Formule 1: Velká cena Kanady 2022

Devátý závod letošního ročníku nás zavede do Kanady. V posledních čtyřech letech zde hned tříkrát vyhrál Lewis Hamilton. Nyní se však Brit nachází ve zcela rozdílné pozici než dříve. Jeho monopost nedominuje startovnímu poli a sám Hamilton neprožívá nejlepší období kariéry. V poslední Velké ceně Ázerbájdžánu sice dojel na čtvrté příčce, což je zatím jeho nejlepší umístění v probíhající sezoně, po dojezdu si však stěžoval na bolest zad. Největší favority pro letošní závod v Kanadě bychom tak měli hledat především ve stáji Red Bull a Ferrari.

Luboš Řepa

Luboš Řepa

Formule 1: Velká cena Kanady 2022

Devátý závod letošního ročníku nás zavede do Kanady. V posledních čtyřech letech zde hned tříkrát vyhrál Lewis Hamilton. Nyní se však Brit nachází ve zcela rozdílné pozici než dříve. Jeho monopost nedominuje startovnímu poli a sám Hamilton neprožívá nejlepší období kariéry. V poslední Velké ceně Ázerbájdžánu sice dojel na čtvrté příčce, což je zatím jeho nejlepší umístění v probíhající sezoně, po dojezdu si však stěžoval na bolest zad. Největší favority pro letošní závod v Kanadě bychom tak měli hledat především ve stáji Red Bull a Ferrari.


Závod Formule 1: VC Kanady

Velká cena Kanady je součástí programu Mistrovství světa již od roku 1967. Fanoušci motorsportu dost možná trochu pozapomněli na trať v Montréalu, jelikož v posledních dvou letech zde karavana F1 nestavila vinou koronaviru. Téměř čtyři a půl kilometrů dlouhý okruh se však v letošním roce do kalendáře opět vrací. Historicky nejúspěšnějšími jezdci jsou na okruhu Gillese Villeneuvea Michael Schumacher a Lewis Hamilton, oba zde shodně vyhráli sedmkrát. Právě druhý jmenovaný by velmi potřeboval nějaký větší úspěch, zatím se mu totiž v letošní sezoně nedaří a ještě ani jednou nestanul na stupních vítězů. Bude to mít ale těžké, svižná trať v Kanadě nahrává spíše jeho soupeřům z Red Bullu a Ferrari. Profil trati je převážně rovinatý a hned na několika místech budou jezdci dosahovat maximálních rychlostí. Zároveň to však znamená spoustu prostorů k předjížděcím manévrům a oproti předchozím dvěma závodům, které se jely na městských tratích, je v Kanadě důležitost kvalifikace poměrně nízká. Rekord okruhu drží Valtteri Bottas, který zde v roce 2019 zajel čas 1:13,078, tehdy ještě v monopostu Mercedesu. Není bez zajímavosti, že právě na trati v Kanadě se odehrál hrůzný okamžik, když zde v roce 2007 těžce havaroval Polák Robert Kubica. V následujícím závodě v USA si premiéru ve Formuli 1 pak odjezdil pozdější čtyřnásobný mistr světa Sebastian Vettel.

Program VC Kanady:

  • 17. 6., 20:00 – první trénink
  • 17. 6., 23:00 – druhý trénink
  • 18. 6., 19:00 – třetí trénink
  • 18. 6., 22:00 – kvalifikace
  • 19. 6., 20:00 – hlavní závod

Na co vsadit?

  • Poslední Velká cena Ázerbájdžánu byla výjimečná i v tom, že na městské trati v Baku poprvé kraloval Max Verstappen. Nizozemský pilot a úřadující mistr světa má momentálně opravdu neuvěřitelnou formu, když ovládl čtyři z posledních pěti závodů a po nepovedeném úvodu sezony se již dostal do čela šampionátu. Očekávám, že nohu z plynu nesundá ani v Kanadě.  Kromě nesporných jezdeckých kvalit mu do karet hraje také fakt, že jeho monopost je momentálně suverénně nejlepší ve startovním poli. Velké plus  pak představuje také jeho týmový kolega Sergio Pérez, který respektuje týmovou strategii a v případě nutnosti neváhá pustit Verstappena před sebe. Forma, nejrychlejší monopost a skvěle fungující tým, to jsou ingredience, které jsou k vítězství v závodě třeba a Verstappen je má všechny k dispozici.
  • Monacký pilot Charles Leclerc musel jak v Baku tak na domácím závodě v Monaku odstoupit v průběhu závodu vinou technické poruchy. To trochu zkresluje jeho dovednosti, jelikož se sice propadl na třetí místo v průběžném pořadí šampionátu, ale pokud závod dokončí, je většinou na nejvyšších příčkách. Důkazem budiž kvalifiakce, kde si vede monacký jezdec v letošním roce nejlépe ze všech jezdců. Sázka na Leclercovo umístění do třetího místa není ani tak sázkou na samotného jezdce, ten totiž kvality k tomu, aby takového umístění dosáhl, rozhodně má, ale spíše na samotný tým Ferrari, u kterého předpokládám, že se jim podaří vyřešit technické problémy, které je v posledních týdne sužují a jejich jezdci opět budou s Red Bullem bojovat o přední pozice.

