Fortuna poslala 4 miliony korun na podporu Ukrajiny

Luboš Přibyl

Luboš Přibyl

Fortuna poslala 4 miliony korun na podporu Ukrajiny


Po symbolickém gestu Tipsportu a Chance, které se po napadení Ukrajiny rozhodly vyřadit z nabídky ruské soutěže, přišla s podporou Ukrajině také Fortuna. Ta se nerozhodla zastavit ruské soutěže, ale naopak výtěžek z ruských soutěží věnuje Ukrajině, respektive organizaci Člověk v tísni, která pomoc Ukrajině zajišťuje.

4 miliony korun pro Ukrajinu

Fortuna se rozhodla k odlišnému přístupu než Tipsport. Ruské soutěže v nabídce ponechala a výnos ze sázení na tyto soutěže daruje organizacém zajištťujícím humanitární pomoc Ukrajině.Druhá největší česká sázková kancelář na svém webu uvádí následující:

Útok na Ukrajinu vnímáme ze strany ruské armády jako bezprecedentní akt násilí a porušení všech demokratických a právních principů, které moderní společnost budovala v posledních 30 letech. Cítíme sounáležitost s ukrajinským národem, kterému chceme v těžkých chvílích vyjádřit maximální podporu a pomoc, a to nejenom verbální a symbolickou, ale i finanční.

Bezprostředně věnujeme na příslušné konto organizace Člověk v tísni 4 miliony korun. Ve finanční podpoře válkou zasažené zemi pak budeme pokračovat v souladu s předem nastavenými parametry.

V rámci sportovního prostředí, které je naším domácím hřištěm, jsme zvyklí ctít pravidla fair-play. To, co se v těchto dnech odehrává na Ukrajině, ale s tímto principem nemá nic společného. Jsme svědky nesmyslného a zcela zbytečného válečného konfliktu, který nebude mít vítěze, jenom poražené. Pokud chceme dál budovat moderní společnost, nemůžeme být v těchto dnech lhostejní a musíme pomoci tak, jak můžeme a tam, kde je to nejvíce potřeba,“ říká David Vaněk, generální ředitel Fortuny.

V zastavení ruských soutěží nevidíme smysl, stanou se pro nás parametrem při určování částky, kterou na humanitární účely věnujeme. Vážíme si všech, kteří agresi na Ukrajině čelí a kteří ji odsuzují, včetně samotných Rusů, kteří ctí demokratické zásady a nebojí se vyjádřit svůj názor,“ dodává.

První čtyři miliony korun, které darujeme na pomoc lidem na Ukrajině, odpovídají výnosu z ruských lig a soutěží v prvních dvou měsících letošního roku. Stejným způsobem pak bude kalkulován příspěvek, který věnujeme v dalších měsících, ať už opět Člověku v tísni, nebo jiné organizaci, která bude dopady způsobenou válečným konfliktem řešit.

Vstupní bonus u Fortuny