Formule 1: Velká cena Francie 2022

Poprvé od roku 2014, kdy se do kalendáře Formule 1 vrátila Velká cena Rakouska, vyhrál minulý závod na této trati jiný monopost než ten v barvách Red Bullu či Mercedesu. Úřadující šampion Max Verstappen sice ovládl sobotní sprint, nedělní hlavní závod však vyhrál Charles Leclerc a zdá se, že o šampionovi letošního ročníku F1 se ještě povede tvrdý boj. Závodníci se nyní přesouvají do Francie, kde na ně čeká již dvanáctý závod letošní sezony. Všeobecně se očekává, že diváci opět uvidí souboj mezi Verstappenem a Leclercem, které v průběžné kvalifikaci Mistrovství světa momentálně dělí osmatřicet bodů. Nebo se snad do boje o prvenství ve Francii zapojí také týmové dvojky rivalů z Ferrari a Red Bullu ?

Vstupní bonus u 22Bet

Luboš Řepa

Luboš Řepa

Formule 1: Velká cena Francie 2022

Poprvé od roku 2014, kdy se do kalendáře Formule 1 vrátila Velká cena Rakouska, vyhrál minulý závod na této trati jiný monopost než ten v barvách Red Bullu či Mercedesu. Úřadující šampion Max Verstappen sice ovládl sobotní sprint, nedělní hlavní závod však vyhrál Charles Leclerc a zdá se, že o šampionovi letošního ročníku F1 se ještě povede tvrdý boj. Závodníci se nyní přesouvají do Francie, kde na ně čeká již dvanáctý závod letošní sezony. Všeobecně se očekává, že diváci opět uvidí souboj mezi Verstappenem a Leclercem, které v průběžné kvalifikaci Mistrovství světa momentálně dělí osmatřicet bodů. Nebo se snad do boje o prvenství ve Francii zapojí také týmové dvojky rivalů z Ferrari a Red Bullu ?

Vstupní bonus u 22Bet


Závod Formule 1: VC Francie

Velká cena Fracnie se stala pravidelnou součástí Mistrovství světa od roku 1950 a v kalendáři byste pravděpodobně jen marně hledali závod, který se jezdil na více různých okruzích než ten francouzský. Za svou bohatou historii vystřídal závod ve Francii šestnáct různých destinací, až se od roku 2018 ukotvil na okruhu Paula Ricarda. Mezi lety 2009 až 2017 se dokonce Velká cena Francie v kalendáři Formule 1 z důvodu finančních problémů ani neobjevila. Od znovuobnovení závodů v roce 2018 pak na trati Paula Ricarda dvakrát vyhrál Brit Lewis Hamilton, jednou pak v loňském roce dominoval Max Verstappen. V roce 2020 byl závod vinou opatřením proti šíření koronaviru zrušen. Rekord okruhu drží čtyřnásobný šampion F1 Sebastian Vettel, který zde v roce 2019 zajel čas 1:32.740. Vzhledem k tomu, že okruh Paul Ricard je dlouhý téměř šest kilometrů, je jasné, že se jedná o mimořádně svižnou trať. Dominují ji dva rovinaté úseky, kde jezdci dosahují maximálních rychlostí. Prostoru k předjíždění je tedy opravdu spousta, to však neznamená, že by zcela chyběly technicky náročné zatáčky. Těch okruh obsahuje hned patnáct. Závod je vypsán celkem na třiapadesát okruhů a s délkou necelých 310 km se řadí mezi nejdelší v kalendáři. Rovinatý profil okruhu pak opět nahrává do karet stájím Ferrari a Red Bull, které v letošní sezoně jen marně hledají konkurenci a právě na rovinkách jsou jejich monoposty nedostižné. Uvidíme, jestli monacký pilot Charles Leclerc naváže na trochu překvapivé vítězství z Rakouska a opět stáhne náskok Maxe Verstappena na čele průběžného pořadí šampionátu.

Program VC Francie:

  • 22. 7., 14:00 – první trénink
  • 22. 7., 17:00 – kvalifikace
  • 23. 7., 13:00 – druhý trénink
  • 23. 7., 16:00 – sprint
  • 24. 7., 15:00 – hlavní závod

Na co vsadit?

  • Jako ve většině závodů letošního ročníku bude i na trati ve Fracnii favoritem úřadující šampion Max Verstappen. Pilot stáje Red Bull sice skončil druhý za Charlesem Leclercem na posledním závodě v Rakousku, nunto však podotknout, že sobotní sprint na téže trati vyhrál a neztratil nic z formy, kterou nabral v předchozích závodech. Jak již bylo zmíněno o několik řádků výše, profil francouzské trati je převážně rovinatý, což monopostům stáje Red bull bude vyhovovat. V jednom z předchozích závodů měl sice Verstappen problém s otevíráním zadního křídla a používáním systému DRS, tento problém se však zdárně podařilo vyřešit a již se neopakoval. Právě na okruhu Paula Ricarda by se jednalo o extrémní problém, nemít k dispozici plně funkční zadní křídlo. Verstappenovi do karet hraje také sebevědomí na zdejší trati, vždyť to byl právě on, kdo zde loni jako jediný dokázal porazit Lewise Hamiltona. Domnívám se tedy, že se Verstappen vrátí ve Francii opět na vítěznou vlnu a vsadím si na jeho vítězství v závodě v poměrně hodnotném kurzu.
  • Ve stínu hvězdných válek mezi Verstappenem a Leclercem zůstává trochu neprávem týmová dvojka Red Bullu Sergio Pérez. Mexický jezdec v letošním roce již vyhrál prestižní Velkou cenu Monaka a po celou sezonu podává maximálně konzistentní výkony. Ačkoli je velmi nepravděpodobné, že by jej jak konkurenti tak týmová strategie pustila opět do čela závodu a k vítězství, umístění Péreze do třetího místa není vůbec nepravděpodobné. Byť jsem velmi vzdálený tvrzení, že na trati Paula Ricarda nejde o jezdecké dovednosti, ale spíše o výkonnost monopostů, rovinatý profil logicky nahrává stájím, které mají monopost konstruovaný spíše na rovinaté závody. Přesně takový bude mít Pérez k dispozici a pokud nedojde k neočekávané události jakou může být nehoda či technické potíže, měl by mexický pilot tuto přednost využít.

