Fortuna liga bez ruských fotbalistů


Kvůli rozhodnutí české vlády neudělovat víza ruským občanům s výjimkou humanitárních případů, museli skončit v české nejvyšší fotbalové Fortuna lize ruští hráči Jevgenij Nazarov z Bohemians a Maksim Matvejev z Českých Budějovic. Hráčům nebylo vízum vydáno na další období, přestože o jejich vydání požádali včas. Na svých webových stránkách to uvedly oba zúčastněné týmy.

Za Bohemians odehrál Nazarov pouze čtyři minuty

Už před měsícem jsme vám na našem sportovním blogu přinesli informaci o problémech s udělováním víz pro ruské fotbalisty. Kvůli vojenské invazi na Ukrajině se česká vláda rozhodla pozastavit udělování víz ruským občanům, ikdyž měli zažádáno ještě před ozbrojeným vpádem ruských vojsk na Ukrajinu. Konkrétně jsme psali o situaci kolem Jevgenije Nazarova z pražských Bohemians. 

Nazarov přestoupil do Bohemians z béčka ruského Krasnodaru teprve letos v lednu a za klokany odehrál pouze čtyři minuty proti Slavii. Nicméně v české nejvyšší fotbalové soutěži působil už dříve v dresu Teplic, za které nastupoval mezi lety 2019-20.

Klub z Ďolíčku se k celé situaci vyjádřil prostřednictvím oficiálního prohlášení na svém webu. 

Běžná administrativa, která by standardní cestou neznamenala žádný problém, vystavila stopku. Klub se pokoušel najít Nazarovovi hostování v zemích, které by to umožnily. Když lhůta uplynula a hráč musel republiku nuceně opustit, uvolnila ho Bohemka ze smlouvy, aby mohl v další kariéře pokračovat jinde.“

Ruský hráč Nazarov musí opustit českou ligu

                                                                                  Obránce Jevgenij Nazarov v dresu Teplic                                      zdroj: efotbal.cz

O ruského obránce přijde i Dynamo

Bez služeb ruského hráče Maksima Matvejeva se budou muset obejít také v Českých Budějovicích. Matvejev přišel na jih Čech v zimě z rezervy Lokomotivu Moskva a absolvoval s týmem i soustředění v Turecku.

Přestože v budějovickém áčku na jaře příležitost nedostal a nastupoval pouze za rezervu jihočechů, měl s ním klub do budoucna velké plány. I v jeho případě však vše zhatil ruský útok na Ukrajinu a s ním spojené sankce a omezení pro ruské občany.

Sportovní ředitel Dynama Milan Čadek se vyjádřil k situaci následovně:

"Mrzí nás, že o Makse přicházíme, viděli jsme v něm velký potenciál. Ovšem situace se v poslední době změnila natolik, že není možné, aby v našem klubu pokračoval. Žádost o dlouhodobá víza podal včas, ovšem kvůli válečnému konfliktu na Ukrajině byla jejich vydání pozastavena."