Kalendář Formule 1 2022

       
   DATUM  VELKÁ CENA  
   20. března 2022  Velká cena Bahrajnu (Sakhir)  
   27. března 2022  Velká cena Saúdké Arábie (Jeddah)  
   9. dubna 2022  Velká cena Austrálie (Melbourne)  
   24. dubna 2022  Velká cena Emilia Romagna (Imola)  
   8. května 2022  Velká cena Miami (Miami)  
   22. května 2022  Velká cena Španělska (Barcelona)  
   29. května 2022  Velká cena Monaka (Monte Carlo)  
   12. června 2022  Velká cena Ázerbájdžánu (Baku)  
   19. června 2022  Velká cena Kanady (Montreal)  
   3. července 2022  Velká cena Velké Británie (Silverstone)  
   10. července 2022  Velká cena Rakouska (Spielberg)  
   24. července 2022  Velká cena Francie (Le Castellet)  
   31. července 2022  Velká cena Maďarska (Hungaroring)  
   28. srpna 2022  Velká cena Belgie (Spa-Francorchamps)  
   4. září 2022  Velká cena Nizozemska (Zandvoort)  
   11. září 2022  Velká cena Itálie (Monza)  
   25. září 2022  Velká cena Ruska (Soči) zrušeno  
   2. října 2022  Velká cena Singapuru (Marina Bay)  
   9. října 2022  Velká cena Japonska (Suzuka)  
   23. října 2022  Velká cena USA (Austin)  
   30. října 2022  Velká cena Mexika (Mexico City)  
   13. listopadu 2022  Velká cena Brazílie (Sao Paulo)  
   20. listopadu 2022  Velká cena Abú Dhabí (Abú Dhabí)  
       

 

Oficiální kanály Formule 1

Nejlepší a nejrychlejší kanály, na nichž můžete sledovat aktuální informace, výsledky či celkové pořadí MS jezdců či poháru konstruktérů, jsou ty oficiální, a to včetně sociálních sítí, kde se to skvělými momentkami ze závodů jen hemží. Najdete na nich úplně vše, stačí se nimi jenom chvíli proklikávat a hledat.

Formule 1 v televizi

V případě, že si nejraději vychutnáváte formulové závody přímo na obrazovkách televize, nezbývá vám nic jiného než si zaplatit za sportovní kanály Sport 1 a Sport 2, které vlastní vysílací práva na F1 již delší dobu. Zatímco na Sport 1 naladíte přenosy z tréninků a kvalifikací, „dvojka“ vysílá samotný závod, který bývá doprovázen i odborným studiem.

Veškeré potřebné informace, o tom, jak sportovní kanály Sport 1 a Sport 2 naladit, zjistíte v našem přehledu sportovních kanálů.

Formule 1 online (v sázkových kancelářích)

Zatím to není pravidlem, ovšem některé podniky formule 1 najdete ke sledování zdarma díky live streamům sázkových kanceláří. Pro sázkaře je rovněž důležité vědět, že na formule 1 si lze vsadit v podstatě u všech našich partnerských sázkových kanceláří, a to i live.

Vstupní bonus u Mostbet

Formule 1 live stream

Kromě sportovních kanálů Sport 1 a Sport 2 lze zvolit i jiné možnosti sledování formulí. Celý seriál můžete sledovat např. na oficiálních webových stránkách díky online televizi F1 TV. Při registraci máte na výběr ze dvou možností vysílání. Buď můžete zvolit TV Access za 26,99 € ročně, popř. 2,99 € měsíčně (k dispozici pouze záznamy závodů F1, F2 a F3) nebo TV Pro za 49,99 € ročně, popř. 5,99 € měsíčně (k dispozici živé přenosy F1, F2, F3). Díky F1 TV můžete sledovat závody z jedinečných pohledů kamer umístěných přímo v kokpitu a další nevšední záběry. K dispozici vám budou také podrobné statistiky a archivní závody. Milovníky formulí potěší i seriály F2 a F3.

Další možností sledování formulí nabízí služby Amazon Prime, Hulu či Youtube.

Alternativou k placeným přenosům či občasným streamům sázkových kanceláří jsou různé weby, na nichž můžete najít přímý přenos závodu. Jejich nevýhodou ovšem je, že se musíte proklikat spoustou reklam a hrozí vám riziko nějakého viru. Zajímavou alternativou může být volně dostupná polská online televize TVP Sport.

Veškeré informace o sledování formulí najdete na stránce Formule 1 online.