Formule 1: Velká cena Belgie 2022

Téměř měsíc trvající pauza je za námi a fanoušci se opět mohou těšit na pokračování závodů Formule 1. Tento víkend se pojede již čtrnáctý podnik letošní sezony v belgickém Spa. Favoritem budou opět jezdci Red Bullu, ovšem velký progres od začátku sezony učinila také stáj Mercedes. Výkony Ferrari jsou v letošním roce velmi nekonzistentní, takže je obtížné u této italské stáje cokoli predikovat. Zároveň je nutné dodat, že se kalendář závodů F1 pomalu přesouvá do své poslední čtvrtiny a pokud chce Charles Leclerc ještě zdramatizovat boj o titul šampiona, nemá příliš mnoho času.

Vstupní bonus u 22Bet

Luboš Řepa

Luboš Řepa

Formule 1: Velká cena Belgie 2022

Téměř měsíc trvající pauza je za námi a fanoušci se opět mohou těšit na pokračování závodů Formule 1. Tento víkend se pojede již čtrnáctý podnik letošní sezony v belgickém Spa. Favoritem budou opět jezdci Red Bullu, ovšem velký progres od začátku sezony učinila také stáj Mercedes. Výkony Ferrari jsou v letošním roce velmi nekonzistentní, takže je obtížné u této italské stáje cokoli predikovat. Zároveň je nutné dodat, že se kalendář závodů F1 pomalu přesouvá do své poslední čtvrtiny a pokud chce Charles Leclerc ještě zdramatizovat boj o titul šampiona, nemá příliš mnoho času.

Vstupní bonus u 22Bet


Závod Formule 1: VC Belgie

Málokterá trať v kalendáři závodů Formule 1 je tak specifická a známá jako ta v Belgii. Okruh ve Spa byl zkonstruován již v roce 1920 a první Velká cena se na něm jela o čtyři roky později. Ačkoli během let prošla trať několika úpravami, svůj genus loci si zachovala až do dnešní doby. Velká cena Belgie je specifická také tím, že je velmi těžké odhadnout, jaké počasí bude během závodu panovat. Závody, během kterých se objeví kolem trati déšť, jsou pak divácky velmi atraktivní a ve Spa nikterak výjimečné. Rekord okruhu drží finský pilot Valtteri Bottas, který zde v roce 2018 zajel čas 1:46.286. Je to také oblíbený kruh jeho bývalého týmového kolegy a sedminásobného mistra světa Lewise Hamiltona. Britský pilot zde v posledních sedmi letech stál pokaždé na stupních vítězů. Vzhledem k tomu, že samotný okruh je poměrně dlouhý, měří lehce přes sedm kilometrů, je při nedělním závodě na programu pouze čtyřiačtyřicet kol a celkem tedy 308 závodních kilometrů. Historicky nejúspěšnějším jezdcem Velké ceny Belgie je Michael Schumacher, který zde vyhrál šestkrát. V závěsu je pak Ayrton Senna, jenž zde triumfoval pětkrát. Z pilotů, kteří se objeví v neděli na startovním roštu, je na tom nejlépe zmiňovaný Lewis Hamilton, ten zde triumfoval čtyřikrát, a Sebastian Vettel, který zde vyhrál třikrát. 

Program VC Belgie:

  • 26. 8., 14:00 – první trénink
  • 26. 8., 17:00 – kvalifikace
  • 27. 8., 13:00 – druhý trénink
  • 27. 8., 16:00 – sprint
  • 28. 8., 15:00 – hlavní závod

Na co vsadit?

  • První závod po letní pauze bývá vždycky velmi obtížný na tipování. Týmy během přestávky vylepšovaly své monoposty a poměr sil ve startovním poli se může zamotat. Co by však mělo zůstat neměnné je fakt, že největším favoritem závodu bude opět Max Verstappen. Nizozemský pilot pomalu míří k druhému titulu světového šampiona a je otázkou, zda-li mu ještě někdo tuto pouť dokáže znepříjemnit. Red Bull je kromě krátké anabáze ze začátku sezony v perfektní formě a jejich monopost se může pyšnit velkou spolehlivostí. Verstappen navíc okruh ve Spa velmi dobře zná, vždyť zde minulý rok vyhrál. Ačkoli je okruh v Belgie poměrně dlouhý, jeho profil je převážně rovinatý, což hraje Red Bullu do karet, jelikož na rovinatých úsecích se mu nikdo ze startovního pole rovnat v této sezoně nemůže. Ačkoli je kurz na vítězství v závodě u Verstappena poměrně nízký, stále je v něm ukrytá určitá hodnota.
  • Jak již bylo zmíněno výše, jestli je u někoho během sezony vidět markantní progres, je to německý Mercedes. I to je důvod, proč není vůbec špatný nápad sázka na Lewise Hamiltona. Britský jezdec potvrzuje stoupající formu již v předešlých závodech, kdy se několikrát umístil na stupních vítězů. Historicky je to navíc právě on, komu by ze současných pilotů F1 měla trať ve Spa nejvíce sedět. Kombinace historické úspěšnosti Hamiltona na zdejší trati a stále lepších výsledků celého Mercedesu v posledních týdnech, je pro mě dostatečný důvod k sázce na to, že Brit skončí v nedělním závodě do třetího místa.