Kalendář Formule 1 2022

       
   DATUM  VELKÁ CENA  
   20. března 2022  Velká cena Bahrajnu (Sakhir)  
   27. března 2022  Velká cena Saúdké Arábie (Jeddah)  
   9. dubna 2022  Velká cena Austrálie (Melbourne)  
   24. dubna 2022  Velká cena Emilia Romagna (Imola)  
   8. května 2022  Velká cena Miami (Miami)  
   22. května 2022  Velká cena Španělska (Barcelona)  
   29. května 2022  Velká cena Monaka (Monte Carlo)  
   12. června 2022  Velká cena Ázerbájdžánu (Baku)  
   19. června 2022  Velká cena Kanady (Montreal)  
   3. července 2022  Velká cena Velké Británie (Silverstone)  
   10. července 2022  Velká cena Rakouska (Spielberg)  
   24. července 2022  Velká cena Francie (Le Castellet)  
   31. července 2022  Velká cena Maďarska (Hungaroring)  
   28. srpna 2022  Velká cena Belgie (Spa-Francorchamps)  
   4. září 2022  Velká cena Nizozemska (Zandvoort)  
   11. září 2022  Velká cena Itálie (Monza)  
   25. září 2022  Velká cena Ruska (Soči) zrušeno  
   2. října 2022  Velká cena Singapuru (Marina Bay)  
   9. října 2022  Velká cena Japonska (Suzuka)  
   23. října 2022  Velká cena USA (Austin)  
   30. října 2022  Velká cena Mexika (Mexico City)  
   13. listopadu 2022  Velká cena Brazílie (Sao Paulo)  
   20. listopadu 2022  Velká cena Abú Dhabí (Abú Dhabí)  
       

 

Oficiální kanály Formule 1

Nejlepší a nejrychlejší kanály, na nichž můžete sledovat aktuální informace, výsledky či celkové pořadí MS jezdců či poháru konstruktérů, jsou ty oficiální, a to včetně sociálních sítí, kde se to skvělými momentkami ze závodů jen hemží. Najdete na nich úplně vše, stačí se nimi jenom chvíli proklikávat a hledat.

Formule 1 v televizi

V případě, že si nejraději vychutnáváte formulové závody přímo na obrazovkách televize, nezbývá vám nic jiného než si zaplatit za sportovní kanály Sport 1 a Sport 2, které vlastní vysílací práva na F1 již delší dobu. Zatímco na Sport 1 naladíte přenosy z tréninků a kvalifikací, „dvojka“ vysílá samotný závod, který bývá doprovázen i odborným studiem.

Veškeré potřebné informace, o tom, jak sportovní kanály Sport 1 a Sport 2 naladit, zjistíte v našem přehledu sportovních kanálů.

Formule 1 online (v sázkových kancelářích)

Zatím to není pravidlem, ovšem některé podniky formule 1 najdete ke sledování zdarma díky live streamům sázkových kanceláří. Pro sázkaře je rovněž důležité vědět, že na formule 1 si lze vsadit v podstatě u všech našich partnerských sázkových kanceláří, a to i live.

Vstupní bonus u Mostbet

Formule 1 live stream

Kromě sportovních kanálů Sport 1 a Sport 2 lze zvolit i jiné možnosti sledování formulí. Celý seriál můžete sledovat např. na oficiálních webových stránkách díky online televizi F1 TV. Při registraci máte na výběr ze dvou možností vysílání. Buď můžete zvolit TV Access za 26,99 € ročně, popř. 2,99 € měsíčně (k dispozici pouze záznamy závodů F1, F2 a F3) nebo TV Pro za 49,99 € ročně, popř. 5,99 € měsíčně (k dispozici živé přenosy F1, F2, F3). Díky F1 TV můžete sledovat závody z jedinečných pohledů kamer umístěných přímo v kokpitu a další nevšední záběry. K dispozici vám budou také podrobné statistiky a archivní závody. Milovníky formulí potěší i seriály F2 a F3.

Další možností sledování formulí nabízí služby Amazon Prime, Hulu či Youtube.

Alternativou k placeným přenosům či občasným streamům sázkových kanceláří jsou různé weby, na nichž můžete najít přímý přenos závodu. Jejich nevýhodou ovšem je, že se musíte proklikat spoustou reklam a hrozí vám riziko nějakého viru. Zajímavou alternativou může být volně dostupná polská online televize TVP Sport.

Veškeré informace o sledování formulí najdete na stránce Formule 1 online.