral rodinu v obytném voze s sebou na závody v průběhu celé sezóny a v tomto zvyku pokračoval i během působení v F1.

Gilles Villeneuve s rodinou

                                         Gilles Villeneuve jezdil na závody v obytném voze s rodinou                               zdroj: skysports.com

Jméno Gilles Villeneuve mělo přesah i daleko za hranice závodních okruhů a kanadský jezdec se stal několikrát také středem inspirace například hudebních kapel. Quebecká progresivní pop-rocková kapela The Box složila v roce 1984 píseň „Live on TV“, která je inspirovaná Villeneuveovou smrtí.  V roce 2017 pro změnu italská rocková kapela The Rock Alchemist napsala píseň nazvanou jednoduše „27“ pro své album Elements, jako poctu vozu Gillese Villeneuvea, který jezdil v F1 také s číslem 27.

Na počest bývalého skvělého pilota formule 1 je také pojmenovaný závodní okruh v kanadském Montrealu, na kterém se jezdí VC Kanady.

„Miloval jsem na tom chlapíkovi doslova všechno. Někdy sice až moc riskoval, ale byl to jednoduše ten nejbláznivější čert, kterého jsem kdy ve formuli 1 potkal. Jedno bylo jisté – měl z nás ze všech nejvíce talentu!“ - Niki Lauda

 

Nenechte si ujít profily dalších jezdců Formule 1:
         
 

Niki Lauda

Michael Schumacher

Lance Stroll

 

 

Odkazy na zdroje:
  1. https://en.wikipedia.org/wiki/Gilles_Villeneuve
  2. https://cs.wikipedia.org/wiki/Gilles_Villeneuve
  3. https://f1news.autoroad.cz/historie-gp/100971-den-kdy-nas-opustil-gilles-villeneuve-video
  4. https://www.formula1.com/en/information.canada-circuit-de-gilles-villeneuve-montreal.3ootdKogPeMEGqcNpleNrN.html