Kalendář Formule 1 2022

       
   DATUM  VELKÁ CENA  
   20. března 2022  Velká cena Bahrajnu (Sakhir)  
   27. března 2022  Velká cena Saúdké Arábie (Jeddah)  
   9. dubna 2022  Velká cena Austrálie (Melbourne)  
   24. dubna 2022  Velká cena Emilia Romagna (Imola)  
   8. května 2022  Velká cena Miami (Miami)  
   22. května 2022  Velká cena Španělska (Barcelona)  
   29. května 2022  Velká cena Monaka (Monte Carlo)  
   12. června 2022  Velká cena Ázerbájdžánu (Baku)  
   19. června 2022  Velká cena Kanady (Montreal)  
   3. července 2022  Velká cena Velké Británie (Silverstone)  
   10. července 2022  Velká cena Rakouska (Spielberg)  
   24. července 2022  Velká cena Francie (Le Castellet)  
   31. července 2022  Velká cena Maďarska (Hungaroring)  
   28. srpna 2022  Velká cena Belgie (Spa-Francorchamps)  
   4. září 2022  Velká cena Nizozemska (Zandvoort)  
   11. září 2022  Velká cena Itálie (Monza)  
   25. září 2022  Velká cena Ruska (Soči) zrušeno  
   2. října 2022  Velká cena Singapuru (Marina Bay)  
   9. října 2022  Velká cena Japonska (Suzuka)  
   23. října 2022  Velká cena USA (Austin)  
   30. října 2022  Velká cena Mexika (Mexico City)  
   13. listopadu 2022  Velká cena Brazílie (Sao Paulo)  
   20. listopadu 2022  Velká cena Abú Dhabí (Abú Dhabí)  
       

 

Oficiální kanály Formule 1

Nejlepší a nejrychlejší kanály, na nichž můžete sledovat aktuální informace, výsledky či celkové pořadí MS jezdců či poháru konstruktérů, jsou ty oficiální, a to včetně sociálních sítí, kde se to skvělými momentkami ze závodů jen hemží. Najdete na nich úplně vše, stačí se nimi jenom chvíli proklikávat a hledat.

Formule 1 v televizi

V případě, že si nejraději vychutnáváte formulové závody přímo na obrazovkách televize, nezbývá vám nic jiného než si zaplatit za sportovní kanály Sport 1 a Sport 2, které vlastní vysílací práva na F1 již delší dobu. Zatímco na Sport 1 naladíte přenosy z tréninků a kvalifikací, „dvojka“ vysílá samotný závod, který bývá doprovázen i odborným studiem.

Veškeré potřebné informace, o tom, jak sportovní kanály Sport 1 a Sport 2 naladit, zjistíte v našem přehledu sportovních kanálů.

Formule 1 online (v sázkových kancelářích)

Zatím to není pravidlem, ovšem některé podniky formule 1 najdete ke sledování zdarma díky live streamům sázkových kanceláří. Pro sázkaře je rovněž důležité vědět, že na formule 1 si lze vsadit v podstatě u všech našich partnerských sázkových kanceláří, a to i live.

Vstupní bonus u Mostbet

Formule 1 live stream

Kromě sportovních kanálů Sport 1 a Sport 2 lze zvolit i jiné možnosti sledování formulí. Celý seriál můžete sledovat např. na oficiálních webových stránkách díky online televizi F1 TV. Při registraci máte na výběr ze dvou možností vysílání. Buď můžete zvolit TV Access za 26,99 € ročně, popř. 2,99 € měsíčně (k dispozici pouze záznamy závodů F1, F2 a F3) nebo TV Pro za 49,99 € ročně, popř. 5,99 € měsíčně (k dispozici živé přenosy F1, F2, F3). Díky F1 TV můžete sledovat závody z jedinečných pohledů kamer umístěných přímo v kokpitu a další nevšední záběry. K dispozici vám budou také podrobné statistiky a archivní závody. Milovníky formulí potěší i seriály F2 a F3.

Další možností sledování formulí nabízí služby Amazon Prime, Hulu či Youtube.

Alternativou k placeným přenosům či občasným streamům sázkových kanceláří jsou různé weby, na nichž můžete najít přímý přenos závodu. Jejich nevýhodou ovšem je, že se musíte proklikat spoustou reklam a hrozí vám riziko nějakého viru. Zajímavou alternativou může být volně dostupná polská online televize TVP Sport.

Veškeré informace o sledování formulí najdete na stránce Formule 1 online.